ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

Η παράταση του γαλλικού δράματος και οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών

Μειώνεται ο κίνδυνος για αυτοδύναμη κυβέρνηση της Λεπέν. Ανοδική κίνηση του ευρώ και των futures ευρωπαϊκών δεικτών στην Ασία. Αρχίζει δύσκολη εβδομάδα αβεβαιότητας και διακυμάνσεων.

Παρά την καθαρή επικράτηση της Λεπέν στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές, οι αγορές φαίνεται ότι προτιμούν, αρχικά, να δουν τον ποτήρι μισογεμάτο, «ποντάροντας» στην προσδοκία ότι το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα δεν θα πάρει την πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η πρώτη αντίδραση των αγορών στο εκλογικό αποτέλεσμα της Γαλλίας, δηλαδή στην καθαρή επικράτηση της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) της Λεπέν, ήλθε με το άνοιγμα της αγοράς συναλλάγματος στην Ασία, όπου το ευρώ έφθασε να κερδίζει έως 0,3% έναντι του δολαρίου, καλύπτοντας ένα μέρος των απωλειών που είχε μετά την ήττα Μακρόν στις ευρωεκλογές και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Ανοδικά κινήθηκαν αργότερα και τα futures ευρωπαϊκών δεικτών στην Ασία. Το προθεσμιακό συμβόλαιο του γαλλικού CAC κέρδιζε 0,60% στις 4.00 το πρωί, του Dax 0,25% και του Euro Stoxx 50 ενισχυόταν κατά 0,60%.

Οι επενδυτές δεν… τρελάθηκαν να πανηγυρίζουν τη νίκη της Λεπέν, αγοράζοντας ευρώ και συμβόλαια ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών. Ήταν μια πρώτη αντίδραση ανακούφισης επειδή το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους τους: Το RN είχε χαμηλότερο ποσοστό από όσο έδειχναν οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών, ενώ οι προβολές (που έχουν βέβαια υψηλό βαθμό αβεβαιότητας) των εκλογικών αναλυτών έδειξαν ότι δύσκολα θα φθάσει στον δεύτερο γύρο τους 289 βουλευτές για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το RN και οι σύμμαχοί του συγκέντρωσαν 33,2%, ξεπερνώντας την αριστερή συμμαχία (Νέο Λαϊκό Μέτωπο – NFP), που πήρε 28,1%. Η συμμαχία του Μακρόν (Μαζί) καταποντίσθηκε στην τρίτη θέση με 21%, ποσοστό που πάντως ήταν υψηλότερο από όσο έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, ενώ οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι συγκέντρωσαν 10%.

Με βάση αυτά τα ποσοστά, οι εκλογικοί αναλυτές προέβλεψαν ότι η Λεπέν θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο 230 – 280 έδρες, δηλαδή δεν θα φθάσει στην απόλυτη πλειοψηφία των 289 βουλευτών.

Το μέτωπο κατά της ακροδεξιάς

Παρά τις πρώτες θετικές αντιδράσεις, το ερώτημα των… τρισεκατομμυρίων για τις αγορές είναι αν θα σχηματισθεί το μέτωπο που ζήτησε ο Μακρόν κατά της Λεπέν στον δεύτερο γύρο, ώστε να ανακοπεί η άνοδός της στην εξουσία.

Προς το παρόν, η αριστερή συμμαχία και το κόμμα του Μακρόν, ο οποίος έχει συγκρουσθεί σκληρά με τον ακροαριστερό ηγέτη Μελανσόν, φαίνεται να συμφωνούν στην ανάγκη να κοπεί ο δρόμος της Λεπέν προς την εξουσία, αλλά θα χρειασθούν και άλλες διαπραγματεύσεις για μια συνολική συμφωνία για τη στάση τους στον δεύτερο γύρο. Οι Ρεπουμπλικάνοι, παρότι ιστορικά βρίσκονται απέναντι στην ακροδεξιά, δεν θα μπουν στο κοινό μέτωπο κατά της Λεπέν.

