Όλο και υψηλότερες είναι οι απώλειες τόσο για τις ευρωπαϊκές αγορές όσο και για τα futures της Wall Street, με το β’ τρίμηνο να έχει ξεκινήσει για τους επενδυτές στο ίδιο τέμπο που κινήθηκαν και κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, με τις αθρόες ρευστοποιήσεις να αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό και των σημερινών συνεδριάσεων.
Η αύξηση κρουσμάτων και θανάτων από τον κορονοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο οδηγεί τους επενδυτές στο συμπέρασμα ότι η οικονομική δραστηριότητα θα αργήσει αρκετά να αποκατασταθεί, γεγονός που σαφώς θα έχει κάτι παραπάνω από αρνητικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις.
Παράλληλα αρχίζουν να ανακοινώνονται, από τους «επίσημους» φορείς και όχι από τους αναλυτές, εκτιμήσεις για βαθιά ύφεση αρκετών οικονομιών, με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών να παραδέχεται ότι η τρίτη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης θα βρεθεί αντιμέτωπη με συρρίκνωση έως και 6% εντός του τρέχοντος έτους.
Επιπρόσθετα το ήδη αρνητικό κλίμα επέτεινε και η δημοσιοποίηση των στοιχείων για τη μεταποίηση στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, με τον δείκτη PMI που καταρτίζει η εταιρεία Markit να προσγειώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο 18 ετών.
Αρνητικά εξακολουθεί να επηρεάζει τις επενδυτικές διαθέσεις και η παραδοχή του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι θάνατοι στις ΗΠΑ, βάσει του καλού σεναρίου, μπορεί να ξεπεράσουν τις 250.000, ενώ υπενθυμίζεται ότι η επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων στη χώρα έχει παραταθεί έως και την 30η Απριλίου, καθώς είναι πλέον η περιοχή της υφηλίου με τα περισσότερα κρούσματα του ιού, ξεπερνώντας το αρνητικό ρεκόρ των Ιταλίας, Ισπανίας και Κίνας.
«Βουτιά» άνω του 3% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600, με όλους τους κλαδικούς δείκτες να εμφανίζουν κάτι παραπάνω από ισχυρές απώλειες. Στο -4% διαμορφώνεται ο DAX 30, ενώ άνω του 3,7% διαμορφώνονται οι απώλειες για τον FTSE 100 και στο 4,2% για τον γαλλικό CAC 40.
Την ίδια ώρα ισχυρά πτωτικά κινούνται και τα futures της Wall Street, με τις απώλειες να κινούνται από 2,75% έως 3,4%.