ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η πρώτη διόρθωση από τον Οκτώβριο

Αναγκαία η αποφόρτιση της αγοράς που ήταν «φορτωμένη» με μεγάλα κέρδη και έπιασε τα υψηλά 10ετίας στις 1.350 μονάδες χωρίς «πειστικούς» τζίρους. Φρενάρουν οι διεθνείς αγορές λόγω των νέων δεδομένων για τα επιτόκια.

Την πρώτη κανονική και ουσιαστική διόρθωση εδώ και περίπου δύο μήνες και μία από τις ελάχιστες σοβαρές διορθώσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες έκανε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο. Ήταν μια διόρθωση εντός πλαισίου, που είναι συμβατή με το πρότερο πολύ μεγάλο ράλι, καθώς η αγορά όλες τις τελευταίες εβδομάδες, έκανε μόνο ενδοσυνεδριακές αποφορτίσεις και τις περισσότερες φορές στο φινάλε γύριζε θετικά.

Για μια αγορά που είχε δώσει άνοδο 4,60% στο πρώτο 10ήμερο του 2024, +20% από τις 10 Οκτωβρίου και +45,57% από τις αρχές του 2023 έως την περασμένη Δευτέρα, ασφαλώς η διόρθωση σε ποσοστό 1,55% χθες ήταν κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη και εποικοδομητική για όλο το σύστημα.

Επί δύο μήνες η αγορά δεν είχε υποχωρήσει πάνω από το -0,59% της 22ης Δεκεμβρίου, ενώ το χθεσινό -1,55% είναι η μεγαλύτερη πτώση από τις 7 Οκτωβρίου, ήτοι τρεις μήνες πίσω. Μέσα σε αυτό το τρίμηνο, μόνο τρεις φορές ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε πάνω από το 1%, στατιστικό αν μη τι άλλο εξαιρετικά σπάνιο, που μαρτυρά και το ισχυρό ανοδικό momentum της αγοράς τους τελευταίους μήνες.

Η χθεσινή διόρθωση – προς το παρόν – δεν ανησυχεί τους αναλυτές, καθώς πέραν του ότι έφερε καλή τεχνική αποφόρτιση στους ταλαντωτές που είχαν βρεθεί σε υπεραγορασμένα επίπεδα, δεν καταγράφηκε αύξηση συναλλαγών, στοιχείο που θα έδειχνε διάθεση να σηκωθούν κεφάλαια από την αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.332,47 μονάδες με πτώση 1,55%, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, ενώ περιθώρια περαιτέρω αποφόρτισης ασφαλώς υπάρχουν. Τα πάντα βεβαίως θα κριθούν από τις διαθέσεις των ισχυρών και από πόσο θα θεωρήσουν ελκυστικά τα επίπεδα που διαμορφώθηκαν χθες για να τοποθετηθούν εκ νέου, ενώ τον κυριότερο λόγο ασφαλώς θα τον παίξει η εικόνα των διεθνών αγορών, όπου υπάρχουν κάποια αυξημένα σύννεφα.

Χθες οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν ξανά πτωτικά, ενώ πτώση κατέγραψαν και οι τρεις δείκτες της Wall Street, την ώρα που έχουν ξεκινήσει οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων παγκόσμιας εμβέλειας ομίλων. Ευρύτερα, φαίνεται πως υπάρχει μια τάση να μπει ένα φρένο στον υπέρμετρο ενθουσιασμό και να… ακυρωθεί η (σίγουρη έως πρότινος) προεξόφληση ότι πολύ σύντομα και έως τα μέσα του τρέχοντος έτους, θα ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια ομοβροντία δηλώσεων από κεντρικούς τραπεζίτες, αναλυτές αλλά και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που σημειώνουν με έμφαση πως δεν πρέπει να αναμένονται σύντομα μειώσεις επιτοκίων. Αυτό, όπως και να ‘χει, «παγώνει» την υπερβολική αισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί όλο το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και είχε φέρει το ράλι διεθνώς, με τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά κορυφαίων δεικτών του κόσμου.

