Με τους καλύτερους οιωνούς μπήκε στον τελευταίο μήνα ενός πολύ κερδοφόρου έτους το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς την Παρασκευή ήρθε και νέα αναβάθμιση από μεγάλο οίκο (Fitch), που έδωσε επενδυτική βαθμίδα ακολουθώντας την S&P, αλλά και τις DBRS, Scope Ratings και R&I που είχαν προηγηθεί, αρχής γενομένης από τις 31 Ιουλίου.
Ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- από ΒΒ+, με σταθερές προοπτικές στην αξιολόγηση. Η δεύτερη αναβάθμιση στο investment grade από μεγάλο οίκο μετά τη Standard & Poor's αναμένεται να ενισχύσει τις διεθνείς επενδυτικές ροές στο ελληνικό χρέος από χαρτοφυλάκια που τοποθετούνται σε τίτλους της ανώτατης βαθμίδας και να οδηγήσει στην είσοδο των ελληνικών ομολόγων σε διεθνείς δείκτες.
Πέραν των θετικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα σε εγχώριο επίπεδο, όπως είναι οι δύο ισχυρές αναβαθμίσεις σε σαράντα ημέρες (20 Οκτωβρίου ήταν η S&P), η καλή πορεία της οικονομίας, τα κέρδη – ρεκόρ των εισηγμένων, η επιχειρηματική κινητικότητα και η ενίσχυση του βάθους της αγοράς μετά το placement της Εθνικής, κυρίαρχος θετικός καταλύτης είναι το διεθνές κλίμα που είναι άριστο.
Οι διεθνείς αγορές έχουν επανέλθει με αξιοσημείωτο τρόπο το τελευταίο διάστημα, με αρκετούς δείκτες να βρίσκονται στο υψηλότερο σκαλί του τρέχοντος έτους, ενώ κορυφαίες αγορές δεν απέχουν πολύ, σε ποσοστό, ακόμα και από τα ιστορικά υψηλά τους. Με δύο πολέμους σε εξέλιξη, αλλά και πολλά και σύνθετα προβλήματα να μαστίζουν κορυφαίες οικονομίες του κόσμου όπως της Γερμανίας και με την παγκόσμια οικονομία σε επιβράδυνση, είναι ασφαλώς αξιοσημείωτη η πορεία των παγκοσμίων χρηματιστηριακών αγορών.
Ο Νοέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας του 2023 για πολλές διεθνείς αγορές, ενώ και ο Δεκέμβριος μπαίνει με «ορμή» από πλευράς διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου. Ο σύνθετος δείκτης 60 – 40 του Bloomberg (60% μετοχές, 40% ομόλογα) είναι χαρακτηριστικό ότι είχε τον Νοέμβριο μια από τις καλύτερες μηνιαίες αποδόσεις από τότε που δημιουργήθηκε, στοιχείο που δείχνει το momentum που υπάρχει.
Αυτό που δίνει ορμή στα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια είναι ασφαλώς το γεγονός ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων φαίνεται να έχει κλείσει και πλέον οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην επιτάχυνση των μειώσεων το 2024, καθώς ο πληθωρισμός μπαίνει σε έντονα πτωτική τροχιά. Οι πιο επιφυλακτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι υπάρχουν αρκετές δόσεις υπερβολής στην προεξόφληση των μειώσεων επιτοκίων, όταν μάλιστα οι κεντρικοί τραπεζίτες (όπως ο Τζερόμ Πάουελ την προηγούμενη εβδομάδα) εξακολουθούν να είναι πολύ αυστηροί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους.
Το Χ.Α. μέσα σε αυτή τη διαδικασία είναι σε τροχιά επεναπροσέγγισης των υψηλών του, καθώς απέχει μόλις 20 μονάδες από το όριο των 1.300 μονάδων και λιγότερο από 6% από τα υψηλά 9,5 ετών και τις 1.345 μονάδες που έκλεισε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου. Η ελληνική αγορά, παρά την άνοδο που έχει κάνει φέτος, παραμένει υποτιμημένη καθώς ο δείκτης MSCI Standard Greece είναι 91% χαμηλότερα από το 2008. Η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών έπαιξε μεγάλο ρόλο σε αυτή τη διαφορά, ενώ θυμίζουμε πως στο ζενίθ της κρίσης, έως πριν από τρία χρόνια, ο MSCI Standard Greece είχε φτάσει να έχει μόλις τρεις μετοχές, ενώ πλέον έχουν αυξηθεί σε δέκα.
Υπενθυμίζεται πως ο Dow Jones έκλεισε τον Νοέμβριο με άνοδο 8,8%, σπάζοντας ένα τρίμηνο σερί απωλειών, ο S&P 500 κατέγραψε επίσης μηνιαία άνοδο 8,9%, ενώ ο Nasdaq είχε κέρδη 10,7%. Στην Ευρώπη, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB κερδίζει μέσα στο 2023 περί το 26% και είναι μια από τις πλέον κερδοφόρες αγορές, ενώ ο ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης ενισχύεται κατά 23% φέτος. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται φέτος περίπου 9,5%.
«Βλέπουν» και τις 1.600 μονάδες το 2024 οι αναλυτές
Στους καλούς οιωνούς και στην αυξημένη κινητικότητα που φαίνεται πως θα έχει και ο Δεκέμβριος αναφέρονται οι αναλυτές, με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνο Χατζηδάκη να τονίζει ότι ο Νοέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας του 2023, όχι από πλευράς απόδοσης, αλλά διότι με την αύξηση των συναλλαγών (οι υψηλότερες των τελευταίων περίπου οκτώ ετών), «δημιούργησε θετικό κλίμα και προϋποθέσεις επιτυχίας για όσα ακολουθούν και τα οποία είναι πολλά».
