Δύσκολη αποδείχτηκε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, αφού το χθεσινό θετικό κλίμα διαδέχθηκε ο προβληματισμός από τις νεότερες προβλέψεις για την επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, λόγω της πανδημίας, και τις ανακοινώσεις των μεγάλων τραπεζών για σχηματισμό προβλέψεων που θα επιβαρύνουν σοβαρά τα οικονομικά τους αποτελέσματα.
Οι ανακοινώσεις από Goldman Sachs, Bank of America και Citigroup έφεραν τις μετοχές τους σήμερα πολύ χαμηλότερα, καθώς οι τράπεζες αναγνώρισαν ότι θα υποστούν μεγάλες απώλειες από την κρίση, ενώ και οι ενεργειακές μετοχές σημείωσαν πτώση μετά τις ανακοινώσεις της IEA για αναμενόμενο ρεκόρ πτώσης της ζήτησης. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, μετά τη συμφωνία για παροχή κονδυλίων από την Ουάσιγκτον για τη διάσωσή τους.
Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για βαριά παγκόσμια ύφεση φέτος, με σοβαρή δημοσιονομική επιδείνωση και κινδύνους για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα βάρυναν το κλίμα στις αγορές, όπως και η ανακοίνωση για τη μεγαλύτερη μείωση λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ από τότε που άρχισαν να τηρούνται στοιχεία, το 1946.
Η πανδημία του νέου κορoνοϊού είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις στα καταστήματα λιανικής να υποχωρήσουν τον Μάρτιο κατά -8,7%, με τους αναλυτές να υπολόγιζαν πτώση -7,1%. Τεράστια πτώση κατέγραψαν και οι πωλήσεις αυτοκινήτων, καταγράφοντας μείωση -27%, ενώ τα πρατήρια βενζίνης υποχώρησαν κατά -17%. Χωρίς τις δύο αυτές κατηγορίες, οι πωλήσεις λιανικής σημείωσαν πτώση -3,1% τον Μάρτιο.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες κατά -1,86% ή 445 μονάδες στις 23.504, ο S&P υποχώρησε κατά -2,20% στις 2.783 μονάδες, ενώ ο Nasdaq διολίσθησε κατά -1,44% στις 8.393 μονάδες.
Στην αγορά εμπορευμάτων, το μπρεντ υποχώρησε στα 27.86 δολάρια, καταγράφοντας μεγάλη πτώση κατά -5.88%, ενώ έμεινε σχετικά σταθερό το αμερικανικό αργό, επειδή η Saudi Aramco ανακοίνωσε μεγάλες εκπτώσεις και πιστώσεις στα διυλιστήρια, κυρίως της Ασίας, επιδιώκοντας να αυξήσει το μερίδιό της εις βάρος του ρωσικού αργού και του μπρεντ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η τιμή του αμερικανικού αργού βρέθηκε μετά από 18 χρόνια κάτω από τα 20 δολάρια, στα 19,87 δολάρια ανά βαρέλι, με μείωση -1,2%.
Πτωτικά κινήθηκε και η τιμή του χρυσού, η οποία έχασε το υψηλό του Οκτωβρίου 2012, σημειώνοντας πτώση -1,6% στα 1.740 δολ./oz. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε αρνητικά κατά 12 μονάδες βάσης στο 0,62%, ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κατέγραψε άνοδο 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,0918 δολ. από 1,0981 την προηγούμενη μέρα.