«Καμπανάκι» στις αγορές συναλλάγματος έχει κτυπήσει η όλο και μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι η ΕΚΤ θα είναι πιο επιθετική στις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed, γεγονός που οδηγεί σε νέα πτώση το ευρώ έναντι του δολαρίου.
Η ισοτιμία διολίσθησε σήμερα στα 1,0675 δολάρια ανά ευρώ, με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να εμφανίζει απώλειες που 1,5% σε εβδομαδιαία βάση, δηλαδή τις υψηλότερες από τα τέλη του 2022.
Την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η ισοτιμία θα υποχωρήσει στα 1,05 δολάρια ανά ευρώ ή ακόμη και στην απόλυτη ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων, με δεδομένο το σήμα που έστειλε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ για την πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο. Οι ειδικοί των αγορών συναλλάγματος σε Bank of America, ING Bank και LBBW θεωρούν πολύ πιθανό τον κίνδυνο της απόλυτης ισοτιμίας.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι μια επιστροφή στην περιοχή του 1 έως 1,05 δολαρίου», εκτιμά η ING Bank, ιδιαίτερα εάν τελικά, όντως, ΕΚΤ και Fed ακολουθήσουν εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες αναφορικά με τις μειώσεις επιτοκίων.
Η ΕΚΤ αντιστέκεται σε μια παγκόσμια αναπροσαρμογή προς λιγότερες και πιο αργές μειώσεις επιτοκίων που προκλήθηκε από τα υψηλότερα του αναμενόμενου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τετάρτη. Ενώ οι traders μετατόπισαν την αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης της πρώτης μείωσης των επιτοκίων της Fed κατά μία συνεδρίαση για τον Σεπτέμβριο, διατήρησαν το στοίχημα ότι οι αξιωματούχοι της ζώνης του ευρώ θα πραγματοποιήσουν μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Ιούνιο.
Οι αποκλίνουσες προοπτικές για τα επιτόκια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έστειλαν τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των διετών αμερικανικών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών στο υψηλότερο επίπεδο για το 2024.
«Πιστεύουμε ότι η άνευ προηγουμένου απόκλιση της νομισματικής πολιτικής θα είναι το σημαντικότερο αρνητικό στοιχείο για το ευρώ-δολαρίου τους επόμενους μήνες», σημειώνει από την πλευρά της σε έκθεσή της η Credit Agricole και προσθέτει ότι η διάσπαση κάτω από τα 1,07 δολάρια άνοιξε την πόρτα για πτώση στα 1,05 δολάρια ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με το μοντέλο προβλέψεων του Bloomberg, είναι πλέον πιο πιθανό από το να μην αγγίξει το ευρώ το όριο των 1,05 δολαρίων μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. «Το επόμενο επίπεδο-κλειδί κάτω από τα 1,07 δολάρια είναι τα 1,05 δολάρια. Αν φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, τότε θα μπορούσαμε να ακούσουμε να γίνεται λόγος και για την απόλυτη ισοτιμία», προβλέπει η Κ. Μπρουκς, διευθύντρια ερευνών στην XTB.