ΓΔ: 2613.73 -0.03% Τζίρος: 242.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
Φωτο: Shutterstock

Έχασε τις 1.700 μονάδες ο Δείκτης, κράτησε θετικό πρόσημο τον Απρίλιο

Χάλασε το κλίμα μετά την ανακοίνωση της μείωσης του αμερικανικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο. Σημαντική υποχώρηση για τις τραπεζικές μετοχές, τη Metlen και τη ΔΕΗ. Στήριγμα η Coca Cola. Έκτος συνεχής μήνας ανόδου ο Απρίλιος.

Με μικρή διόρθωση έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου και ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε κάτω από τις 1.700 μονάδες, κλείνοντας έναν μήνα με ακραία μεταβλητότητα, υπό τις πιέσεις που έφεραν τα στοιχεία για συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας το α' τρίμηνο.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε μικρή υποχώρηση κλείνοντας στις 1.698,19 μονάδες με πτώση -0,67%, έχοντας στη διάρκεια της συνεδρίασης κινηθεί εντός εύρους διακύμανσης 32,58 μονάδων. Με υψηλό στις 1.723,57 μονάδες και χαμηλό στις 1.690,99 μονάδες. Στο σύνολο του ταμπλό 42 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 86 πτωτικά και οι υπόλοιπες παρέμειναν αμετάβλητες. 

Σημειώνεται ότι στο σύνολο του μήνα ο Γενικός Δείκτης ήταν θετικός έστω και με το οριακό +0,77%, με την αγορά να συμπληρώνει έξι συνεχείς μήνες ανόδου.

Αυξημένος ήταν σήμερα ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς διαμορφώθηκε στα 191,63 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13,9 εκατ. σε 16 πακέτα με τον όγκο των συναλλαγών να ανέρχεται στα 38,59 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση έκλεισε με απώλειες 1,96% και διαμορφώθηκε στις 1.563,96 μονάδες, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε στις 4.198,94 μονάδες με -0,92% πτώση όπως και ο FTSEM της μεσαίας που υποχώρησε στις 2.555,88 μονάδα με -0,94%.

Στη σημερινή συνεδρίαση ξεχώρισε η Coca Cola με την μετοχή της να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό στα 45,18 ευρώ με +2,21% μετά την ανακοίνωση αύξησης των εσόδων της κατά 10,6% το πρώτο τρίμηνο. Θετικά κινήθηκαν ο Σαράντης με +1,81% και η Optima με +1,27%.

Στον τραπεζικό δείκτη με τζίρο με 99 εκατ. ευρώ, οι 4 συστημικές βρέθηκαν όλες στο στόχαστρο των πωλητών όταν άλλαξε γενικότερα η επενδυτική διάθεση διεθνώς. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε -2,19%, της Πειραιώς -2,25%, της Alpha -2,3% και της Eurobank -1,66%.

Πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της Metlen με πτώση -2,12% καθώς και η ΔΕΗ με -2,59% . Απώλειες άνω του 2% είχε ακόμα η Βιοχάλκο στο -2,85% και η Motor Oil (στο -2,02%. Με μικρά κέρδη έκλεισε η συνεδρίαση για την Aegean στο +0,68%, τα ΕΛΠΕ στο +0,59% και η Jumbo στο +0,58%.

Στα mid caps ο ΟΛΠ κινήθηκε ανοδικά με +1,28%. Θετικό πρόσημα είχαν οι τίτλοι της Trade Estates με +0,62% και της Quest με +0,12%. Τις μεγαλύτερες απώλειες της είχε ο ΑΔΜΗΕ με -2,7% η ΑΒΑΞ στο -2,16%.

Στις διεθνείς αγορές προκαλούν νέους κραδασμούς τα στοιχεία για το ΑΕΠ στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο που έδειξαν ότι μειώθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση πριν ακόμα ανακοινωθούν οι δασμοί του Τραμπ στις 2 Απριλίου.

Αυτά τα στοιχεία έφεραν και την υποχώρηση του S&P κατά 1%, ενώ ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,73% και ο Nasdaq κατά 1,38%, με τη Wall Street να βρίσκεται στο «κόκκινο». Αντιθέτως τα θετικά στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρώπης κράτησαν τον Stoxx 600 που σημείωσε άνοδο 0,24%, ενώ ο Eurostoxx 50 υποχώρησε οριακά κατά 0,15%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δείκτες χρηματιστήρια μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Συσσώρευση στις 2.600 μονάδες, ποιες μετοχές ξεχώρισαν

Συσσώρευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί οριακά κατά -0,03% και να διαμορφώνεται στις 2.613 μονάδες. Στο επίκεντρο HELLENiQ ENERGY και Εθνική, μετά τις νέες τιμές-στόχους από Goldman Sachs και Citi.
Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήρια: Οριακή πτώση 0,16% για τον Γενικό Δείκτη - Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Ήπιες απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη στις 2.610,48 μονάδες, ενώ μικτή τάση επικρατεί στην Ευρώπη με τους επενδυτές να αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Η Jumbο αντεπιτίθεται. Με ποιους άσσους στο μανίκι έγραψε υψηλό 7 μηνών

Το τελευταίο διάστημα, η μετοχή άρχισε να ανακάμπτει όπως άρχισαν να ανακάμπτουν και οι πωλήσεις. Έτσι μετά και την ενημέρωση του Ιουλίου, η διοίκηση της Jumbo επιβεβαίωσε το στόχο για καθαρά κέρδη 310-320 εκατ. ευρώ.