Οι πυρηνικές απειλές Πούτιν, μετά τον πρώτο βομβαρδισμό εντός Ρωσίας με αμερικανικούς πυραύλους από την Ουκρανία, έφεραν τους πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών στη θέση του οδηγού και οδήγησαν σε σημαντική πτώση του Γενικού Δείκτη, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές έδειξαν μεγαλύτερη ψυχραιμία και ο Stoxx 600 κατέγραψε μικρότερες απώλειες.
Η νέα σημερινή πτώση, στον απόηχο των ανησυχιών για τον γεωπολιτικό κίνδυνο, έφερε τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα από σημαντικά τεχνικά όρια, με κλείσιμο στις 1.366,72 μονάδες και μεταβολή -1,85%. Λίγο μετά το κλείσιμο της ελληνικής αγοράς, ο Stoxx 600 υποχωρούσε κατά 0,7%, ενώ στις ΗΠΑ ο Dow Jones έχανε 0,50%, ο S&P 500 ήταν ουσιαστικά αμετάβλητος και ο Nasdaq σημείωνε οριακή άνοδο.
Οι αγορές βρέθηκαν από νωρίς να κινούνται στον ρυθμό του γεωπολιτικού κινδύνου, μετά τις πληροφορίες περί πλήγματος με αμερικανικούς πυραύλους σε ρωσικό έδαφος και την απειλητική ανακοίνωση της Μόσχας περί αλλαγής του πυρηνικού δόγματος, ώστε να γίνεται χρήση πυρηνικών έναντι μη πυρηνικής δύναμης που υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη (αναφορά που «φωτογραφίζει» Ουκρανία και ΗΠΑ).
Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Ευρώπης, Stoxx 600, υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός και το αμερικανικό δολάριο. Οι αναλυτές αντέδρασαν με αρκετή ψυχραιμία, πάντως. Όπως δήλωσε στο Reuters ο Π. Άρμστρονγκ, της Plurimi Wealth, «δεν νομίζω ότι αυτό (σ.σ.: οι απειλές Πούτιν) θα έχει αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία ή στα κέρδη. Είναι απλώς μια φυσική αντίδραση της αγοράς, που έρχεται κάθε φορά που η λέξη "πυρηνικά" αναφέρεται από οποιονδήποτε αρχηγό κράτους». Τις μεγαλύτερες απώλειες στην Ευρώπη σημείωσαν οι κλάδοι αυτοκινήτου και τραπεζών.
Στην Αθήνα, ο τζίρος αυξήθηκε πάνω από τα 158 εκατ. ευρώ, υποδηλώνοντας την ένταση των πιέσεων από τους πωλητές, ενώ το ταμπλό «κοκκίνισε», με 95 πτωτικές μετοχές στο κλείσιμο, έναντι μόλις 11 ανοδικών. Οι 19 από τις 25 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1% και έφθασαν στο -4,97% (ΔΕΗ).
Οι επενδυτές στοχοποίησαν μετοχές ανάλογα με τις εκτιμήσεις για τον βαθμό έκθεσής τους σε μια νέα κρίση στην Ευρώπη, η οποία θα είχε τα χαρακτηριστικά της κρίσης που ξέσπασε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όταν είχαν εκτιναχθεί οι τιμές της ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο σημαντικοί ενεργειακοί «παίκτες» της αγοράς, ΔΕΗ και Metlen, είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες, υποχωρώντας σχεδόν κατά 5%.
Lamda, Aegean και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχασαν περισσότερο από 3%. Πάνω από 2% έχασαν οι Autohellas, Viohalco, ΟΤΕ, Cenergy, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Helleniq Energy και Jumbo. Οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν συγκριτικά μικρότερη πίεση, με Eurobank, Alpha και Πειραιώς να υποχωρούν περισσότερο από 1% και την Εθνική να κλείνει με οριακές απώλειες.