ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

«Βουτιά» σε ΧΑ και Ευρώπη προκαλεί η επιστροφή του γεωπολιτικού κινδύνου

Τις υψηλότερες απώλειες σχεδόν δύο μηνών εμφανίζει ο Stoxx 600, μετά την αναρρίχηση του brent υψηλότερα από το επίπεδο των 91 δολαρίων. Σε «βαθύ κόκκινο» η υψηλή κεφαλαιοποίηση στο ΧΑ.

«Θύμα» του διεθνούς αρνητικού κλίματος και το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μετά την υποχώρηση στη Wall Street, τις μεγάλες πιέσεις στην ιαπωνική αγορά, η σκυτάλη της πτώσης περνά στη Γηραιά Ήπειρο. 

Βασική αιτία θεωρείται η αναρρίχηση του brent υψηλότερα από το επίπεδο των 91 δολαρίων, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, με επιστροφή του φόβου για εμπλοκή του Ιράν και φυσικά επακόλουθων προβλημάτων και στην τροφοδότηση των αγορών με μαύρο χρυσό. 

Επιπρόσθετα επιβεβαίωση των παραπάνω αρνητικών σεναρίων θα μπορούσε να τροφοδοτήσει νέα άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων θέτοντας ουσιαστικά στον «πάγο» τις επικείμενες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. 

Χαμηλό σχεδόν δύο μηνών για Ευρώπη 

Οι ανησυχίες είναι αρκετές για να αντιστρέψουν το θετικό κλίμα που επικρατούσε στις αγορές, με τον Stoxx 600 να εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες σχεδόν δύο μηνών και να υποχωρεί 1,20% με όλους τους κλαδικούς δείκτες να βρίσκονται στο «κόκκινο». 
Ανάλογη είναι η εικόνα και για τα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX στο -1,44%, ενώ απώλειες 0,99% έχει ο FTSE 100 και ο CAC 40 αποδυναμώνεται 1,35%. Πτώση που ξεπερνά το 1% καταγράφεται και στα χρηματιστήρια Ιταλίας, Ισπανία και Πορτογαλίας. 

Διάθεση να υπάρξει ανάκαμψη μετά τη χθεσινή υποχώρηση συνεχίζει να σημειώνεται στα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,30%, με τις τάσεις, όμως, να εξαρτώνται και από τη σημερινή ανακοίνωση για την πορεία της αγοράς εργασίας τον Μάρτιο, ένα δεδομένο που παρακολουθεί πολύ στενά η Fed. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές έχουν εκτιμήσει ότι καταγράφηκε αύξηση κατά 200.000 των νέων θέσεων εργασίας, ενώ εάν υπάρξει πορεία καλύτερη των προβλέψεων τονίζουν ότι η Fed θα έχει το περιθώριο να διατηρήσει για μεγαλύτερο διάστημα υψηλά τα επιτόκια.  

«Εάν έχουμε μια άμεση σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, αυτό είναι κάτι που πιθανότατα θα περιορίσει την προσφορά πετρελαίου που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή», σημείωσε ο Μ. Μάλει,  επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Miller Tabak + Co., μιλώντας στο Bloomberg. 

Στο «κόκκινο» το ΧΑ

Από το αρνητικό κλίμα δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε η εγχώρια αγορά, η οπ0ία, αν και το τελευταίο διάστημα εμφανίζει σημάδια εσωστρέφειας, σήμερα «επιλέγει» να ευθυγραμμιστεί με την Ευρώπη. 

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με αρνητικές διαθέσεις τη συνεδρίαση και συνεχίζει την υποχώρησή του, χάνοντας και τεχνικά στηρίγματα, ενώ στις 11:57 εμφανίζει απώλειες 1,29% στις 1.368,48 μονάδες. Στα 27,1 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με επικράτηση των πτωτικών μετοχών στις 101, έναντι μόλις 13 που κινούνται με θετικό πρόσημο. Απώλειες 1,36% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 1,84% χαμηλότερα. 

Μεγάλες πιέσεις για τον τραπεζικό δείκτη με πτώση 1,49%, καθώς η Alpha Bank υποχωρεί 2,39%, η Eurobank έχει απώλειες 2,48%, η Εθνική Τράπεζα αποδυναμώνεται 1,38% και η Τράπεζα Πειραιώς έχει υποχώρηση 0,46%. 

Στο απόλυτο κόκκινο το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με ελεύθερη πτώση -5,10% για τη Σαράντης, ενώ άνω του -3% κινείται η Ελλάκτωρ, με απώλειες που ξεπερνούν το -2% για Coca-Cola HBC, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean, ElvalHalcor, Quest και AutoHellas. Πτώση υψηλότερη του -1% εμφανίζουν οι τίτλοι των Τιτάν, Viohalco, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Lamda και Motor Oil. Στο -0,25% ο ΟΠΑΠ, ενώ αμετάβλητη παραμένει η μετοχή του ΟΤΕ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων η Ευρώπη, σε κλοιό ρευστοποιήσεων το ΧΑ

Οι φόβοι για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και αυτή της Κίνας επηρεάζουν αρνητικά τις επενδυτικές διαθέσεις και οδηγούν σε μείωση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου. Μοναδική μετοχή μεταξύ των blue chips με κέρδη ο ΟΤΕ.