Στρατηγική μεγιστοποίησης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε Αιγαίο και Έβρο φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η Άγκυρα, με προκλητικές τακτικές που δημιουργούν ακόμη και κίνδυνο θερμού επεισοδίου και έχουν προκαλέσει ανησυχίες και στη χρηματιστηριακή αγορά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται στην Αθήνα, μετά την αποτυχία της προσπάθειας να «πλημμυρίσει» την Ελλάδα με πρόσφυγες και μετανάστες και την αυστηρή απάντηση που έδωσε η Ευρώπη σε αυτές τις μεθοδεύσεις, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στρέφει την προσοχή του στην κρίσιμη συνάντηση με Μέρκελ και Μακρόν, που έχει προγραμματισθεί την επόμενη Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα γίνει και η βασική διαπραγμάτευση για αναθεώρηση της συμφωνίας με την Ε.Ε. για τον έλεγχο των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Άγκυρα φαίνεται πως εκτιμά ότι η διατήρηση υψηλής έντασης σε Αιγαίο και Έβρο δημιουργεί το κατάλληλο πολιτικό κλίμα για να ασκήσει πίεση ο Ερντογάν στους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, ώστε να διεκδικήσει από καλύτερη θέση τις βελτιώσεις που επιδιώκει στη συμφωνία με την Ευρώπη. Δεδομένου ότι η προσπάθεια να δημιουργηθεί μια νέα κρίση με μαζική διάσπαση των ελληνικών συνόρων από πρόσφυγες και μετανάστες δεν έχει επιτύχει, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, η διατήρηση της υψηλής έντασης περνά τώρα μέσα από συνεχείς προκλητικές ενέργειες, που δημιουργούν ακόμη και κίνδυνο επεισοδίου μεταξύ ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων.
Ενδεικτική, από αυτή την άποψη, είναι η άκρως επικίνδυνη παρενόχληση ελληνικού σκάφους του λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, που κατέληξε σε σύγκρουση, ευτυχώς με αποτέλεσμα μόνο υλικές ζημιές. Το περιστατικό έγινε, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, «στις 5:45, σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή της Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων», όταν «τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν λόγω σκάφους».
«Η Τουρκία, για ακόμη μία φορά, παραβιάζει με τρόπο προκλητικό και επικίνδυνο τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Ο στόχος της είναι φανερός: Να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, μετά το συμβάν με την τουρκική ακταιωρό. «Έχει κληθεί ο Τούρκος πρέσβης για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και ενημερώνονται, όπως είναι η πάγια τακτική μας, όλοι οι εταίροι μας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Εκτός από αυτό το επεισόδιο, όμως, σημειώθηκαν προκλητικές πτήσεις δύο μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας πάνω από τον βόρειο Έβρο και μάλιστα, σε μία περίπτωση, μαχητικό έφθασε σε ύψος μόλις 500 ποδιών. Στις 15.25, εξάλλου, άλλο ζεύγος τουρκικών F-16 έκανε πτήση πάνω από τις νήσους Καλόγεροι, σε ύψος 26.000 ποδιών, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας. Χθες βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας πυροβόλησαν προειδοποιητικά πάνω από όχημα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που είχε σταθμεύσει στην ελληνική πλευρά των συνόρων στον Έβρο.
Ανησυχία στη χρηματιστηριακή αγορά
Η κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία έχει προκαλέσει αρκετή ανησυχία στη χρηματιστηριακή αγορά και είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, ενώ επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις στην Ευρώπη, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχασε τα κέρδη που είχε νωρίς το πρωί, όταν έγινε γνωστό το περιστατικό με το σκάφος του λιμενικού, και έκλεισε τη συνεδρίαση με αρκετά βαριές απώλειες, πάνω από 4%.
Όπως σχολιάζουν στελέχη της αγοράς, μέσα στο πλαίσιο της γενικής ανησυχίας για τους κινδύνους από την επιδημία του κοροναϊού, που απασχολούν όλες τις αγορές διεθνώς, οι επενδυτές είναι υποχρεωμένοι να εξετάζουν και τους πολιτικούς κινδύνους που απορρέουν από την επιθετικότητα της Τουρκίας σε πολλά πεδία, ιδιαίτερα όταν αυτή η επιθετικότητα επαναφέρει στο προσκήνιο τους κινδύνους για ένα θερμό επεισόδιο.
Πάντως, ελπίδα όλων είναι ότι η κλιμάκωση της έντασης δεν θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια και η κατάσταση θα αρχίσει να ηρεμεί, εφόσον βρεθεί ένα νέο σημείο ισορροπίας στις διαπραγματεύσεις Ευρώπης - Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών.