ΓΔ: 1391.94 -0.41% Τζίρος: 24.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:03:00 DATA
DBRS
Φωτο: Shutterstock

DBRS: Βασικά πλεονεκτήματα αλλά και «βαρίδια» για την ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία παραμένει ανθεκτική και με καλό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά συνεχίζει να «αγωνίζεται» να ξεπεράσει ορισμένες αρνητικές κληρονομιές από την εποχή της κρίσης χρέους.

Θετικός ρυθμός ανάπτυξης, διατήρηση της μεταρρυθμιστικής πορείας και μείωση του χρέους είναι τα πλεονεκτήματα για την ελληνική οικονομία, όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης DBRS σε έκθεσή του. 

Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα, τα οποία είναι «κληρονομιά» της κρίσης χρέους που ταλάνισε τη χώρα την προηγούμενη 10ετία. Αυτά είναι ο υψηλός δείκτης δημόσιου χρέους, το ακόμη σημαντικό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και το υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Όπως σημειώνει ο οίκος οι αξιολογήσεις της Ελλάδας και η σταθερή τάση στηρίζονται στην ιδιότητα του μέλους της ΕΕ και της ζώνης του ευρώ και στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων του παρελθόντος που έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας.  Η χώρα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο όσον αφορά την εκτέλεση του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο αποτελείται από μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τις επενδύσεις, μειώνοντας έτσι το επενδυτικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των ομολόγων της στη ζώνη του ευρώ. 

Ο οίκος εκτιμά ότι οι πόροι της ΕΕ θα συνεχίσουν να παρέχουν κίνητρα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, ενώ θα στηρίξουν την αύξηση των επενδύσεων με κεφάλαια που θα διοχετεύονται επίσης μέσω του ενισχυμένου τραπεζικού συστήματος. Οι αξιολογήσεις περιορίζονται από τις οικονομικές κληρονομιές που έχει η Ελλάδα από την παρατεταμένη κρίση, δηλαδή τον πολύ υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους, το ακόμη σημαντικό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και το υψηλό ποσοστό ανεργίας. 

Οι ελληνικές αρχές θα παραμείνουν προσηλωμένες στη δημοσιονομική υπευθυνότητα, διασφαλίζοντας ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους θα παραμείνει σε πτωτική τάση. Τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια δεν εμπόδισαν το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο να φθάσει σε πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ το 2022. Αναμένεται πλεόνασμα 1,1% το 2023 και 2,1% το 2024. 

Από την κορύφωσή του το 2020, ο λόγος του δημόσιου χρέους έχει μειωθεί κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.), εκ των οποίων 23 π.μ. το 2022, επωφελούμενος από τη δημοσιονομική εξυγίανση και την ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ. Η σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και του χρέους ενισχύεται από την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την εφαρμογή ενός συνετού δημοσιονομικού σχεδίου.

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες το 2022, η ελληνική οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα, αυξάνοντας κατά 5,9% με επίσης συνεχιζόμενες βελτιώσεις στην αγορά εργασίας, υποστηριζόμενη από την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις και την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα. 

Καθώς συνεχίζεται η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ ή Ελλάδα 2.0), οι επενδύσεις θα παραμείνουν σημαντική πηγή ανάπτυξης, αν και υπάρχουν εξωτερικοί καθοδικοί κίνδυνοι. Η βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας αντανακλά επίσης την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τα θεσμικά όργανα του συστήματος του ευρώ, που προέρχεται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος. 

Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα εξακολουθεί να επωφελείται από ισχυρή στήριξη και χρηματοδοτικά οφέλη σε περιόδους κρίσεων, ιδίως με τα νέα εργαλεία και μέσα της ΕΕ/του συστήματος ευρώ που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