ΓΔ: 1391.6 -0.43% Τζίρος: 25.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:10:00 DATA
Φωτο: Shutterstock

Η Ελλάδα στο μικροσκόπιο δύο οίκων: Τι λένε για ανάπτυξη και ανεργία

DBRS και Scope αναμένουν ισχυρή ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία στα βασικά τους σενάρια, αλλά θέτουν ερωτηματικά για την πορεία της αγοράς εργασίας.

Θετικές αλλά και με ορισμένους αστερίσκους είναι οι εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης DBRS και Scope για την ελληνική οικονομία, καθώς από τη μία πλευρά προχωρούν σε βελτίωση των εκτιμήσεών τους για την ανάπτυξη, ενώ από την άλλη «δείχνουν» ότι η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να εμφανίζει αρκετά προβλήματα, τα οποία πιθανώς να γίνουν πιο «επιθετικά» μετά και την άρση των κρατικών μέτρων στήριξης. 

Εξετάζοντας την έκθεση της DBRS η οποία αφορά το σύνολο της διεθνούς οικονομίας και βασίζεται σε ένα μέσο και έναν αρνητικό σενάριο», η ελληνική οικονομία μετά τις μεγάλες δυσκολίες, λόγω της πανδημίας, με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη το 2020, έχει τα εχέγγυα να ανακάμψει δυναμικά, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει φέτος στο επίπεδο του 5% (δηλαδή, υψηλότερα από την εκτίμηση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών) και να διατηρηθεί σε αυτό και κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. 

Αντίθετα η ανεργία η οποία θα παραμείνει «στάσιμη» στο επίπεδο του 16,5% κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς συνεχίζονται τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, αλλά μετά το πέρας τους θα κινηθεί ανοδικά αγγίζοντας το 17% για το 2022. 

Στο αρνητικό σενάριο που εξετάζουν οι οικονομολόγοι της DBRS η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας «προσγειώνεται» στο 3% για το τρέχον έτος και υποχωρεί ακόμη περισσότερο στο 1,5% για το 2022, δηλαδή ουσιαστικά δεν κατορθώνει να καλύψει το μεγάλο κενό στην ανάπτυξη που δημιούργησε η πανδημία. Ακόμη πιο αρνητική θα είναι η πορεία της ανεργίας, καθώς από το 16,5% του 2020 αναμένεται να φθάσει στο 18% για το τρέχον έτος και να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο και το 2022. 

Σημειώνεται ότι αναφορικά με το σύνολο της διεθνούς οικονομίας και σύμφωνα με το βασικό σενάριο της DBRS, εκτιμάται ότι η πανδημία θα περιοριστεί σημαντικά έως το τέλος του α’ εξαμήνου και επομένως θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων περιορισμού κάτι που θα στηρίξει την ανάκαμψη. 
 

Οι εκτιμήσεις της DBRS για την ελληνική οικονομία

Το μέσο σενάριο 

dbrs

 

Το αρνητικό σενάριο

DBRS

Από την πλευρά της η Scope, επίσης σε έκθεσή της για τη διεθνή οικονομία εξετάζοντας την περίπτωση της Ελλάδας τονίζει ότι το σοκ της πανδημίας αποδείχθηκε ιδιαίτερα σοβαρό για την Ελλάδα (BB / Positive) λόγω της σημαντικής εξάρτησης της οικονομίας της από τον τουρισμό και του υψηλού ποσοστού των αυτοαπασχολούμενων.

Η κυβέρνηση και οι τράπεζες συνεχίζουν, ωστόσο, να επωφελούνται από την πολιτική υποστήριξη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής από την ΕΚΤ του ελληνικού κρατικού χρέους ως «εχέγγυο» τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του 2022 και ένταξής του στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών ΡΕΡΡ τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2022.

Την ίδια ώρα το «μερίδιο» της Ελλάδας στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με μέτρα που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξουν την ανάκαμψη. Αποτέλεσμα ο οίκος να προχωρά σε αναβάθμιση της εκτίμησής του για την ελληνική οικονομία κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 6,5% το 2021, και στο 3,6% το 2022. Το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει στο 8,9% του ΑΕΠ, με τον δημοσιονομικό κίνδυνο να συνδέεται με ένα νέο κύμα NPL. Πάντως η Ελλάδα επωφελείται από τη βελτίωση της πρόσβασης στις αγορές ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 

Οι εκτιμήσεις της Scope για την ελληνική οικονομία 

scope

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Καλύτερες προβλέψεις για Ελλάδα, υπερτριπλάσια ανάπτυξη από ευρωζώνη

Στο 2,6% από 1,8% ανεβάζει το Ταμείο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη φέτος, έναντι μέσου όρου 0,8% για την ευρωζώνη. Σε ομαλή προσγείωση η παγκόσμια οικονομία μετά τις αυξήσεις επιτοκίων, πιο γρήγορη πτώση στις ανεπτυγμένες χώρες.