ΓΔ: 2488.33 0.10% Τζίρος: 93.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:54:39
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

Ερντογάν: Κίνδυνος μεταναστευτικού κύματος στην Ευρώπη από τη σύρραξη

Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποιεί ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν μπορεί να προκαλέσουν μεταναστευτικό κύμα και ζητά επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν κινδυνεύουν να εξαπολύσουν κύμα μετανάστευσης προς την Ευρώπη, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς.

«Ο πρόεδρός μας δήλωσε ότι η επιπτώσεις αυτής της κλιμάκωσης βίας που εξαπέλυσαν οι ισραηλινές επιθέσεις μπορεί να βλάψουν την περιοχή και την Ευρώπη ως προς το μεταναστευτικό και ότι υπάρχει πιθανότητα πυρηνικής διαρροής», αναφέρεται σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Η Τουρκία, η οποία μοιράζεται κοινά σύνορα με το Ιράν μήκους 500 χιλιομέτρων, δεν έχει πάντως καταγράψει αύξηση αφίξεων από το Ιράν κατά την τελευταία εβδομάδα.

«Η σύρραξη που ξεκίνησε με την επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν αποτελεί μέγιστη απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια», πρόσθεσε ο Ερντογάν κατά την συνομιλία του με τον Μερτς ζητώντας επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το μεταναστευτικό είχε επιβαρύνει τις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Αγκυρα που κατηγορήθηκε ότι ενθάρρυνε τους σύρους πρόσφυγες που κατέφευγαν στο έδαφός της να συνεχίσουν προς την Ευρώπη.

Συμφωνία του 2016 ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία προέβλεπε ότι η Αγκυρα θα κρατήσει στο έδαφός της μεγάλο αριθμό σύρων προσφύγων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Κίνδυνος επιθέσεων από ιρανικές μυστικές υπηρεσίες στην Ευρώπη

Ανησυχία για επιθέσεις ιρανικών μυστικών υπηρεσιών στην Ευρώπη εξέφρασε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εποπτείας στη Bundestag, λόγω λίστας «αντιποίνων» σε ιρανική εφημερίδα με στόχο ηγέτες όπως Μερτς, Τραμπ και Μακρόν.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Να μην ακυρώσει το Ισραήλ τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Ο Ερντογάν τόνισε ότι χωρίς την υποστήριξη των χωρών της περιοχής, οι ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή δεν θα πετύχουν, ενώ κατηγόρησε το Ισραήλ για προσπάθεια υπονόμευσης της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν.
Σημαία στο Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Παχλαβί: «Ντροπή» για Βερολίνο, επίθεση με ντοματοχυμό στο τέλος

Ο Ρεζά Παχλαβί χαρακτήρισε ντροπή τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης που αρνήθηκε να τον συναντήσει και κατηγόρησε το Βερολίνο για υποχωρητικότητα προς την Τεχεράνη. Κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ασκήσουν περισσότερη πίεση στο Ιράν.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου κατά Ερντογάν για δηλώσεις του σχετικά με ΗΠΑ-Ιράν

Ο Νετανιάχου κατηγόρησε έντονα τον Ερντογάν μετά τις δηλώσεις του για την κατάπαυση πυρός ΗΠΑ-Ιράν, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να πολεμά το Ιράν, σε αντίθεση με τον Ερντογάν που στηρίζει το καθεστώς και καταπιέζει Κούρδους.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Φόβοι για κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μ. Ανατολή

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, προειδοποίησε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο απειλούν να τινάξουν στον αέρα την ειρηνευτική διαδικασία ΗΠΑ-Ιράν για τη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση.