ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Στροφή στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας συστήνουν οι αναλυτές

Χώρες όπως οι Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία ακόμη και η Ιταλία απολαμβάνουν ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και πρωτοφανή δημοσιονομική ισορροπία.

«Αγοράστε ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας» είναι η νέα συμβουλή των αναλυτών, σε μία πραγματικά εντυπωσιακή στροφή σε σύγκριση με το τι συνέβαινε πριν από μία 10ετία. 

Χώρες όπως Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία βρίσκονταν, τότε, εκτός των ραντάρ των επενδυτών, ενώ αντίθετα ο πυρήνας της Ευρώπης, Γαλλία και Γερμανία, θεωρούνταν ως οι ασφαλέστερες επιλογές, αλλά πλέον συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και παράλληλα θα πρέπει να πείσουν την Κομισιόν ότι μπορούν να διατηρήσουν τη δημοσιονομική τους υγεία. 

Χαμηλότερα κόστος δανεισμού για την περιφέρεια

 

Αν και μια επανάληψη της αναταραχής του 2012 δεν είναι πιθανή, το νέο δημοσιονομικό τοπίο έχει ήδη αλλάξει τη συμπεριφορά των επενδυτών. Έχουν κλίνει προς τα περιφερειακά κρατικά ομόλογα έναντι των παραδοσιακά ασφαλέστερων χρεογράφων, υπολογίζοντας σε καλύτερες αποδόσεις καθώς οι καταστάσεις αλλάζουν.

Η JPMorgan Asset Management τοποθετείται σε ισπανικό χρέος μαζί με τη Neuberger Berman, όπου οι διαχειριστές κεφαλαίων προτιμούν επίσης την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Η Goldman Sachs Group και η Societe Generale προβλέπουν ότι τμήματα της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν το επόμενο έτος. Η αλλαγή είναι τέτοια που η Commerzbank υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ξεχαστούν οι ξεπερασμένοι παλιοί διαχωρισμοί αλλά και υποτιμητικά «παρατσούκλια» τύπου PIGS. Η θετική άποψη συνοδεύεται από αναβαθμίσεις αξιολογήσεων. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Πορτογαλία αναβαθμίστηκε από τη Moody's Investors Service και η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε επενδυτική βαθμίδα από την S&P Global Ratings, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει και νέα αναβάθμιση από τον οίκο Fitch.

Ακόμα και η Ιταλία, το επί μακρόν το προβληματικό παιδί της Ευρώπης για τα ανεύθυνα δημοσιονομικά σχέδια, πήρε μια αναβάθμιση αυτόν τον μήνα, όταν η Moody's απέσυρε την αρνητική προοπτική, απομακρύνοντάς την από το χείλος του γκρεμού.

Ταχύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης

 

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που προσελκύουν τους επενδυτές στο χρέος της περιφέρειας. Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα θα στηρίξουν τα ομόλογά τους το επόμενο έτος, παράλληλα με πιο μέτρια επίπεδα καθαρών εκδόσεων.

Από τις τρεις χώρες θα προέλθουν περίπου 50 δισ. ευρώ το 2024 σε σύγκριση με σχεδόν τετραπλάσια ποσά από τη Γαλλία και τη Γερμανία, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Η Ισπανία πούλησε έντοκα γραμμάτια τριών και εννέα μηνών αυτό το μήνα με χαμηλότερες αποδόσεις από αυτές που πλήρωναν τα αντίστοιχα γερμανικά έντοκα γραμμάτια τη στιγμή της δημοπρασίας.

Πολλές χώρες της περιφέρειας πλήρωσαν υψηλό τίμημα για να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους θέση, επιβάλλοντας πολυετή λιτότητα που μείωσε σημαντικά τις δαπάνες για δημόσιες υπηρεσίες.

Επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 

 

Αν και τα όρια δαπανών παραμένουν αμφιλεγόμενα, η προσπάθεια αυτή έφερε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα σε τροχιά για πρωτογενή πλεονάσματα το επόμενο έτος - ένα θετικό ισοζύγιο εξαιρουμένων των δαπανών για τόκους - ενώ η Γαλλία και το Βέλγιο οδεύουν προς τα μεγαλύτερα ελλείμματα.

Αλλά υπάρχουν λιγότερες ευκαιρίες για τους επενδυτές να αγοράσουν κρατικά ομόλογα σε χώρες όπως η Ελλάδα, λόγω του ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους εξακολουθεί να ανήκει στους επίσημους πιστωτές. Η Ελλάδα επωφελείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που χρηματοδοτεί το 76% του χρέους της, σύμφωνα με την S&P.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