Σταθερά σε κλοιό ισχυρών ρευστοποιήσεων παραμένουν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την απόφαση του Αμερικανιού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να «κλείσει» εκτός ΗΠΑ τους Ευρωπαίους, ενώ την ίδια ώρα σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται τόσο το πετρέλαιο όσο και τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street.
Η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, παρά τη γενναία αύξηση στην παροχή ρευσότητας, φαίνεται ότι δεν αρέσει ιδιαίτερα στους επενδυτές, με αποτέλεσμα να διευρύνονται σημαντικά οι απώλειες στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.
Για μία ακόμη φορά υπήρξε προσωρινή διακοπή διαπραγμάτευσης στα futures της Wall Street, με την πτώση να ξεπερνά το 5% και τους τρεις βασικούς δείκτες να παραμένουν σε bear market.
Πτώση χωρίς φρένο και για την τιμή του μαύρου χρυσού, καθώς θεωρείται βέβαιη η μείωση της ζήτησης εξαιτίας του πλήγματος που προκαλεί στη διεθνή οικονομία ο κοροναϊό. Στο 6,3% οι απώλειες για το Brent και στο 5,5% για το αμερικανικό αργό.
Στο απόλυτο κόκκινο παραμένουν οι ευρωπαϊκές αγορές, θυμίζοντας ημέρες της κρίσης του 2008, με τον Euro Stoxx 600 να υποχωρεί έως και 6,2% και τις μετοχές ταξιδιωτικών ομίλων να ισοπεδώνονται με πτώση κοντά το 10%. Ανάλογη η εικόνα και για τον ενεργειακό κλάδο, αλλά και αυτόν αερομεταφορών με τις απώλειες να φθάνουν έως και το 20%.
Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του ο Τραμπ ανέφερε ότι «για να εμποδιστούν νέα κρούσματα να διεισδύσουν στη χώρα μας, πρόκειται να αναστείλω όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ για τις επόμενες 30 ημέρες», με το μέτρο να ξεκινά να ισχύει από τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας).
Ταυτόχρονα ο χαρακτηρισμός του κοροναϊού ως «πανδημία» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και η ανακοίνωση νέων κρουσμάτων αλλά και θανάτων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες καθιστά ακόμη πιο νευρικούς τους επενδυτές, οι οποίοι στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα αλλά και το ελβετικό φράγκο.
Σε βαθύ κόκκινο και οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX 30 να υποχωρεί 7,6%, τον FTSE 100 στο -7% και τον CAC 40 να κινείται 8% χαμηλότερα. Στο -7,8% ο ισπανικός IBEX 35.
Σφοδρό το πλήγμα για την ιταλική αγορά, με τον FTSE MIB στο -6,7%, σε μία απόλυτα φυσιολογική αντίδραση εκ μέρους των επενδυτών, καθώς η Ιταλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από τον κοροναϊό, με την οικονομική δραστηριότητα να έχει παγώσει και το σύνολο της επικράτειάς της να έχει τεθεί σε καραντίνα από την κυβέρνηση.