Κάτι παραπάνω από ισχυρά ανοδική θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς υποχωρεί ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ρίξει και νέα ένεση ρευστότητας στην οικονομία των ΗΠA.
Αν και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνει, βάσει των ανακοινώσεων του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, η θετική είδηση φαίνεται ότι έρχεται από τη Ν. Υόρκη (έδρα της Wall Street), με τον ρυθμό αύξησης των θανάτων να έχει «παγώσει» για δύο ημέρες και να καταγράφεται σημαντική υποχώρηση στην εύρεση νέων κρουσμάτων.
Παράλληλα, όπως εκτιμούν αμερικανικά ΜΜΕ, Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων προετοιμάζονται να εγκρίνουν ένα νέο «πακέτο» στήριξης το οποίο θα φθάσει τα 1,5 τρισ. δολάρια και το πιθανότερο είναι ότι θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές Μαΐου.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, να κινούνται με σημαντικά κέρδη, καθώς ο Dow Jones ενισχύεται 3,56%, ο S&P 500 κατά 3% και ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται 2,95% υψηλότερα.
Σε θετική πορεία παραμένουν και οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά τη δυσάρεστη εξέλιξη της εισαγωγής του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και με την προσοχή να είναι στραμμένη στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, αν και σαφώς οι ελπίδες για κάποια συμφωνία, τουλάχιστον αναφορικά με το κορονομόλογο είναι μηδαμινές. Η Γερμανία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά είναι απόλυτα αντίθετες σε μία τέτοια προοπτική, αντιπροτείνοντας χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, με παροχή δανείων προς τις χώρες που τυχόν θα τα χρειαστούν, με προσθήκη κάποιων όρων και όχι μνημονίου.
Κέρδη 2,7% σημειώνει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600, με τον κλάδο ταξιδίων και αναψυχής να ανακάμπτει δυναμικά με άνοδο που ξεπερνά το 8%. Στο 4% η άνοδος για τον DAX 30, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 3,7%.
Ανάκαμψη και για την αγορά πετρελαίου, με το Brent να ενισχύεται 2,2% και το αμερικανικό αργό 2,3%, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να λήξει ο «πόλεμος» μεταξύ Σ. Αραβίας και Ρωσίας και μάλιστα με αμερικανική παρέμβαση και ο ΟΠΕΚ+ να καταλήξει σε συμφωνία για μείωση της ημερήσιας παραγωγής του.