ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shuttestock

Ρυθμό ανάπτυξης 1,5% για την Ελλάδα «βλέπει» για το 2024 η DBRS

Μεταξύ των οικονομιών της ευρωζώνης με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης συνεχίζει να συγκαταλέγεται η Ελλάδα, με τον οίκο να αναμένει αποκλιμάκωση της ανεργίας στο 9% για το 2025.

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τόσο φέτος όσο και το 2025 προχωρά ο οίκος αξιολόγησης DBRS σε report - update αναφορικά με τις οικονομίες που «παρακολουθεί». 

Ο οίκος αναμένει ότι η ανάπτυξη θα φθάσει φέτος στο 1,5% (+0,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη) και θα ενισχυθεί περαιτέρω για να αγγίξει το 2,3% το 2025 (+0,3% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη). Παράλληλα εκτιμά ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί για το 2024 στο 9,8% και θα αποκλιμακωθεί στο 9% το 2025. 

 

Η διεθνής εικόνα 

Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη των ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί αισθητά. Η ανάπτυξη των ΗΠΑ προβλέπεται στο 2,1% για το 2024, μια σημαντική αναβάθμιση των προβλέψεων από την αδύναμη μέση πρόβλεψη του 0,6% μόλις πριν από έξι μήνες. Οι περισσότερες άλλες προβλέψεις για τις μεγάλες οικονομίες έχουν αλλάξει μόνο μέτρια. Η Ευρώπη αναμένεται να παραμείνει βυθισμένη σε αδύναμη ανάπτυξη κάτω του 1% το 2024 (με εξαίρεση την Ισπανία και αρκετές άλλες μικρές οικονομίες της ζώνης του ευρώ). Οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων εντός της Ευρώπης ήταν μικτές, αλλά ελαφρώς αρνητικές για τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες το 2024 (Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Η ιαπωνική ανάπτυξη αναθεωρήθηκε ομοίως προς τα κάτω σε 0,7% και η κινεζική ανάπτυξη προβλέπεται σε 4,6%. Εξαιρουμένων των ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να επιβραδύνουν την ανάπτυξή τους πάνω από το δυνητικό επίπεδο το επόμενο έτος, οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες οικονομίες προβλέπεται να παρουσιάσουν ισχυρότερη ανάπτυξη το 2025.

Ενώ η αύξηση της απασχόλησης έχει αρχίσει να επιβραδύνεται ή να αντιστρέφεται σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες, τα επίπεδα ανεργίας παραμένουν χαμηλά. Οι πρόσφατες αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την ανεργία ήταν ανάμεικτες, με τη μέση ανεργία του 2024 να είναι ελαφρώς υψηλότερη στη Γερμανία, τη Γαλλία και τον Καναδά και ελαφρώς χαμηλότερη στην Ιταλία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα μισθολόγια στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με επιταχυνόμενο ρυθμό τους τελευταίους μήνες, αν και τα στοιχεία της έρευνας νοικοκυριών δείχνουν μια μικρή μείωση (0,5 εκατ.) της συνολικής απασχόλησης στις ΗΠΑ τους τελευταίους 5 μήνες. Η αύξηση της απασχόλησης έχει υποχωρήσει στον Καναδά και τη Γαλλία, ενώ η απασχόληση στη Γερμανία φαίνεται να αυξάνεται και πάλι από τα χαμηλά επίπεδα του 2023. Συνολικά, ενώ η ανεργία έχει αυξηθεί σε ορισμένες από τις μεγάλες οικονομίες, καθώς οι νεοεισερχόμενοι στο εργατικό δυναμικό υπερβαίνουν τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, οι αγορές εργασίας παραμένουν σχετικά σφιχτές. Τα υψηλά επίπεδα μετανάστευσης έχουν συμβάλει στην αύξηση των ποσοστών ανεργίας, ιδίως στον Καναδά. Όσον αφορά το 2025, τα μέσα επίπεδα ανεργίας αναμένεται να μειωθούν ελαφρώς στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και στον Καναδά και να αυξηθούν μόνο κατά 0,1% στις ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα ΕΚΤ: Στο 0,5% η ανάπτυξη της ευρωζώνης, με πληθωρισμό στο 5,6%

Αναιμική θα παραμείνει η πορεία για την οικονομία της ευρωζώνης φέτος, με σταδιακή αποκλιμάκωση του δομικού πληθωρισμού, σύμφωνα με τους αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα της κεντρικής τράπεζας.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σήμα» αναβάθμισης της Ελλάδας στέλνει με έκθεση ο οίκος Moody's

Μία ημέρα πριν τη νέα ανακοίνωση για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, η Moody's δημοσιεύει θετικές εκτιμήσεις για το χρέος και την ανάπτυξη στην Ελλάδα σε έκθεση για τις οικονομίες της ευρωζώνης.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P Global: Έως 20% η επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης στο ελληνικό ΑΕΠ

Μεταξύ των οικονομιών που θα κερδίσουν τα μέγιστα από τα κεφάλαια του Ταμείου συγκαταλέγεται η Ελλάδα, με τον οίκο να προχωρά και σε αναβάθμιση της εκτίμησής του για την ανάπτυξη της ευρωζώνης.