«Βουτιά» με το… καλημέρα για την αμερικανική αγορά η οποία, όπως ακριβώς και οι ευρωπαϊκές, ξεκινά το β’ τρίμηνο του 2020 με κάτι παραπάνω από αρνητικές διαθέσεις και αφού κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ο Dow Jones εμφάνισε τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες απώλειες στην ιστορία του, ενώ ο S&P 500 σημείωσε απώλειες που είχε να «δει» από το Μεγάλο Κραχ της δεκαετίας του ’30.
Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε χώρες όπως Ισπανία και Ιταλία, σε συνδυασμό με τη δήλωση Τραμπ ότι «οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες» καθιστούν σαφές στους επενδυτές ότι η πανδημία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και το ίδιο ισχύει και για τη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας.
Παράλληλα η ανακοίνωση ότι ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ προχώρησε σε μείωση 27.000 θέσεων εργασίας έως τις 12 Μαρτίου –στοιχεία των ADP και Moody’s Analytics – προϊδεάζει για απόλυτη αντιστροφή στην αγορά εργασίας, με τους αναλυτές να μην διστάζουν να τοποθετήσουν την ανεργία στις ΗΠΑ για το β’ τρίμηνο άνω του 10%, ενώ μέχρι σήμερα βρίσκονταν σε ιστορικό χαμηλό.
Αποτέλεσμα ο Dow Jones να υποχωρεί 3,4%, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 3,1% και τον Nasdaq να κινείται 2,4% χαμηλότερα.
Σε βαθύ κόκκινο παραμένουν και οι ευρωπαϊκές αγορές, δεχόμενες επιπλέον πλήγμα από στοιχεία που δείχνουν ότι τα κρούσματα στην Ισπανία ξεπέρασαν τις 100.000, με τον αριθμό των νεκρών να συνεχίζει να αυξάνει, ενώ παρά τη σχετική χαλάρωση στον ρυθμό αύξησης κρουσμάτων και θυμάτων, σε κατάσταση υψηλού κινδύνου παραμένει και η Ιταλία.
Πτώση 3,2% για τον πανευρωπαϊκός δείκτη Euro Stoxx 600, με όλους τους κλαδικούς δείκτες να κινούνται πτωτικά, ενώ ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί 3,8%. Στο 3,2% οι απώλειες για τον FTSE 100.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη σημαντικό μέρος των πιέσεων προέρχεται και από την ανακοίνωση της Markit σύμφωνα με την οποία ο δείκτης μεταποίησης PMI υποχώρησε τον Μάρτιο στο χαμηλότερο επίπεδο 18 μηνών.