Διόλου αισιόδοξη για την πορεία τόσο της ευρωπαϊκής οικονομίας όσο και των εταιρικών κερδών εμφανίζεται η Goldman Sachs σε εκθέσεις της, καθώς εκτιμά ότι αρκετές χώρες της ΕΕ θα βρεθούν αντιμέτωπες με ύφεση, προοπτική που θα πλήξει σαφώς και τις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ομίλου, η εξάπλωση των κρουσμάτων του κοροναϊού ανά την υφήλιο και επί ευρωπαϊκού εδάφους θα οδηγήσει σε υποχώρηση εξαγωγών, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και σαφώς χαμηλότερη καταναλωτική ζήτηση.
Εκτιμά, δε, ότι οι χώρες που θα πληγούν περισσότερο είναι η Γερμανία (λόγω πτώσης της εξαγωγικής δραστηριότητας) και η Ιταλία (λόγω της εμφάνισης των περισσότερων κρουσμάτων και θανάτων από τη νόσο στην Ευρώπη).
Εν συνόλω αναμένεται ότι εκτιμάται ότι η ευρωζώνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μηδενική ανάπτυξη στο α' τρίμηνο φέτος και θα εμφανίσει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3% στο β' τρίμηνο.
Εξαιτίας της παραπάνω εκτίμησης αναμένεται να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις και στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, η οποία αν και δεν διαθέτει μεγάλα περιθώρια ελιγμών τουλάχιστον στο επίπεδο των επιτοκίων, αναμένεται να προχωρήσει σε μειωσή τους κατά 10 μονάδες βάσης στο β' τρίμηνο 2020, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας θα δράσει πιο γρήγορα, με μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης εντός του τρέχοντος μηνός.
Ισχυρό το πλήγμα στα κέρδη ανά μετοχή
Όπως είναι απόλυτα φυσικό η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στις χρηματαγορές της Ευρώπης αλλά και σε αρκετούς κλάδους, κυρίως τους εξαρτώμενους από τις εξαγωγές.
Η Goldman Sachs μάλιστα εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή για τον δείκτη Euro Stoxx 600 θα υποχωρήσουν κατά 2% εντός του 2020, ενώ τον Νοέμβριο του 2019 εκτιμούσε ότι θα εμφάνιζαν άνοδο της τάξης του 3%.
Όπως καθίσταται φανερό από τον πίνακα που ακολουθεί το ισχυρότερο πλήγμα αναμένεται να δεχθούν κλάδοι που είτε εξαρτώνται από τις εξαγωγές είτε από την καταναλωτική ζήτηση, όπως αυτοί ταξιδιών και διασκέδασης αλλά και αυτοκινήτων.