Το «καλό» σενάριο της ανακοπής του δρόμου της Λεπέν προς την εξουσία, πάντως, απλώς θα απέτρεπε τα (πολύ) χειρότερα, όμως δεν οδηγεί και στη λύση του πολιτικού δράματος. Σε αυτή την περίπτωση, κανένα κόμμα δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα περάσει μια περίοδο ακυβερνησίας, χωρίς να είναι σαφές ποια πολιτική θα ακολουθήσει στα βασικά θέματα της οικονομίας το κυβερνητικό σχήμα που τελικά θα δημιουργηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που εύχονται όλοι οι αναλυτές είναι να μην οδηγήσει η πολιτική κρίση της Γαλλίας σε μια κρίση της ευρωζώνης, κάτι που θα συνέβαινε εάν μια κυβέρνηση Λεπέν εφάρμοζε ένα λαϊκίστικο οικονομικό πρόγραμμα, με μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση ΦΠΑ και άλλες παρεμβάσεις με απαγορευτικό δημοσιονομικό κόστος.

Αν αυτό συνέβαινε, ούτε καν το πρόγραμμα στήριξης από την ΕΚΤ με αγορές ομολόγων θα μπορούσε να εφαρμοσθεί για τη Γαλλία, για να αποτραπεί μια επίθεση της αγοράς στη δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, αφού και αυτό το πρόγραμμα έχει ως βασική προϋπόθεση τον σεβασμό των οικονομικών κανόνων της Ευρώπης και την υλοποίηση προγράμματος προσαρμογής. Η Γαλλία, όπως λένε αναλυτές, είναι μεν “too big to fail” («πολύ μεγάλη για να αφεθεί να καταρρεύσει»), αλλά ταυτόχρονα δεν υπάρχουν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο εργαλεία πολιτικής για να διασωθεί, εάν η κυβέρνηση της αποφασίσει να εφαρμόσει μια καταστροφική οικονομική πολιτική και να έλθει σε σύγκρουση με την Ευρώπη.

Αυτοί οι φόβοι προκάλεσαν την Παρασκευή ένα προεκλογικό sell-off των γαλλικών ομολόγων και το spread από τα γερμανικά δεκαετή άνοιξε στις 85 μονάδες βάσης, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2012 και τις σκοτεινές εποχές της κρίσης στην ευρωζώνη. Αναλυτής που μίλησε στο Reuters τόνισε ότι δυσκολεύεται να βρει ένα λόγο για να ανακάμψουν τα γαλλικά ομόλογα από σήμερα.

Δύσκολη η αυτονόμηση των ελληνικών assets

Η γαλλική κρίση αναπόφευκτα διαμορφώνει ένα πλαίσιο έντονης αβεβαιότητας για τα ελληνικά assets, παρότι την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ κατάφερε να κλείσει με άνοδο, ύστερα από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, μια άνοδος που επιτεύχθηκε κυρίως χάρη στην ιδιαίτερη δυναμική που έδειξαν λίγες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank, ΔΕΗ κ.α.).

Στην αγορά ομολόγων φάνηκε καθαρά ότι έγιναν αντανακλαστικές κινήσεις στο ξεπούλημα γαλλικών τίτλων, με αποτέλεσμα το spread των ελληνικών 10ετών να ανοίξει στις 128 μονάδες βάσης, στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Νοέμβριο.

Παρά το γεγονός ότι τα μακροοικονομικά και εταιρικά στοιχεία είναι θετικά, ενώ δεν αμφισβητείται η πολιτική σταθερότητα, η χρηματιστηριακή αγορά δεν αναμένεται αυτή την εβδομάδα να αυτονομηθεί από τις κινήσεις των ευρωπαϊκών αγορών.

Όσοι βλέπουν τη μεγάλη εικόνα, πάντως, παραμένουν αισιόδοξοι, ανεξάρτητα από τις βραχυχρόνιες διακυμάνσεις που προκαλούνται από εξωτερικούς παράγοντες. Όπως τόνισε σε ανάλυσή της η NBG Sec.,  «τα περισσότερα από τα συστατικά που οδήγησαν τις θετικές επιδόσεις των ελληνικών μετοχών το 2023 και από την αρχή του έτους παραμένουν σε γενικές γραμμές ενεργά. Σε αυτά περιλαμβάνονται η πολιτική σταθερότητα (σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές), το υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον (αύξηση του ΑΕΠ >2,0%, πολύ πάνω από τους μέσους όρους της ΕΕ), η επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών και η αυξημένη ρευστότητα (έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και επενδυτικής βαθμίδας), οι ελκυστικές αποτιμήσεις (τόσο σε απόλυτη όσο και σε σχετική βάση) και τα ανθεκτικά εταιρικά κέρδη (τα οποία είναι πλέον πιο υποστηρικτικά για την απόδοση του χρηματιστηρίου)».

