Το Χρηματιστήριο Αθηνών – ακολουθώντας και τις διεθνείς αγορές – μετά από σερί ανοδικών συνεδριάσεων «διέγραψε» τις απώλειες της «Μαύρης Δευτέρας» 5 Αυγούστου. Θετικό σημάδι για την ωρίμανση του ΧΑ η γρήγορη ανάκτηση των απωλειών και η «αλλαγή σελίδας» μετά το Κραχ.
Σαφώς και κρατάμε την υπερ-εξάρτηση της λεωφόρου Αθηνών από τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» των παγκόσμιων Κεφαλαιαγορών (μήπως τα περί «αυτονόμησής» της τελικά δεν ισχύουν και τόσο;) αλλά τα θεμελιώδη πολλών ελληνικών εισηγμένων παραμένουν ισχυρά (βλ. τιμή/λογιστική αξία, μερισματική απόδοση, ελεύθερες ταμειακές ροές κ.ά.) και το outlook ευοίωνο.
Σε επίπεδο έτους ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε θετικό έδαφος (κέρδη της τάξης του 10%) και ο τραπεζικός κλαδικός «πρωταγωνιστεί», με ό,τι η υπεραπόδοσή του συνεπάγεται για τις επενδυτικές προτιμήσεις και για το υπόλοιπο του 2024.
Βεβαίως, ενώ ο αμερικάνικος S&P-500 επέστρεψε «με συνοπτικές διαδικασίες» στα ιστορικά υψηλά του, ο ΓΔ κινείται εδώ και 7 μήνες σε ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών (με χαμηλό τις 1.320 μονάδες) και δεν αποτολμά (ακόμη) την ανάκτηση του υψηλού 13 ετών που... περιμένει στις 1.505.
Θα λέγαμε ότι, παρά τα πολλά θετικά, το αίσθημα εσωστρέφειας στο ελληνικό ΧΑ (βλ. μη πειστικός τζίρος, «απουσία» ντόπιων κωδικών λιανικής κλπ.) παραμένει. Θα μπορέσει άραγε η ελληνική Κεφαλαιαγορά να κεφαλαιοποιήσει περαιτέρω το εν εξελίξει δομικό bull market ή οι επόμενες, αναπόφευκτες χρηματιστηριακές κρίσεις θα είναι... «χωρίς επιστροφή»;
Προσεχώς η αγορά αναμένει newsflow από εταιρικά αποτελέσματα εξαμήνου, αναδιάρθρωση δεικτών και αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από ξένους Οίκους, με την «επενδυτική βαθμίδα» να παραμένει η λέξη-κλειδί που θα καθορίσει πολλά σε επίπεδο αντιμετώπισης του ΧΑ από τους Θεσμικούς.
* Ο Πέτρος Στεριώτης είναι πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής.
Αποποίηση ευθύνης: Tο άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί πρόταση αγοράς, πώλησης ή διακράτησης οιουδήποτε χρηματιστηριακώς διαπραγματευόμενου προϊόντος.