ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Gold

Το ράλι της χρυσής λίρας και το ρεκόρ 7ετίας του χρυσού

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Σχεδόν 10% υψηλότερα έχει εκτιναχθεί φέτος η τιμή της... αγαπημένης των Ελλήνων χρυσής λίρας, ενώ η διεθνής τιμή του χρυσού «απογειώθηκε» σε υψηλό 7ετίας. Γιατί λάμπει και πάλι το πολύτιμο μέταλλο.

Σε υψηλό επταετίας έχει εκτιναχθεί η διεθνής τιμή του χρυσού και ήδη όσοι Έλληνες έχουν μείνει πιστοί στην παραδοσιακή συνήθεια να κρατούν χρυσές λίρες μετρούν απόδοση σχεδόν 10%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την ώρα που άλλες επενδύσεις, με υψηλή απόδοση τον προηγούμενο χρόνο, όπως οι ελληνικές μετοχές, έχουν αφήσει… στο κρύο τους θιασώτες τους.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αποτυπώνουν την αντανάκλαση του διεθνούς ράλι του χρυσού στην τιμή της χρυσής λίρας, που εξακολουθεί να αποτελεί, ακόμη και σήμερα, προσφιλές επενδυτικό καταφύγιο αρκετών Ελλήνων. Στο τέλος του 2019, η ΤτΕ αγόραζε τη χρυσή λίρα (Ελισάβετ 1973, 1974 και προγενέστερων ετών) έναντι 309,09. Χθες, η τιμή αυτή είχε εκτιναχθεί σχεδόν 10% υψηλότερα, στα 339,03 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος διατηρεί μεγάλη διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και της τιμής πώλησης χρυσού και λιρών (γύρω στο 20%), κάτι που αποθαρρύνει συχνές αγοραπωλησίες.

Η χρυσή λίρα απέδειξε την αξία της ως ασφαλές καταφύγιο σε συνθήκες κρίσης, την ώρα που άλλες μορφές επένδυσης, από τις μετοχές και τα ομόλογα, ως τα ακίνητα, «γκρεμίζονταν» από τους κραδασμούς της μεγάλης ελληνικής κρίσης. Αρκεί να αναφερθεί ότι η τιμή αγοράς της χρυσής λίρας από την Τρ. Ελλάδος στο τέλος του 2008, πριν φθάσουμε στο καταστροφικό 2009 και στην έναρξη της δεκαετούς κρίσης, ήταν 146,73 ευρώ. Η ποσοστιαία διαφορά σε σχέση με την τιμή στο τέλος του 2019 ήταν 110%. Την ίδια περίοδο, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ υποχώρησε σχεδόν κατά 50%.

Η αβεβαιότητα φέρνει χρήμα στο χρυσό

Σε μια εποχή γενικευμένης αβεβαιότητας, καθώς η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει και πάλι, μετά το ξέσπασμα της επιδημίας στην Κίνα, να επιβραδύνει τους ρυθμούς της, αντί να ανακάμψει, όπως προβλεπόταν αρχικά, και ενώ οι τιμές των μετοχών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη παραμένουν κοντά σε ιστορικά υψηλά και διατρέχουν τον κίνδυνο σοβαρής διόρθωσης, οι διεθνείς ροές επενδυτικών κεφαλαίων προς το επενδυτικό καταφύγιο του χρυσού είναι αυξημένες. Ακόμη και επενδυτές που δεν ανήκουν στην κατηγορία των… χρυσοκάνθαρων όλο και περισσότερο αντισταθμίζουν τον κίνδυνο των επενδύσεων σε μετοχές ή άλλα στοιχεία ενεργητικού με υψηλό ρίσκο, αυξάνοντας τις θέσεις τους στο χρυσό.

Ξεπερνώντας χωρίς πολλή δυσκολία και το όριο των 1.600 δολ./ουγκιά, ο χρυσός χθες συνέχισε την… πτήση του πάνω από τα 1.624 δολ., παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια της ημέρας υποχώρησε έως τα 1.608 δολ., όταν ανακοινώθηκε η νέα παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας για την υποστήριξη της οικονομίας. Τεχνικά κρίσιμο θεωρείται από τους αναλυτές το όριο αντίστασης των 1.626 δολ., που αν ξεπερασθεί θα αφήσει περιθώρια σημαντικής περαιτέρω ανόδου του χρυσού. Η χθεσινή τιμή ήταν η υψηλότερη από τον Φεβρουάριο του 2013 και φέρνει το χρυσό υψηλότερα κατά 7% από την αρχή του 2020.

Η ανοδική κίνηση του χρυσού (τιμές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης)

gold

 

Το νέο στοίχημα για τους επενδυτές που «ποντάρουν» στο χρυσό συνδέεται με τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve. Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα έχει εξαγγείλει, χωρίς να αλλάξει ως τώρα τη στάση της, πολιτική σταθερών επιτοκίων για το 2020. Όμως, η αγορά αρχίζει να θεωρεί ότι η επιβράδυνση που φέρνει η επιδημία της Κίνας τελικά θα υποχρεώσει την Fed να αλλάξει στάση, προχωρώντας σε μείωση των επιτοκίων του δολαρίου, που θα ευνοήσει το χρυσό, καθώς πρόκειται για μια μορφή επένδυσης που δεν αποδίδει τόκο.

