Εβδομάδα διόρθωσης, κατοχύρωσης πολλών κερδών, αποφόρτισης αλλά και επανεκτίμησης δεδομένων ήταν η πρώτη του Απριλίου τόσο για τις διεθνείς αγορές όσο και το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έκανε την πρώτη ουσιαστική διόρθωση του τρέχοντος έτους.
Το Χ.Α., χάνοντας 2,73% σε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις καθώς η Δευτέρα ήταν αργία, έκανε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις αρχές του περασμένου Οκτώβρη όταν ο Γ.Δ. είχε κατέλθει στο χαμηλό των 1.105,15 μονάδων, περιοχή απ’ όπου ξεκίνησε και το ράλι κοντά στο +30% που έφερε το δείκτη έως τα υψηλά 13 ετών και τις 1.437,65 μονάδες στις αρχές Μαρτίου.
Και διεθνώς αυτή η εβδομάδα ήταν διορθωτική, με τους επενδυτές να αναδιπλώνονται μερικώς, ύστερα από τη φρενίτιδα ανόδου έως τα τέλη Μάρτη και τα διαρκή ιστορικά υψηλά, που είχαν φέρει όλο το σύστημα σε υπερθέρμανση που δεν είχε ξαναδεί στο παρελθόν.
Από εκεί και πέρα, η ελληνική αγορά, έχοντας και «κάβα» το ράλι του +39,09% του 2023, μετά το +10% του πρώτου διμήνου, ήτοι από το Μάρτιο είχε παρουσιάσει συμπτώματα κόπωσης και κορεσμού, τα οποία έγιναν πιο έντονα αυτές τις ημέρες, δεδομένου ότι η αγορά επηρεάστηκε και από τις πολιτικές εξελίξεις και με όλη την υφέρπουσα εικόνα «αδυναμίας» της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, έχει ήδη καταγραφεί αρκετά σημαντική διόρθωση αν «μετρηθούν» τα… άκρα, δηλαδή τα υψηλά των 13 ετών και τα σημερινά χαμηλά των 1.364,08 μονάδων του Γενικού Δείκτη (-1,61%), οπότε μένει να δούμε την αντίδραση των επενδυτών από Δευτέρα.
Η σημερινή ήταν καθολικά πτωτική συνεδρίαση καθώς τόσο ο Γενικός, όσο και οι υπόλοιποι κύριοι δείκτες κινήθηκαν μόνιμα σε πτωτική τροχιά, όμως τα χαμηλά ημέρας ήταν στο ξεκίνημα και όλη την υπόλοιπη ημέρα μειώνονταν σταδιακά οι απώλειες, με αποτέλεσμα να περιοριστεί στο ελάχιστο η αρχική πτώση.
Ο Γ.Δ. ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.383,45 μονάδες με απώλειες 0,21%, κρατώντας για ακόμη μια ημέρα το όριο των 1.380 μονάδων, ενώ ο FTSE 25 μολονότι έφτασε να χάνει 1,65%, εντούτοις έκλεισε με πτώση 0,22% στις 3.328,60 μονάδες. Ο Mid Cap έκλεισε στις 2.287,41 μονάδες με πτώση 0,44% ενώ έχανε έως 2,06%, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί τελικώς 0,25% στις 1.164,69 μονάδες, ενώ στο χαμηλό έχανε έως 1,88%.
Η αξία συναλλαγών μειώθηκε περαιτέρω, πέφτοντας στα 105,1 εκατ. ευρώ, κάτι που δείχνει πως διάθεση να σηκωθούν μεγάλα κεφάλαια από την αγορά δεν υπήρξε. Οι τράπεζες διακίνησαν 49 εκατ. ευρώ, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει με 20,55 εκατ. ευρώ, ενώ 14,2 εκατ. ευρώ διακίνησε η Εθνική.
Στο χώρο του Large Cap ξεχώρισε με έμφαση ο ΟΤΕ που έκλεισε με άνοδο 2,20%, βγάζοντας θετικά μια εβδομάδα όπου κάποια blue chips όπως η Quest Συμμετοχών είχαν απώλειες έως 7,31%. Θετικά επίσης έκλεισαν οι Cenergy Holdings, Motor Oil, Πειραιώς κ.α. ενώ πτώση άνω του 3% είχαν οι Quest και Σαράντης και άνω του 1% οι Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola HBC, Autohellas και Alpha Bank.
Στον Mid Cap θετικά ξεχώρισε η AustriaCard που είχε άνοδο 2,25% έχοντας κίνηση – ασανσέρ, χωρίς ουσιαστικό «στίγμα», ενώ πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως AVAX, ΟΛΠ, Intracom Holdings, ΕΧΑΕ, Epsilon Net, Premia, Κρι Κρι, Intralot κ.α. Στο σύνολο της αγοράς 48 μετοχές είχαν άνοδο, έναντι 79 που υποχώρησαν.