Όπως σημείωσε η χρηματιστηριακή, «αναμένεται αυξημένη μεταβλητότητα μέχρι τις πρόωρες γαλλικές εκλογές, με τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ να αυξάνουν περαιτέρω την αβεβαιότητα. Αν δεν υπάρξουν νέα σημαντικά εξωτερικά αρνητικά σοκ, ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να κατακτήσει εκ νέου το επίπεδο των 1.500+ μονάδων έως το τέλος του έτους».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να ξεπεράσει στις 20 Μαΐου τις 1.500 μονάδες (1.502,79), ενώ ως το τέλος Ιουνίου είχε χάσει από αυτό το επίπεδο 6,5% και πλέον «τεστάρει» τις 1.400 μονάδες. Πάντως, για το πρώτο εξάμηνο ο Γενικός Δείκτης κράτησε κέρδη 8,59% και ο τραπεζικός πολύ μεγαλύτερα, 14,3%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ο Γενικός Δείκτης «νίκησε» τον Stoxx 600, η Γαλλία θα καθορίσει την τάση

Με άνοδο 2,58% έναντι 1% για τον Stoxx 600, ο Γενικός Δείκτης υπεραπέδωσε την περασμένη εβδομάδα, αλλά με καθίζηση των συναλλαγών. Κρίσιμος ο β' γύρος των εκλογών στη Γαλλία, ποια είναι τα σενάρια σύμφωνα με την ING.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κλόνισε το χρηματιστήριο ο Πούτιν, έμειναν ψύχραιμες οι διεθνείς αγορές

Μεγάλη πτώση στην Αθήνα, μικρή στην Ευρώπη, άνοδος στη Wall Street. Κάτω από κρίσιμα τεχνικά όρια ο Γενικός Δείκτης, «χρωστάει» ανοδική αντίδραση. Ανθεκτικά τα ελληνικά ομόλογα. Πώς αξιολογείται το γεωπολιτικό ρίσκο.
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα πονταρίσματα σε τραπεζικές μετοχές: Δέλεαρ οι μερισματικές αποδόσεις

Σε διψήφιες μερισματικές αποδόσεις θα φθάσουν οι τράπεζες με τη γρήγορη απόσβεση του DTC, αλλάζουν οι επενδυτικές αξιολογήσεις. Εμπόδιο για την ανάκαμψη της αγοράς το βαρύ κλίμα στην Ευρώπη.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Ο αγώνας για «φρέσκα» κεφάλαια στο ΧΑ, η «αφαίμαξη» και οι αναβαθμίσεις

«Βαρίδι» για το ΧΑ τα 2,5 δισ. που έχουν αντληθεί φέτος με τα placements. Παραμένει θετικό το ισοζύγιο εισροών - εκροών με σχεδόν 300 εκατ. ευρώ το 9μηνο. Κλειδί οι επόμενες αξιολογήσεις από μεγάλους οίκους.
Agores, Metoxes, Xrimatistiria, Stocks, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ψάχνει τον δρόμο της ανάκαμψης το ΧΑ, «βαρίδι» ο γεωπολιτικός κίνδυνος

Νέα κεφάλαια στην αγορά μέσω της ΕΤΕ, ρεκόρ 18 ετών στην κερδοφορία των εισηγμένων. Θετικά τα μηνύματα από Αμερική και Κίνα. Αγωνία για τις εξελίξεις στην πολεμική αντιπαράθεση Ισραήλ - Ιράν, κρίσιμα 24ωρα.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Wall Street
ΑΓΟΡΕΣ

Σε Συμπληγάδες οι αγορές: Οι φόβοι για ύφεση και η «νάρκη» από το γιεν

Τι κρύβει το διεθνές ντόμινο: Οι ανησυχίες -με πολλές δόσεις υπερβολής- για την αμερικανική οικονομία και το αναγκαστικό sell-off που πυροδότησε η απότομη άνοδος του γιεν. Ανάκαμψη των futures στη Wall Street το βράδυ.