ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Τα νέα δεδομένα μετά τη διόρθωση στο ΧΑ και το «οχυρό» των 1.350 μονάδων

Η αγορά έκλεισε πτωτικά για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, κάτι που είχε να γίνει περίπου έξι μήνες. Αναμένεται νέο ρεκόρ κερδοφορίας μετά τις ανακοινώσεις ΔΕΗ και Jumbo. Κρίσιμο όριο για ουσιαστική αντίδραση οι 1.350 μονάδες.

Μολονότι ακόμη - όπως σημειώνουν τεχνικοί αναλυτές - η αγορά δεν έχει εισέλθει σε υποτιμημένες ζώνες τιμών που δικαιολογούν κάποια άμεση αντιστροφή τάσης, εντούτοις η… είδηση είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο συμπλήρωσε δύο διαδοχικά πτωτικές εβδομάδες, κάτι που είχε να γίνει περίπου έξι μήνες, ενώ μέσα σε λίγες ημέρες έκανε διόρθωση άνω του 5%, κάτι που επίσης έχει να γίνει από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου.

Το Χ.Α., χάνοντας 2,73% σε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις έκανε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις αρχές του περασμένου Οκτώβρη όταν ο Γ.Δ. είχε κατέλθει στο χαμηλό των 1.105,15 μονάδων, περιοχή απ’ όπου ξεκίνησε και το ράλι κοντά στο +30% που έφερε το δείκτη έως τα υψηλά 13 ετών και τις 1.437,65 μονάδες στις αρχές Μαρτίου.

Και διεθνώς αυτή η εβδομάδα ήταν διορθωτική, με τους επενδυτές να αναδιπλώνονται μερικώς, ύστερα από τη φρενίτιδα ανόδου έως τα τέλη Μάρτη και τα διαρκή ιστορικά υψηλά, που είχαν φέρει όλο το σύστημα σε υπερθέρμανση που δεν είχε ξαναδεί στο παρελθόν.

Για μια αγορά που είχε… στομώσει, παρουσιάζοντας συμπτώματα κορεσμού σε δείκτες και μετοχές καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου, η τωρινή διόρθωση – είτε συνεχιστεί περαιτέρω είτε όχι - ήταν άκρως απαραίτητη ώστε να επαναφορτιστεί η δυναμική, να γίνει αναδιάρθρωση θέσεων και να μπουν και καινούριοι κωδικοί στο σύστημα.

Η τρέχουσα χρονιά δεν θα είναι μια χρονιά εύκολων κερδών, ενώ όπως επισημάναμε από τις πρώτες ημέρες του χρόνου, είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθούν αποδόσεις όπως οι περυσινές, μολονότι οι προοπτικές και για φέτος, όπως σχεδόν όλοι οι αναλυτές συμφωνούν, είναι εξαιρετικές.

Θυμίζουμε πως εγχώριοι αναλυτές όπως οι κ.κ. Μ. Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακή και Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ έχουν κάνει την εκτίμηση ότι ο Γενικός Δείκτης δύναται στο τέλος της φετινής χρονιάς να έχει υπερβεί τις 1.600 μονάδες, ενώ στο ίδιο περίπου πνεύμα ήταν και η έκθεση του αμερικανικού οίκου Goldman Sachs που στην αρχή της φετινής χρονιάς ανέβασε τον πήχη για φέτος στις 1.550 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η αγορά στις αρχές Μαρτίου ολοκλήρωσε ένα λίαν απαιτητικό τετράμηνο με απανωτά placements στις τράπεζες και στα ΕΛΠΕ, αρκετές εκδόσεις ομολόγων, τη δημόσια εγγραφή του Αεροδρομίου, την αναδιάρθρωση δεικτών λόγω αλλαγής στάθμισης της Πειραιώς, διαδικασίες που έφεραν ρευστότητα στο σύστημα.

Για μια μικρή, ρηχή, περιφερειακή αγορά, το να πάει από τα 120 εκατ. ευρώ μέσες συναλλαγές στα 225 που ήταν ο μέσος τζίρος το Μάρτιο είναι άλμα και ασφαλώς απαιτείται προσαρμογή. Μέρος της μεγάλης ρευστότητας που «κυκλοφόρησε» στην αγορά όλο το προηγούμενο διάστημα θα μείνει στο σύστημα και αυτό είναι κέρδος.