Ο ίδιος σημειώνει πως «στις επόμενες 18 συνεδριάσεις που απομένουν ως το τέλος της χρονιάς θα πραγματοποιηθούν στο Χ.Α. δημόσιες προσφορές μετοχών, ομολόγων αλλά και η διάθεση ποσοστών υφιστάμενων μετοχών που θα προσεγγίσουν τα 400 εκατ. ευρώ. Η περίοδος δεν θα επέτρεπε τόση δράση, καθώς ο Δεκέμβριος τα τελευταία χρόνια αναλώνεται σε διεκπεραιωτικής φύσεως συναλλαγές, πόσο μάλλον όταν το κοντέρ της Αγοράς τρέχει με κέρδη άνω του 37%. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το κλείσιμο της χρονιάς κάθε άλλο παρά υποτονική διάθεση βγάζει στους εμπλεκόμενους».
Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο αναλυτής τονίζει πως «ο Γ.Δ. ανέβηκε ένα ακόμα σκαλοπάτι συναντώντας ωστόσο την αντίσταση των πωλητών στην προσέγγιση με την βασική αντίσταση των 1.300 μονάδων. Η διατήρηση των συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ υποστήριξαν την μετριοπαθώς ανοδική κίνηση, ωστόσο από εδώ και πέρα θα χρειαστεί περισσότερη ένταση για την διαφυγή.
Πρακτικά μιλάμε για μια απόσταση μικρότερη του 6% που πρέπει να διανυθεί για να προσεγγιστούν τα υψηλά έτους τα οποία είναι και υψηλά εννέα ετών. Προς το παρόν παρατηρείται μια ήπια πλαγιοανοδική κίνηση η οποία βαδίζει παράλληλα με την γραμμή τάσης διατηρώντας μια μικρή απόσταση ασφαλείας από την θεωρητική στήριξη της Αγοράς. Οι 1.300 μονάδες διατηρούν τις ιδιότητες της επόμενης αντίστασης ενώ οι 1.250 μονάδες είναι το επόμενο πλατύσκαλο στήριξης.
Η μοναδική διαφοροποίηση της τρίτης συνεχόμενης ανοδικής εβδομάδας ήταν η εμφάνιση υπερτιμήσεων στους ταλαντωτές ενώ και ο MACD δείχνει τάσης κορεσμού, πιθανόν υποδεικνύοντας ότι βρισκόμαστε κοντά σε μοτίβο συσσώρευσης τιμών. Το ενδεχόμενο αυτό κερδίζει έδαφος σαν το επικρατέστερο σενάριο της επόμενης εβδομάδας δίνοντας κάποιες ανάσες στην άνοδο που έχει ξεκινήσει από τις 1.105 μονάδες στις 9 Οκτωβρίου».
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σημειώνουν πως «η αγορά του Χ.Α. παρουσιάζει εικόνα από άλλες εποχές, θυμίζοντάς μας περισσότερο την περίοδο του 2005. Η κίνηση συντελείται χωρίς υπερβολές και με εναλλαγές και διορθώσεις ανά μετοχή».
Οι αναλυτές αναφέρονται στα οφέλη της αναβάθμισης καθώς πλέον τα ελληνικά ομόλογα είναι στο στόχαστρο των επενδυτών, ενώ ήδη οι τιμές έχουν προεξοφλήσει το γεγονός, αλλά παρόλα αυτά πλέον οι αγοραστές αυξάνονται έχοντας μάλιστα διάρκεια στον χρόνο χωρίς μεγάλα σκαμπανεβάσματα. «Ουσιαστικά η χώρα πλέον έχει την μεγαλύτερη μείωση του χρέους, μειώνει ακόμα περισσότερο το κόστος δανεισμού της, ενώ παράλληλα υπεραποδίδει σε ανάπτυξη σε σχέση με όλες της υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.
Ο τραπεζικός κλάδος πλέον μπορεί να δανείζει πιο εύκολα και με καλύτερο κόστος, ενώ η αξιοπιστία της χώρας βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων είκοσι ετών. Το χρηματιστήριο ακολουθεί και μάλιστα με αργά και σταθερά βήματα με τα placements των τραπεζών να παίζουν τον ρόλο τους ενώ ανοίγει ο δρόμος για ακόμα μία πετυχημένη χρηματιστηριακή χρονιά, μιας και όπως όλα δείχνουν, δύσκολα θα μας λείπουν τα καλά νέα και καινούριες αναβαθμίσεις. Σίγουρα οι εξωγενείς παράγοντες μπορεί να προβληματίσουν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το Ελληνικό χρηματιστήριο έχει να φοβηθεί κάτι με τόσο θετικά δεδομένα».
Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, η Fast Finance επισημαίνει πως «τώρα η τάση παραμένει κραταιά με την ζώνη των 1.300 μονάδων σε πρώτη φάση και κατόπιν των 1.350 μονάδων δεύτερη, να είναι τα κοντινά μας επίπεδα. Η μεγάλη εικόνα πάντως δείχνει ότι το 2024 το Χ.Α. θα μπορούσε να στοχεύσει στην ζώνη των 1.600 μονάδων. Δεν βλέπουμε κάποιο λόγο να μπορέσει να ανακοπεί η καλή εικόνα της χρηματαγοράς, αντιθέτως μπορεί να προσελκύει καθημερινά νέους Έλληνες και ξένους επενδυτές. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν στο συρτάρι τους projects ανάπτυξης ενώ η πραγματική οικονομία θυμίζει άλλες εποχές και μάλιστα ακόμα χωρίς σοβαρούς δανεισμούς».