Ευρύτερα και μακροπρόθεσμα, το στοίχημα όσων θαμπώνονται από τη λάμψη του χρυσού έχει αναφορά στην πολιτική που ασκείται από όλες τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Με χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια και με την «εκτύπωση» χρήματος με διάφορες μορφές ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής (αγορές τίτλων κ.α.) οι κεντρικές τράπεζες παρέχουν συνεχώς στήριξη τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια οικονομία συμπιέζοντας τα πραγματικά επιτόκια και ενισχύοντας την ελκυστικότητα του χρυσού.

Επενδύοντας στο χρυσό

Οι ειδικοί των επενδύσεων, πάντως, δεν συνιστούν σε επενδυτές να κάνουν… ακρότητες στις τοποθετήσεις τους σε χρυσό, εκτός αν ανήκουν στην ειδική κατηγορία εκείνων που έχουν πεισθεί από προφητείες απόλυτης οικονομικής καταστροφής. Μπορεί σε περιόδους κρίσης ο χρυσός να είναι ένα ασφαλές καταφύγιο, όμως διαχρονικά έχει αποδειχθεί ότι οι μετοχές έχουν πολύ υψηλότερη απόδοση. Τα τελευταία 40 χρόνια, η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί περίπου 6 φορές, ενώ ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 κατά 42 φορές.

Ωστόσο, ο χρυσός μπορεί να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά σε μια μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική για την αντιστάθμιση του κινδύνου άλλων επενδύσεων ενός χαρτοφυλακίου. Σε αυτή την περίπτωση, η πρακτική που ακολουθείται διεθνώς είναι η τοποθέτηση ενός μέρους του κεφαλαίου, ανάλογα με τις εκτιμήσεις που κάνει κάθε επενδυτής για τον κίνδυνο του υπόλοιπου χαρτοφυλακίου του, σε κάποια ευέλικτη μορφή τοποθέτησης σε χρυσό, όπως είναι τα διαπραγματεύσιμα σε χρηματιστήριο αμοιβαία κεφάλαια χρυσού (Gold ETF) -εναλλακτικά, ένας πιο «προχωρημένος» επενδυτής μπορεί να στοιχηματίσει σε options χρυσού.

Αυτά τα αμοιβαία αποτελούν μια έμμεση μορφή τοποθέτησης σε χρυσό και οι αποδόσεις τους ακολουθούν τη διεθνή τιμή. Ορισμένα επενδύουν και σε εταιρείες εξόρυξης και οι αποδόσεις τους τείνουν να διαφοροποιούνται από τη διεθνή τιμή του χρυσού, ανάλογα με την πορεία των μετοχών αυτών. Σύμφωνα με το investopedia.com, τα τρία ETF με τις καλύτερες αποδόσεις έχουν απόδοση που υπερβαίνει το 20% το τελευταίο 12μηνο και οι προμήθειες διαχείρισης είναι αρκετά χαμηλές, μεταξύ 0,17% και 0,25%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΤτΕ: Τι κέρδισαν τα ομόλογα και οι μετοχές από την επενδυτική βαθμίδα

Ραγδαία υποχώρηση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου και μείωση του spread από τα γερμανικά ομόλογα κοντά στις 100 μονάδες βάσης, ρεκόρ 10ετίας στο χρηματιστήριο και φθηνότερη χρηματοδότηση για τις τράπεζες καταγράφει η Τρ. Ελλάδος.
Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Το μικρό θαύμα των ελληνικών ομολόγων, η αναβάθμιση και τα 28 τρισ. δολ.

Χωρίς να έχουν υποστήριξη από την ΕΚΤ για εννέα μήνες, τα ελληνικά ομόλογα πηγαίνουν καλύτερα από τα ιταλικά. Επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία και πρόσβαση σε κεφάλαια 28 τρισ. «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδος.
Τράπεζα της Ελλάδος
ΑΓΟΡΕΣ

ΤτΕ: Ράλι κερδών από τις εισηγμένες, υπεραποδίδει το Χρηματιστήριο

Μεγάλη βελτίωση αποτελεσμάτων με διπλασιασμό κερδών προ φόρων επιτυγχάνουν φέτος οι εισηγμένες, αύξηση 64,5% στον κύκλο εργασιών. Θετική απόδοση του Γενικού Δείκτη, έναντι διψήφιας υποχώρησης σε Ευρώπη - ΗΠΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι φοβάται η ΕΚΤ για τις μετοχές: Τα επιτόκια και ο κίνδυνος «βουτιάς»

Αυξημένο κίνδυνο άτακτης δυναμικής στις αγορές λόγω υψηλών επιτοκίων και απότομης οικονομικής επιβράδυνσης «βλέπει» η ΕΚΤ. Χαρακτηρίζει τραβηγμένες τις αποτιμήσεις των μετοχών. Ανθεκτικές οι ελληνικές μετοχές, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος.
Xrysos, Gold
ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Γιατί βγαίνουν χαμένοι οι επενδυτές από το «ασφαλές καταφύγιο»

Παρά την κορύφωση των γεωπολιτικών κινδύνων και το ράλι του πληθωρισμού, η απόδοση του χρυσού μετά τη ρωσική εισβολή είναι αρνητική. Γιατί έχασε τη λάμψη του και ποιο ρόλο παίζει η παντοδυναμία του δολαρίου.