Αποτελέσματα και αποτιμήσεις 

Τα αποτελέσματα είναι καλά και δεν αποκλείεται το 2023 να σημειωθεί νέο ρεκόρ κερδοφορίας όταν ανακοινώσουν και οι ΔΕΗ και Jumbo, ενώ και η μερισματική πολιτική κινείται σε επίπεδα ρεκόρ. Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «στους 52 ισολογισμούς που έχουν ανακοινωθεί ο κύκλος εργασιών εμφανίζει αύξηση 5,3%, τα λειτουργικά κέρδη είναι μειωμένα κατά 2,6% έχοντας ξεπεράσει τα 10,4 δισ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία παρουσιάζει μείωση 0,6% προσεγγίζοντας τα 9,02 δισ. ευρώ.

Η προσθήκη των μεγεθών της ΔΕΗ (9/4) και της Jumbo (17/4) αναμένεται να δώσει τα απαραίτητα καύσιμα για την καταγραφή ενός νέου ρεκόρ στην κερδοφορία των εισηγμένων, υπερβαίνοντας τις επιδόσεις του 2022. Παράλληλα τα μερίσματα που ανακοινώνονται διαμορφώνουν πολύ ελκυστικές αποδόσεις με ορίζοντα λίγων μηνών, ήδη η μέση μερισματική απόδοση των μετοχών του FTSE-25 προσεγγίζει το 5% επίδοση επίσης πρωτοφανής για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς. Τα ανωτέρω αποτελούν ένα θεμελιώδες δίχτυ ασφαλείας, θα λειτουργήσουν ανασταλτικά στις έξωθεν πιέσεις μετριάζοντας σημαντικά το δυνητικό καθοδικό περιθώριο».

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να επισημανθεί πως με το ράλι του +39% πέρυσι, η αγορά έχει προεξοφλήσει πολλά, οπότε βλέπουμε ότι ακόμη και σε καλές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, οι μετοχές μπορεί να παραμένουν αδιάφορες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ασχέτως αντανάκλασης του Γενικού Δείκτη, πολλά blue chips αλλά και μετοχές του Mid Cap και των χαμηλότερων αποτιμήσεων βρίσκονται ήδη σε υψηλά 12 – 15 ή και είκοσι ετών, έχοντας προεξοφλήσει πολλά θετικά.

Η διόρθωση λοιπόν της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου αποφόρτισε σημαντικά την αγορά, ενώ το Χ.Α. επηρεάστηκε τόσο από την αλλαγή κλίματος διεθνώς, καθώς σε ρυθμούς πτώσης κινήθηκαν και οι ξένες αγορές, μετά τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά και το καλύτερο πρώτο τρίμηνο της πενταετίας για αρκετούς δείκτες, όσο και από το εγχώριο πολιτικό κλίμα που έφερε νευρικότητα και ανασφάλεια.

Σε κάθε περίπτωση, έχει ήδη καταγραφεί αρκετά σημαντική διόρθωση άνω του 5% αν «μετρηθούν» τα… άκρα, δηλαδή τα υψηλά των 13 ετών και τα χθεσινά χαμηλά των 1.364,08 μονάδων του Γενικού Δείκτη (-1,61%), οπότε μένει να δούμε την αντίδραση των επενδυτών την επόμενη εβδομάδα.

Πάντως, ένα στοιχείο που αξίζει επισήμανσης είναι ότι ο Γ.Δ. κράτησε όλες τις ημέρες το όριο των 1.380 μονάδων σε κλείσιμο, παρ’ ότι ενδοσυνεδριακά πήγε και πολύ χαμηλότερα, ειδικά χθες. Την Τετάρτη είχε χαμηλό ημέρας στις 1.378,93 μονάδες όταν υποχωρούσε 1,07% όμως έκλεισε στις 1.383,69 μονάδες, την Πέμπτη έφτασε έως τις 1.376,62 μονάδες αλλά έκλεισε στις 1.386,38 μονάδες, ενώ χθες, ο Γ.Δ. έκανε τη μεγαλύτερη βουτιά όταν κατήλθε στις 1.364,08 μονάδες (-1,61%), όμως στο τέλος μάζεψε το μεγαλύτερο εύρος της πτώσης, κλείνοντας στις 1.383,45 μονάδες με απώλειες 0,21%.

