ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Πακτωλός 43 δισ. μέσα σε τρεις ημέρες για τοποθετήσεις σε ελληνικά assets

Με εμφατικό τρόπο επιβεβαιώνεται το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα από τα 35 δισ. για το 10ετές ομόλογο του Δημοσίου και τα 8 δισ. για το Αεροδρόμιο. Στα ύψη των 150 εκατ. ο τζίρος στο ΧΑ.

Άνευ προηγουμένου είναι η διάθεση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας να ποντάρει σε ελληνικά assets, καθώς μέσα σε τρεις ημέρες, έπεσαν στο τραπέζι συνολικά 43 δισ. ευρώ, ήτοι σχεδόν το 1/5 του ΑΕΠ της χώρας μας, στοιχείο που αν μη τι άλλο μαρτυρά πάρα πολλά για το προφίλ που «χτίζει» η Ελλάδα πλέον στη διεθνή των επενδυτών.

Το ελληνικό Δημόσιο βγήκε στις αγορές την περασμένη Τρίτη με 10ετές ομόλογο, με ελάχιστο στόχο να αντλήσει 3 δισ. (τόσο είναι το όριο των benchmark εκδόσεων ομολόγων), ενώ τελικά άντλησε 4 δισ. ευρώ, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 35 δισ. ευρώ και έριξαν το επιτόκιο στο επίπεδο του 3,4%. Χθες, η δημόσια προσφορά για την εισαγωγή στο Χ.Α. του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, καλύφθηκε περισσότερες από δέκα φορές, με τις προσφορές να φτάνουν στα 8 δισ. ευρώ.

Συνολικά δηλαδή, μέσα σε τρεις ημέρες, η διεθνής επενδυτική κοινότητα πόνταρε 43 δισ. ευρώ συνολικά σε ελληνικά assets, κάτι που μαρτυρά πάρα πολλά για το νέο status που διαμορφώνει σταδιακά η χώρα μας στο διεθνές οικονομικό στερέωμα, καθώς μάλιστα αναμένεται σύντομα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τον οίκο Moody's, που ήταν ως τώρα ο αυστηρότερος κριτής της εθνικής οικονομίας.

Για μια χώρα που ήταν αποκλεισμένη από τις αγορές για πάνω από δέκα χρόνια, θεωρούμενη ως οικονομία υπερ-υψηλού κινδύνου και στην κατηγορία junk, το γεγονός ότι υπήρξαν πονταρίσματα ίσα με το 1/5 του ΑΕΠ μέσα σε ένα τριήμερο, δείχνει ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει πλέον κατηγορία.

Θυμίζουμε πως η χώρα πριν από 14 χρόνια εισήλθε στα μνημόνια και στα «συμβόλαια» επιτηρήσεων και εφαρμογής προγραμμάτων εξυγίανσης της οικονομίας ακριβώς λόγω του ότι αδυνατούσε να δανειστεί από τις αγορές, ενώ έκτοτε και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, εισηγμένες και μη, αποκλείστηκαν από τις αγορές, στην πλειονότητά τους.

Η τωρινή λοιπόν (εμφατική) αλλαγή, που βεβαίως δεν προέκυψε σήμερα αλλά αποτελεί πορεία αρκετών ετών, είναι αξιοσημείωτη και δείχνει το νέο επενδυτικό προφίλ που διαμορφώνει η Ελλάδα και οι ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό και στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από την επιτυχία του ελληνικού Δημοσίου με το 10ετές ομόλογο, στην περίπτωση του ΔΑΑ φαίνεται πως επιτυγχάνεται ο στόχος για μια εμφατική και «λαμπερή» εισαγωγή στο Χρηματιστήριο μετά από πολλά χρόνια αποτυχημένων και κατώτερων των προσδοκιών προσπαθειών. Μετά τη μεγάλη υπερκάλυψη, αναμένεται να καταγραφεί αυξημένη ζήτηση και μετά την εισαγωγή της μετοχής στο ταμπλό.

Αυτό είναι στοιχείο που έχει να το δει πάνω από είκοσι χρόνια το ελληνικό χρηματιστήριο και αναμένεται να ελκύσει και νέες εισαγωγές και να καλλιεργήσει παρόμοια κουλτούρα με ελκυστικές τιμές εισαγωγής, μακριά από κάκιστα και απαράδεκτα παραδείγματα που παρέλασαν ακόμη και πολύ πρόσφατα από την ελληνική αγορά.

Συνάμα, πρόκειται και για μια επιτυχία του ΤΑΙΠΕΔ και του επικεφαλής Δημήτρη Πολίτη που χειρίστηκε άριστα το project, κρατώντας σε χαμηλά επίπεδα την τιμή του ΔΑΑ κάτι που προσέλκυσε πληθώρα επενδυτών, εγχώριων αλλά και ξένων. Πρόκειται για την πιο ελκυστική νέα εισαγωγή τουλάχιστον της τελευταίας 20ετίας στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Πάρτι εισροών στο Χρηματιστήριο με αιχμή τις τράπεζες

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και με τις διεθνείς αγορές να συνεχίζουν να συνδράμουν προς το θετικό σενάριο, ασχέτως με τις όποιες εφήμερες μικρο-διορθώσεις, το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά το ράλι του 2023 και τον εξαιρετικό Ιανουάριο που έδωσε κέρδη 5,74% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ξεκίνησε καλά και τον μήνα Φεβρουάριο.