Πλέον, μένει να δούμε αν η αγορά θα κινηθεί στη λογική της μια κι έξω διόρθωσης –οπότε αναμένεται να βρουν άμυνες και αναχώματα πέριξ των 1.330 μονάδων- ή αν θα συνεχιστεί η κατοχύρωση κερδών και η φόρτιση κωδικών με ρευστότητα. Άλλωστε, υπάρχουν περιθώρια πολύ μεγαλύτερης κατοχύρωσης κερδών, χωρίς να αλλοιωθεί (μακροπρόθεσμα) το momentum.

Μια ματιά στις αποδόσεις που επιτεύχθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο κατ’ όλη τη διάρκεια του 2023, που ήταν η καλύτερη χρηματιστηριακή χρονιά από το 2019 και η τρίτη καλύτερη σε αποδόσεις από τη χρονιά – φούσκα του 1999, δείχνει πως οι επενδυτές δικαιούνται να πάνε ανά πάσα στιγμή ταμείο.

Θυμίζουμε πως στον Large Cap το 2023 υπήρξαν τρεις μετοχές με ράλι άνω του 100% (Cenergy Holdings, Πειραιώς και Aegean Airlines), δέκα μετοχές ξεπέρασαν σε απόδοση το 50%, ενώ συνολικά είκοσι τίτλοι είχαν διψήφιο ποσοστό απόδοσης.

Στον χώρο του Mid Cap μία μετοχή ξεπέρασε το +200% (Intrakat), δύο μετοχές ξεπέρασαν το 100% (AVAX, Intrakat), εννέα μετοχές είχαν άνοδο άνω του 50%, ενώ 14 μετοχές ενισχύθηκαν πλέον του 23%. Εύλογα λοιπόν το Χ.Α. χρωστούσε και χρωστά διόρθωση, η οποία θα έρχονταν με την πρώτη αφορμή. Όσο πιο μεγάλες είναι οι διορθώσεις σε bull αγορές, τόσο μεγαλύτερη δυναμική «χτίζεται» στη συνέχεια.

Ένα άλλο στοιχείο που θα πρέπει να καταγραφεί είναι πως η υπέρβαση του Γενικού Δείκτη τις πρώτες ημέρες του 2024 όπου και ξεπέρασε τις 1.350 μονάδες πιάνοντας νέα υψηλά 10ετίας, έγινε με μη αντιπροσωπευτικούς τζίρους, άρα σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί πλήρως κατοχυρωμένη η εν λόγω περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές, νέα δεδομένα και στο Χ.Α.

Επιστροφή των αγοραστών στην Ευρώπη, αντεπίθεση Μακρόν στη Λεπέν. Ρεκόρ S&P 500 και Nasdaq μετά την πτώση του πληθωρισμού. Η παρέμβαση Μητσοτάκη μέσω Bloomberg «ζεσταίνει» το ενδιαφέρον των ξένων για το Χ.Α.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η εισαγόμενη διόρθωση στο χρηματιστήριο και το κρίσιμο τεστ στις αγορές

Διεθνές κύμα ρευστοποίησης κερδών μετά το ράλι του 2023 και εν μέσω αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου. Ανθεκτικό το ΧΑ. Κλειδί οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις εταιρείες του S&P 500 το δεύτερο 15θήμερο του μήνα.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Αποτελέσματα, deals και διεθνής άνοδος δίνουν νέα ορμή στο Χρηματιστήριο

Οι αγορές απελευθερώνονται από τον φόβο για τα επιτόκια και η Wall είχε την καλύτερη εβδομάδα του 2023. Το ΧΑ μπαίνει σε τροχιά επαναφοράς στην άνοδο με ώθηση από τα αποτελέσματα και τις επιχειρηματικές συμφωνίες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ζώνη υψηλού γεωπολιτικού ρίσκου μπαίνουν οι αγορές και το Χ.Α.

Οι δύο πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία φέρνουν τις αγορές αντιμέτωπες με νέους κινδύνους και μειώνουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Το ελληνικό χρηματιστήριο διέκοψε το σερί πτώσης έξι εβδομάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ψάχνουν νέα στοιχήματα οι επενδυτές, «ξυπνάει» η μεσαία κεφαλαιοποίηση

Σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη ύστερα από το μετεκλογικό ράλι, ενώ το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στον Mid Cap που έφτασε σε ρεκόρ 12ετίας με σημαντική αύξηση τζίρου. Σε μη τραπεζικά blue chips εστίασαν οι ξένοι.