Με το... δεξί ξεκίνησε τον Φεβρουάριο το Χρηματιστήριο Αθηνών, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011, ενώ για μία ακόμη συνεδρίαση έγινε αντιληπτό ότι όλο και περισσότερα κεφάλαια εισρέουν στην εγχώρια αγορά, αναζητώντας ελληνικά assets, τα οποία θεωρούνται αρκετά φθηνά παρά το ράλι του 2023.
Συνολικά δηλαδή, μέσα σε τρεις ημέρες, η διεθνής επενδυτική κοινότητα πόνταρε 43 δισ. ευρώ συνολικά σε ελληνικά assets, κάτι που μαρτυρά πάρα πολλά για το νέο status που διαμορφώνει σταδιακά η χώρα μας στο διεθνές οικονομικό στερέωμα, καθώς μάλιστα αναμένεται σύντομα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τον οίκο Moody's, που ήταν ως τώρα ο αυστηρότερος κριτής της εθνικής οικονομίας.
Το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον αποδείχθηκε, για μία ακόμη φορά, και από το ΙΡΟ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, με τις προφορές να φθάνουν στα 8 δισ. ευρώ και την τιμή διάθεσης να κλειδώνει στο υψηλό σημείο του εύρος, ήτοι στα 8,20 ευρώ. Παράλληλα οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν σταθερά στο προσκήνιο, με συνεχείς αναβαθμίσεις των τιμών - στόχων από ξένους και εγχώριους αναλυτές, αλλά και εκτιμήσεις ότι η κερδοφορία τους, αν και ο ρυθμός της θα χαλαρώσει σε σύγκριση με το 2023, θα διατηρηθεί ανοδική, παρά τη διαφαινόμενη στροφή στη νομισματική πολιτική.
Βελτιωμένο εμφανίζεται το κλίμα σήμερα και για τις ευρωπαϊκές αγορές με τα προθεσμιακά συμβόλαια για τον DAX να δείχνουν άνοδο 0,21%, ενώ ακόμη καλύτερη είναι η εικόνα για τη βρετανική αγορά, με τον FTSE 100 να ενισχύεται 0,7%. Θετική εικόνα και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να έχει κέρδη 0,54%. Στη χθεσινή συνεδρίαση η αμερικανική αγορά ανέκαμψε σημαντικά, ξεπερνώντας την «ψυχρολουσία» της Fed, καθώς ο Dow Jones είχε κέρδη 0,97%, στις 38.519,84 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται 1,19%, στις 4.906,72 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,30%, στις 15.361,64 μονάδες.