Το ελληνικό Χρηματιστήριο καταγράφει ένα εντυπωσιακό πρώτο μισό Δεκεμβρίου. Η καλύτερη εβδομάδα του έτους έχει φέρει τον τραπεζικό δείκτη σε απόσταση βολής από το φετινό υψηλό, με την συνολική ετήσια απόδοσή του να ξεπερνά το 20%. Διψήφιος σε απόδοση και ο Γενικός Δείκτης λίγες συνεδριάσεις πριν το κλείσιμο του 4ου σερί ανοδικού έτους, με το ράλι της τάξεως των 100 μονάδων από το χαμηλό του Νοεμβρίου να έχει γυρίσει την τάση σε ανοδική σε όλα τα χρονικά πλαίσια.
Σε επίπεδο επιμέρους blue chips, η υπέρβαση της τιμής στην οποία πραγματοποιήθηκαν τα πρόσφατα placement «ανακουφίζει» πληθώρα επενδυτών η οποία πίστεψε και τοποθετήθηκε σε αυτά. Η σταδιακή μετατροπή των λογιστικών απωλειών σε κέρδη προφανώς συνεπάγεται την τόνωση της επενδυτικής ψυχολογίας και ενδέχεται να επιφέρει διάχυση της προστιθέμενης ρευστότητας στο σύνολο του ταμπλό.
Ασφαλώς πολλά θα εξαρτηθούν από την ευρωστία των παγκόσμιων αγορών στο κατώφλι του 2025, με το Santa Claus... Party να συνεχίζεται ακάθεκτο στα διεθνή μετοχικά Χρηματιστήρια. Χαρακτηριστικό - και ίσως μη αναμενόμενο - παράδειγμα ο γερμανικός DAX, ο οποίος παραμένει «άνετα» σε ιστορικά υψηλά, πάνω από τις 20.000 μονάδες, χωρίς να καταλαβαίνει από... «λεπτομέρειες» όπως η αποδυνάμωση της γερμανικής Οικονομίας, το πολιτικό ρίσκο ενόψει εθνικών εκλογών και η ενδεχόμενη επιβολή δασμών από την νέα ηγεσία των ΗΠΑ.
Τα παραπάνω συνηγορούν στην άποψη ότι εν εξελίξει πολιτικοί, γεωπολιτικοί και μακροοικονομικοί «σεισμοί» δεν αγγίζουν - για την ώρα τουλάχιστον - τη γενικότερη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου. Ακόμη και προϊόντα «ευαίσθητα» στις αλλεπάλληλες κρίσεις της Μέσης Ανατολής, όπως το Πετρέλαιο, αντιδρούν με ψυχραιμία στα τερματικά των traders.
Απόψε οι κεφαλαιαγορές αποτιμούν τις νέες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία καλείται να επιδείξει αυξημένη ευελιξία εν μέσω των γνωστών οικονομικών και διαρθρωτικών προβλημάτων της ευρωζώνης. Βαίνοντας πάντως προς τη νέα εβδομάδα, το focus θα μετατοπιστεί στην τελευταία φετινή συνεδρίαση της Federal Reserve και τις δικές τις «μάχες» με το κόστος του αμερικάνικου χρέους, τις πληθωριστικές προσδοκίες και τις «τεντωμένες» αποτιμήσεις αρκετών χρηματιστηριακά διαπραγματευόμενων στοιχείων ενεργητικού.
Επιστρέφοντας στη «δική μας» Λεωφόρο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης «γλυκοκοιτάζει» προς τις 1.500 μονάδες, ελπίζοντας να λάβει... «εορταστικά δώρα» από τις θετικές εποχικότητες τύπου window dressing και January effect. Κρίσιμες παραμένουν οι εξελίξεις σε ό,τι άπτεται της τιμολόγησης των τραπεζικών υπηρεσιών και οι επιπτώσεις που αυτή θα έχει στα κέρδη των επόμενων χρήσεων του δεικτοβαρούς εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Ενόσω οι θεσμικοί καταστρώνουν τη στρατηγική τους για το 2025, «στο ζύγι» θα μπει η διάθεσή τους να επιβραβεύσουν τα όντως ισχυρά θεμελιώδη των ελληνικών εισηγμένων με επιπλέον μετοχικές αγορές ή, αντίθετα, να «περάσουν έγκαιρα από το ταμείο» προσβλέποντας σε μελλοντική απορρόφηση της προσφοράς «χαρτιών» από ακόμη ευνοϊκότερα επίπεδα. Δεδομένου βέβαια ότι πολλοί - ίσως γιατί «φοβήθηκαν» ενθυμούμενοι το όχι μακρινό «αμαρτωλό παρελθόν» της ελληνικής μακροοικονομίας – έχασαν σημαντικό μέρος του πολυετούς δομικού ράλι του ΧΑ, υποαποδίδοντας έτσι των benchmark που παρακολουθούν και... απογοητεύοντας τους πελάτες τους.
Ο κ. Πέτρος Στεριώτης είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη του MME ή του αρθρογράφου για τυχόν επενδυτικές αποφάσεις των αναγνωστών του παρόντος ή άλλων τρίτων.