ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Γιώργος Κώτσηρας ομιλία
Φώτο: Υπουργείο Οικονομικών

Κώτσηρας: Έρχεται το ψηφιακό μητρώο ακινήτων «Μίδας» και ενιαίος κώδικας

Σημαντικές εξαγγελίες του Υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Κώτσηρα στην Prodexpo 2025 για το ψηφιακό μητρώο «Μίδας», τον ενιαίο κώδικα ακινήτων και την προώθηση προσιτής στέγης.

Σημαντικές εξελίξεις για τον κλάδο των ακινήτων παρουσίασε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Κώτσηρας, στη διάρκεια της Prodexpo 2025, του ετήσιου συνεδρίου για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο κ. Κώτσηρας ανακοίνωσε ότι το ψηφιακό μητρώο ακινήτων “Μίδας” θα ξεκινήσει να λειτουργεί εντός των επόμενων μηνών, με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών και την καλύτερη διαχείριση των πληροφοριών που αφορούν τα ακίνητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι επενδύσεις σε ακίνητα το 2024 ανήλθαν στα 2,7 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται περαιτέρω άνοδος για το 2025. Ο Υφυπουργός υπογράμμισε πως η επένδυση στην αγορά ακινήτων συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας τη δραστηριότητα στον κλάδο, επισημαίνοντας ωστόσο τις προκλήσεις που παραμένουν.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για ένα πιο οργανωμένο και φιλικό οικονομικό περιβάλλον, ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε στη θέσπιση ενός ενιαίου κώδικα για τη νομοθεσία ακινήτων, ο οποίος συγκεντρώνει όλες τις σχετικές διατάξεις και διευκολύνει τόσο τους επενδυτές όσο και τους πολίτες.

Το ψηφιακό μητρώο “Μίδας” αναμένεται να επιταχύνει τη μετάβαση σε μια αγορά ακινήτων με λιγότερη γραφειοκρατία και καλύτερη πρόσβαση στην πληροφόρηση, καθώς θα διασυνδέει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της προσιτής στέγης, ο Υφυπουργός τόνισε ότι δρομολογούνται δράσεις για την αξιοποίηση των κλειστών ακινήτων, ενώ προωθούνται φορολογικά κίνητρα για ανακαινίσεις κατοικιών, με επέκταση των σχετικών μέτρων για δύο ακόμη χρόνια.

Σχετικά με τη φορολογία των ακινήτων, ο κ. Κώτσηρας επεσήμανε τις πρόσφατες παρεμβάσεις για τα εισοδήματα από ενοίκια, με στόχο μια πιο ομαλή φορολογική κλιμάκωση. Αναφέρθηκε επίσης στη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ και στις πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της σχέσης ιδιοκτήτη-ενοικιαστή, ώστε να διατεθούν περισσότερα ακίνητα στην αγορά.

Τέλος, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι οι αντικειμενικές αξίες θα παραμείνουν αμετάβλητες έως το 2027, με στόχο τη σταθερότητα και τη διαφάνεια στην αγορά ακινήτων, παρά το γεγονός ότι το υφιστάμενο μοντέλο θεωρείται πλέον απαρχαιωμένο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 82 εκατ. ευρώ οι ενισχύσεις Στρατηγικών Επενδύσεων το 2026

Με τροποποιητική υπουργική απόφαση αυξάνονται τα κονδύλια για στρατηγικές επενδύσεις: η φορολογική απαλλαγή για το 2026 φτάνει τα 31,24 εκατ. ευρώ (+32,6%) και οι επιχορηγήσεις τα 50,74 εκατ. ευρώ (+153,7%).
Κυριάκος Πιερρακάκης κοντινό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η Millennium επιλέγει Αθήνα, ενισχύοντας το ελληνικό δυναμικό

Ο Κ. Πιερρακάκης τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της παρουσίας της Millennium στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι αναδεικνύει τη δυναμική της Ελλάδας ως ελκυστικού επενδυτικού και χρηματοοικονομικού προορισμού.
Έβρος ποτάμι δειλινό
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το Thessaly Evros Pass έως 28 Σεπτεμβρίου 2026

Άνοιξε η πλατφόρμα vouchers.gov.gr για το Thessaly Evros Pass 2026, που στηρίζει τον τουρισμό σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και του Έβρου. 8.900 πολίτες θα λάβουν ψηφιακή κάρτα για διαμονή, εστίαση και μεταφορές, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτραίτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Παρεμβάσεις για επιχειρήσεις αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος

Ο Κυρ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, θα δοθεί προτεραιότητα σε μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων, όπως μείωση προκαταβολής φόρου, αλλαγές στη φορολόγηση και κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.
Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναδρομική εφαρμογή απόφασης δανείων: Κόντρα στη Βουλή μεταξύ Μαρκόπουλου και Αποστολάκη

Η κυβέρνηση αντέδρασε έγκαιρα, εφαρμόζοντας αναδρομικά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τον υπολογισμό τόκων στα δάνεια Κατσέλη. Προβλέπεται μεταβατικό διάστημα, με τις οφειλές πλέον να καταβάλλονται άτοκα.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Τα κυβερνητικά μέτρα δεν ανακόπτουν το ενεργειακό κόστος

Ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ σχολιάζει ότι τα κυβερνητικά μέτρα δεν φρενάρουν το κόστος ενέργειας και προτείνει μείωση ΕΦΚ, στήριξη ευάλωτων και έκτακτο φόρο στα υπερκέρδη διυλιστηρίων, αντί για επιδότηση καυσίμων.