Κύριο χαρακτηριστικό ειδικά του τελευταίου διημέρου είναι το πάρτι εισροών στον τραπεζικό κλάδο, καθώς επίκειται το placement της Πειραιώς Financial Holdings, που φαίνεται πως θα είναι ένα ακόμη εξαιρετικό ραντεβού ελληνικού asset με τη διεθνή των επενδυτών.

Η αγορά αλλάζει πίστα με ταχύτατο ρυθμό, καθώς μετά τις προχθεσινές συναλλαγές αξίας 137,76 εκατ. ευρώ που ήταν οι περισσότερες όχι μόνο του 2024, αλλά πολλών εβδομάδων, χθες διακινήθηκε τζίρος 150,6 εκατ. ευρώ, δείχνοντας ότι οι εισροές λαμβάνουν ακόμη πιο συστηματικό χαρακτήρα.

Στον τραπεζικό κλάδο την Τετάρτη διακινήθηκε τζίρος 73,66 εκατ. ευρώ, ενώ χθες έγιναν συναλλαγές 81,2 εκατ. ευρώ, ήτοι 155 εκατ. ευρώ μόλις σε δύο συνεδριάσεις. Πρόκειται για πολύ σημαντικά κεφάλαια για μια μικρή, ρηχή και περιφερειακή αγορά όπως η ελληνική, που έως πριν δύο – τρία χρόνια, έκανε συνολικά 30-50 εκατ. ευρώ ημερήσιο τζίρο.

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά 13 ετών και σε επίπεδα που είχε το Μάιο του 2011, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά οκτώ ετών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.376,62 μονάδες με άνοδο 0,67%, ο FTSE 25 έκλεισε επίσης στο υψηλό ημέρας με άνοδο 0,96% στις 3.358,20 μονάδες που είναι υψηλά πολλών ετών, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 1.201,57 μονάδες με άνοδο 1,64%.

Δυναμική ανάκαμψη στη Wall Street

Όπως προαναφέρθηκε, λίαν υποστηρικτικό είναι το διεθνές κλίμα καθώς - μολονότι το Χ.Α. «τρέχει» ταχύτερα προς την άνοδο και φέτος - γενικά το momentum των ξένων αγορών είναι ανοδικό, πέρα από τις βραχυχρόνιες μικροδιορθώσεις.

Χθες η Wall Street ανέκαμψε δυναμικά μετά τις έντονες πιέσεις της Τετάρτης που ήρθαν λόγω της απόφασης της Federal Reverse να μην μειώσει τα επιτόκια τον Μάρτιο και να βάλει «πάγο» στην υπέρμετρη αισιοδοξία της αγοράς.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε σημαντική άνοδο 369,54 μονάδων ή ποσοστό 0,97% κλείνοντας στις 38.519,84 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται κατά 1,25% ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 4.906,19 μονάδες. Τέλος, ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,30% με κλείσιμο στις 15.361,64 μονάδες.

Τα κέρδη παγκόσμιων τεχνολογικών κολοσσών που «κηδεμονεύουν» το momentum της μεγαλύτερης αγοράς του κόσμου και άρα λειτουργούν ως παγκόσμιος μπούσουλας, όπως Meta (Facebook), Amazon και Apple επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες των επενδυτών και διαμορφώνουν θετικό κλίμα για τη συνέχεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές, νέα δεδομένα και στο Χ.Α.

Επιστροφή των αγοραστών στην Ευρώπη, αντεπίθεση Μακρόν στη Λεπέν. Ρεκόρ S&P 500 και Nasdaq μετά την πτώση του πληθωρισμού. Η παρέμβαση Μητσοτάκη μέσω Bloomberg «ζεσταίνει» το ενδιαφέρον των ξένων για το Χ.Α.
ΑΓΟΡΕΣ

Ο Γενικός Δείκτης γύρισε στο 2011 και οι συναλλαγές στο ΧΑ στο 2007

Η πρώτη απόπειρα υπέρβασης των 1.500 μονάδων ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία και μένει να δούμε αν η αγορά θα κρατήσει αυτά τα επίπεδα ή αν θα κάνει αναδίπλωση για συγκέντρωση περαιτέρω δυνάμεων.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το pan-market rally στις διεθνείς αγορές και οι νέες υπερβάσεις στο ΧΑ

Ξέφρενη διάθεση ανάληψης κινδύνου εκδηλώνουν οι επενδυτές διεθνώς, οδηγώντας υψηλότερα μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα. Στοίχημα η κατοχύρωση των 1.500 μονάδων στην ελληνική αγορά.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Μπροστά στο στοίχημα νέας υπέρβασης το ΧΑ, φλερτάρει με το ρεκόρ 13 ετών

Με συνοπτικές διαδικασίες η αγορά επανήλθε στις 1.420 μονάδες και απέχει ελάχιστα από τα υψηλά 13 ετών. Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν διορθώσεις σήμερα, καθώς το Χ.Α. είναι σε ελαφρώς υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ ζητούμενο είναι η αύξηση του τζίρου.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Η τονωτική ένεση στο ΧΑ από τον οίκο S&P και το στοίχημα των 1.425 μονάδων

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συμπεριφορά του Χ.Α. αυτή την εβδομάδα μετά την τριήμερη αντίδραση και την αναβάθμιση από την S&P. Προβληματίζει η αλλαγή κλίματος στη Wall Street λόγω των νέων εκτιμήσεων για τα επιτόκια.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.