Κέρδη καταγράφει για δεύτερη συνεχή μέρα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, εν μέσω αισιοδοξίας για μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ακόμα, σημαντική ώθηση στη Wall Street δίνει η μετοχή της Boeing, η οποία «απογειώνεται» κατά 30%, στα 167 δολάρια. Αντιθέτως, υποχώρηση καταγράφουν αργό πετρέλαιο και χρυσός, ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 0,85%.
Στο ταμπλό, λίγο πριν τις 21:00 ώρα Ελλάδας, ο Dow Jones καταγράφει άνοδο +5,5% στις 21.843 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύεται κατά +2,21% υψηλότερα στις 7.581 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει κέρδη +4,07% στις 2.546 μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ήταν μια ιστορική συνεδρίαση για την Wall Street, με τον Dow Jones να καταγράφει άνοδο μεγαλύτερη των 2.100 μονάδες ή 11%, που αποτελεί την καλύτερη απόδοση από το 1933, ενώ και ο S&P 500 εκτινάχθηκε κατά +9,4%.
Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραμάτισε η συμφωνία μεταξύ Λευκού Οίκου και Γερουσίας για ένα πακέτο μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας που φτάνει τα 2 τρισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι η χθεσινή συνεδρίαση έβαλε τέλος σε ένα αρνητικό ρεκόρ στη Wall Street, με το αμερικανικό χρηματιστήριο να «χάνει» τα κέρδη των τελευταίων 3,5 ετών.
Το μέγεθος του πακέτου κινήτρων είναι άνευ προηγουμένου, επισκιάζοντας τα περίπου 800 δισ. δολ. του πακέτου Ομπάμα που πέρασε πέντε μήνες μετά την οικονομική κατάρρευση του 2008. Μαζί με την παρέμβαση της Fed, η προτεινόμενη νομοθεσία φέρνει τις ενέσεις ρευστότητας σε 6 τρισ. δολ., σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου, ή περίπου 30% του ΑΕΠ.
Το πακέτο είναι πιθανό να υπερδιπλασιάσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, που ήδη προβλεπόταν να ξεπεράσει το 1 τρισ. δολ. πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Μπορεί επίσης να μην είναι η τελευταία παρέμβαση με αύξηση κρατικών δαπανών, αλλά να ακολουθήσουν και άλλες, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να γίνουν το νέο επίκεντρο της πανδημίας.
Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο καταγράφει απώλειες -1,7% και πωλείται στα 23,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ και ο χρυσός διολισθαίνει κατά -1,8% στα 1.631 δολάρια ανά ουγκιά. Τέλος, στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί έναντι της βρετανικής λίρας και του ευρώ, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν, με την ισοτιμία με το ευρώ να διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,082 δολ/ευρώ.