Συνάμα, και ο τραπεζικός δείκτης κράτησε το όριο των 1.150 μονάδων, κλείνοντας και στις τρεις τελευταίες ημέρες υψηλότερα από τις 1.160 μονάδες. Την Τετάρτη κατήλθε έως τις 1.150 μονάδες αλλά έκλεισε στις 1.163,72, την Πέμπτη έπεσε έως τις 1.156,84 μονάδες αλλά έκλεισε στις 1.167,64 μονάδες, ενώ χθες κατήλθε έως το χαμηλό των 1.145,69 μονάδων, αλλά έκλεισε στις 1.164,69 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση, ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε χαμηλά δύο περίπου μηνών, ενώ υπάρχουν και μετοχές που όχι μόνο έχουν γυρίσει πτωτικά το 2024, αλλά είναι σε χαμηλά 5-6 μηνών.

Χθες η αξία συναλλαγών μειώθηκε περαιτέρω, πέφτοντας στα 105,1 εκατ. ευρώ, κάτι που δείχνει πως διάθεση να σηκωθούν μεγάλα κεφάλαια από την αγορά δεν υπήρξε, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας, ο μέσος τζίρος ήταν 117,3 εκατ. ευρώ, μειωμένος έναντι προηγούμενων.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο FTSE 25 είχε πτώση 2,68%, ο Mid Cap έχασε 4,44% και ο τραπεζικός -2,53%. Σε επίπεδο έτους, πλέον τα κέρδη του Γενικού Δείκτη μειώθηκαν στο +6,98%, o FTSE 25 ενισχύεται κατά 6,59%, ο Mid Cap πλέον κερδίζει μόλις 1,63%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι στο +9,71%.

Τα τεχνικά δεδομένα 

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως «τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έχει μπει σε περιπέτειες καθώς μέσα σε λίγες συνεδριάσεις χάθηκαν διαδοχικά δύο βασικά επίπεδα στηρίξεων, αρχικά οι 1.400 και εν συνεχεία οι 1.380 μονάδες. Η πλαγιοανοδική στήριξη είναι πλέον παρελθόν, οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών έχουν διασπαστεί με σχετική άνεση και η εικόνα των ταλαντωτών αν και έχει αποφορτιστεί έντονα ακόμα δεν έχει εισέλθει σε υποτιμημένες ζώνες τιμών που δικαιολογούν κάποια άμεση αντιστροφή τάσης.

Παρόλα αυτά, στο επόμενο σκαλοπάτι της φετινής ανόδου που εντοπίζεται στις 1.350 μονάδες φαίνεται ότι συγκλίνουν οι ενδείξεις για μια πιο ζωηρή αντίδραση, πιθανόν το επίπεδο αυτό να αποτελέσει και το πέρας της πτώσης από την άνοδο της 21ης Μαρτίου. Ιδανικά για τους αγοραστές ένα σινιάλο αυτής της αντιστροφής θα δοθεί από την μείωση των συναλλαγών καθώς η προσφορά είναι αυτή την στιγμή υπεύθυνη για τη διολίσθηση της αγοράς που θα συνοδεύεται και από την μείωση της διακύμανσης.

Προς το παρόν οι πιθανότητες για το επικρατέστερο σενάριο της ερχόμενης εβδομάδας δείχνουν συνέχιση της μεταβλητότητας ενώ η συζήτηση για την επιστροφή σε ανοδική τάση θα ανοίξει μετά το κλείσιμο του καθοδικού χάσματος μεταξύ 1.386 και 1.380 μονάδων και την ανάκτηση των 1.400 μονάδων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρή δοκιμασία για τις αγορές της Ευρώπης, σε δίνη πιέσεων και το ΧΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών με επίκεντρο τη Γαλλία, «βουτιά» πάνω από 12% για την κορυφαία τράπεζα BNP Paribas. Έχει υποχωρήσει 3,50% ο Γενικός Δείκτης στο 5θήμερο και δοκιμάζονται τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς απέφυγαν τον πανικό οι αγορές στην Ευρώπη, γιατί ξεχώρισε θετικά το ΧΑ

Έπεσε το ευρώ, εκτινάχτηκε το spread γαλλικών - γερμανικών ομολόγων, πιέστηκαν τα χρηματιστήρια, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν μικρές. Πώς αξιολογείται το στοίχημα Μακρόν. Υπεραπόδοση από το ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Η αιχμηρή διόρθωση στο ΧΑ, η ΕΚΤ και η νευρικότητα ενόψει των εκλογών

Εντός πλαισίου η διόρθωση από τα υψηλά των 1.500 μονάδων, τονίζει στο BD ο Ν. Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής. Νευρική αναμονή για τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και τις ευρωεκλογές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.