ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Στο «κόκκινο» ευρωαγορές και ΧΑ, επιστροφή του γεωπολιτικού ρίσκου

Εκτεταμένες ρευστοποιήσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στο ΧΑ, με σημαντικές απώλειες για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ πτωτικά κινείται σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Διαθέσεις sell off καταγράφονται τόσο στις ευρωπαϊκές αγορές όσο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από αντίστοιχη πορεία τόσο στη Wall Street χθες όσο και σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές, καθώς επιστρέφουν οι φόβοι για μία γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να εμφανίζεται αποφασισμένο να «απαντήσει» στην επίθεση της Τεχεράνης. 

Την ίδια ώρα παρά την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης άνω του 5% για την κινεζική οικονομία, οι αναλυτές σημειώνουν ότι η Κίνα συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια αποδυνάμωσης, γεγονός που μπορεί να πλήξει εν γένει την παγκόσμια οικονομία λόγω τόσο του ρόλου της ως «εργοστάσιο» του πλανήτη αλλά και του γεγονότος ότι συνεχίζει να αποτελεί την αγορά - στόχο για τις μεγαλύτερες εταιρείες της υφηλίου. 

Κερδισμένοι εμφανίζονται τόσο η αγορά πετρελαίου, αν και με «μαζεμένη» την ένταση της ανόδου και το δολάριο, με σημαντική άνοδο έναντι όλων των νομισμάτων της G10, καθώς παραμένει ένα από τα ασφαλή καταφύγια για τους επενδυτές. 

Sell off στην Ευρώπη

Μεγάλες οι απώλειες για τις ευρωπαϊκές αγορές, με όλους τους κορυφαίους δείκτες να υποχωρούν άνω του -1%, ενώ όπως σημειώνει ο Τ. Σίκαμορ, αναλυτής της IG Australia «το sell off είναι αποτέλεσμα μίας "τέλειας καταιγίδας", λόγω της ανόδου το προηγούμενου διάστημα για τους περισσότερους παγκόσμιους δείκτες, με τις εκτιμήσεις για μείωση επιτοκίων από τη Fed να υποχωρούν και παράλληλα σε όλο αυτό το περιβάλλον προστέθηκε και η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή». 

Απώλειες 1,37% για τον Stoxx 600 ο οποίος χάνει το επίπεδο των 500 μονάδων, ενώ όλοι οι κλαδικοί του δείκτες βρίσκονται σε αρνητική πορεία, με τον DAX να υποχωρεί 1,37%, τον FTSE 100 να έχει απώλειες 1,41%, ενώ 1,51% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40. Ανάλογη η εικόνα και για τις αγορές της περιφέρειας, με τον FTSE ΜΙΒ στο -1,68%, ενώ ο ΙΒΕΧ 35 αποδυναμώνεται 1,52%. 

Μαζεμένες οι απώλειες για τη Wall Street, μετά όμως τη σημαντική υποχώρηση στη χθεσινή συνεδρίαση, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,09%, τον S&P 500 να έχει πτώση 0,09% και τον Nasdaq να κινείται 0,05% χαμηλότερα. 

Ήπια ανοδική κίνηση για την αγορά πετρελαίου, με το brent να έχει κέρδη μόλις 0,02% στα 90,14 δολάρια, με ενδοσυνεδριακό υψηλό τα 90,84 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό ενισχύεται επίσης οριακά κατά 0,04% στα 85,45 δολάρια. Πιο ισχυρά τα κέρδη για το φυσικό αέριο με το προθεσμιακό συμβόλαιο για τον Μάιο να έχει άνοδο που ξεπερνά το 2,5% στα 31,9 ευρώ. 

Οριακές οι διακυμάνσεις και για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό, παρά το ανοδικό του ξεκίνημα στην Ασία, να υποχωρεί έστω και κατά το οριακό 0,07% στα 2.481,10 δολάρια, ενώ μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις για τον άργυρο με πτώση 1,2% στα 28,3 δολάρια. 

Διαθέσεις sell off και για τις κορυφαίες ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 1,88%, τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να αποδυναμώνεται 2,30% και τον κινεζικό Shanghai Composite να έχει πτώση 1,65%. 

«Παραδίδεται» στους πωλητές το ΧΑ

Η αντιστροφή των τάσεων σε διεθνές επίπεδο καθιστά ακόμη πιο επιθετική τη συμπεριφορά των πωλητών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, ούτως ή άλλως και στη χθεσινή συνεδρίαση βρέθηκε αντιμέτωπο με ρευστοποιήσεις κυρίως από ισχυρά funds.

Στο «κόκκινο» τόσο η υψηλή όσο και η μέση κεφαλαιοποίηση, με τον Γενικό Δείκτη στις 11:08 να έχει απώλειες 1,42% στις 1.370,88 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 14,4 εκατ. ευρώ, ενώ 78 μετοχές υποχωρούν έναντι 12 που κινούνται με κέρδη. Πτώση 1,47% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να έχει υποχώρηση 1,54%. 

Στο -1,75% ο τραπεζικός δείκτης, με σημαντικές απώλειες για όλες τις τραπεζικές μετοχές, καθώς η Alpha Bank έχει πτώση 2,22%, η Eurobank έχει αποδυνάμωση 1,69%, η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στο -1,91% και η Τράπεζα Πειραιώς κινείται 1,79% χαμηλότερα. Η νέα ψήφος εμπιστοσύνης από τη Goldman Sachs, με αναβάθμιση των τιμών - στόχων για Eurobank, ETE και Τρ. Πειραιώς σαφώς καλοδεχούμενη, αλλά καταφθάνει σε μία ιδιαίτερη δύσκολη ημέρα για το σύνολο των αγορών και ως εκ τούτου δεν φαίνεται να επηρεάζει τις διαθέσεις των επενδυτών. 

Μόνο οι μετοχές των Ελλάκτωρ και Quest κινούνται θετικά στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με κέρδη 1% και 0,77% αντίστοιχα. Πτώση 0,85% για την Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί 1,96%, τον ΟΠΑΠ να αποδυναμώνεται 0,62%, τη Mytilineos να έχει πτώση 0,73% και τη ΔΕΗ να κινείται 1,50% χαμηλότερα. Απώλειες που ξεπερνούν το -2% για Aegean, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Jumbo, ενώ άνω του -1% υποχωρούν Cenergy, HelleniQ Energy, ElvalHalcor, Lamda, AutoHellas και Sarantis

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων η Ευρώπη, σε κλοιό ρευστοποιήσεων το ΧΑ

Οι φόβοι για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και αυτή της Κίνας επηρεάζουν αρνητικά τις επενδυτικές διαθέσεις και οδηγούν σε μείωση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου. Μοναδική μετοχή μεταξύ των blue chips με κέρδη ο ΟΤΕ.