ΓΔ: 1407.03 -0.97% Τζίρος: 71.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrysos, Gold
Φωτο: Shutterstock

Δεν χάνει τη λάμψη του ο χρυσός: Δίνει φέτος κέρδη 14% στους επενδυτές

Στροφή σε ασφαλείς τοποθετήσεις σε εποχή γεωπολιτικής αβεβαιότητας και προσδοκίες για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων συντηρούν το ενδιαφέρον για τον χρυσό. Συναλλαγές 150 δισ. δολ. την ημέρα.

Ο χρυσός διατηρεί άθικτη τη λάμψη του για τους επενδυτές, παρά το ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν εμφανώς αποκλιμακωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός, όμως, το οποίο οδηγεί στη πεποίθηση ότι οι μειώσεις επιτοκίων είναι κοντά. 

Το κίτρινο μέταλλο είναι και αυτό μεταξύ των ευνοημένων από τη χαλαρή νομισματική πολιτική, ενώ οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή  θεωρούνται ένας πρόσθετος παράγοντας ώθησης. 

Με κέρδη που ξεπερνούν το 14% στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου από την αρχή του έτους και άνω του 16% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023, ο χρυσός παραμένει στις κορυφαίες επιλογές των αναλυτών, με κάποιους εξ αυτών να μην διστάζουν να υποστηρίζουν ότι η τιμή του μπορεί να αγγίξει και το επίπεδο των 3.000 δολαρίων. 

Η ισχυρή πορεία της τρέχουσας εβδομάδας αποδίδεται και στα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας που έδειξαν ότι υπάρχει σημαντική αποθέρμανση, γεγονός που ενίσχυσε και την πίστη των επενδυτών ότι τελικώς η Fed μπορεί να μην περιμένει έως τον Σεπτέμβριο προκειμένου να μειώσει τα επιτόκια. Πλέον οι πιθανότητες μίας μείωσης τον Ιούνιο έχουν αυξηθεί στο 70% και όλοι βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων της επόμενης εβδομάδας για τον πληθωρισμό αλλά και τον δείκτη τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ. 

Το ισχυρό ενδιαφέρον των επενδυτών αποδεικνύεται και από την αξία των συναλλαγών που φθάνει στα 150 δισ. δολάρια ημερησίως, δηλαδή είναι η τρίτη μεγαλύτερη μετά αυτή στην αγορά συναλλάγματος και στον S&P 500, ενώ η ζήτηση στο α’ τρίμηνο έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο οκτώ ετών. 

Οι αιτίες της ανόδου 

Οι αναλυτές θεωρούν ότι τέσσερις είναι οι βασικές αιτίες για το ράλι του κίτρινου μετάλλου: 

  • Γεωπολιτική ένταση: Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και οι διεθνείς κυρώσεις έχουν αυξήσει την ανησυχία των επενδυτών, οδηγώντας τους σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός.
  • Αγορές από τις Κεντρικές Τράπεζες: Οι κεντρικές τράπεζες, ιδίως αυτές της Κίνας και της Ινδίας, συσσωρεύουν επιθετικά αποθέματα χρυσού. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας πρόσθεσε 27 τόνους στα αποθέματά της το πρώτο τρίμηνο, σηματοδοτώντας τη 17η συνεχή μηνιαία αύξησή τους. Αυτή η στρατηγική κίνηση πιθανόν να οφείλεται στην επιθυμία τους να διαφοροποιήσουν τα αποθέματά τους και να μειώσουν την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ, ιδίως υπό το πρίσμα πιθανών μελλοντικών κυρώσεων.
  • Πιο αδύναμο δολάριο: Η αποδυνάμωση του δολαρίου καθιστά τον χρυσό πιο ελκυστικό για τους διεθνείς επενδυτές, καθώς η αγορά του γίνεται φθηνότερη.
  • Πτώση των επιτοκίων: Με τις προσδοκίες ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια στο εγγύς μέλλον, η ελκυστικότητα του χρυσού αυξάνεται. Όταν τα επιτόκια πέφτουν, η απόδοση των παραδοσιακών επενδύσεων, όπως οι τραπεζικές καταθέσεις, μειώνεται, καθιστώντας τον χρυσό μια πιο ελκυστική εναλλακτική λύση.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

JPMORGAN, BANKS,TRAPEZES
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες επενδύσεις προτείνει η JPMorgan για άμυνα έναντι του πληθωρισμού

Οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για έναν κόσμο με υψηλότερο πληθωρισμό. Τα μετρητά έδωσαν διέξοδο σε επενδυτές σε περίοδο απότομης αύξησης των επιτοκίων, όμως αυτό δεν ισχύει πλέον, τονίζει ο οίκος.
Xrisos, Agores, Gold
ΑΓΟΡΕΣ

«Έκρηξη» για τον χρυσό το 2024 αναμένουν οι αναλυτές έως τα 2.500 δολ.

Η διακοπή στις αυξήσεις επιτοκίων, οι φόβοι για ύφεση σε κάποιες οικονομίες αλλά και η ανθεκτικότητα της ζήτησης κοσμημάτων από χώρες όπως η Κίνα βασικοί παράγοντες στήριξης για το πολύτιμο μέταλλο.
ΑΓΟΡΕΣ

Barclays: Σε «mega-κύκλο» ανάπτυξης παραμένει η ελληνική οικονομία

Αρκετά περιορισμένη η αβεβαιότητα για οικονομία και αγορά λόγω των επικείμενων εκλογών. Ποια είναι τα δυνατά και ποια τα αδύναμα σημεία της ελληνικής οικονομίας. Τα σενάρια για τη νέα κυβέρνηση.