ΓΔ: 2236.24 -0.47% Τζίρος: 240.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Θερμοκήπιο με καλλιέργεια
Εσωτερικό σύγχρονου θερμοκηπίου με πράσινες καλλιέργειες, δείγμα σύγχρονης αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα.

Πενθήμερο σεμινάριο για τεχνικές θερμοκηπίων ολοκληρώθηκε

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Κυπαρισσία το πενθήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τεχνικές θερμοκηπιακών καλλιεργειών, με θεωρία και πρακτική, που παρακολούθησαν 25 άτομα του πρωτογενούς τομέα, συνδιοργάνωση ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και Ιδρύματος Ευγενίδου.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πενθήμερο πρόγραμμα κατάρτισης με θέμα «τεχνικές θερμοκηπιακών καλλιεργειών», το οποίο διεξήχθη στην Κυπαρισσία από τις 10 έως τις 14 Νοεμβρίου 2025, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα συνδιοργανώθηκε από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Ίδρυμα Ευγενίδου, προσελκύοντας 25 εργαζόμενους του πρωτογενούς τομέα με εξειδίκευση στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Η εκπαίδευση περιλάμβανε τρεις ημέρες θεωρητικής κατάρτισης και δύο ημέρες πρακτικής άσκησης. Εισηγητές ήταν εξειδικευμένοι επιστήμονες από τον πανεπιστημιακό χώρο, τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και τον ιδιωτικό τομέα.

Κατά τη θεωρητική εκπαίδευση στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας, παρουσιάστηκαν θεματικές όπως η ενεργειακή απόδοση και βιωσιμότητα των θερμοκηπίων, η κατασκευή τους, τα συστήματα υδροπονίας και τεχνικές ολοκληρωμένης διαχείρισης παραγωγής.

Στο πλαίσιο της πρακτικής, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε θερμοκηπιακές μονάδες υδροπονικής καλλιέργειας κηπευτικών, όπου οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για καινοτόμες πρακτικές.

Έμφαση δόθηκε στα συστήματα αυτοματισμού, τις σύγχρονες τεχνολογίες παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας, την παραγωγή με μέθοδο επίπλευσης και τη λειτουργία συστημάτων αφαλάτωσης για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού άρδευσης.

Κατά την τελετή λήξης, ο Αντιπρόεδρος Α΄ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου, απένειμε τιμητική πλακέτα στον γεωπόνο και Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνιο Παρασκευόπουλο, για τη μακροχρόνια και σημαντική συμβολή του στη γεωργική κατάρτιση και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Η συνεργασία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με το Ίδρυμα Ευγενίδου συνεχίζεται, με προγραμματισμό νέων επιμορφωτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων σε περιοχές όπως ο Έβρος και άλλες της Βόρειας Ελλάδας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόβατα σε λιβάδι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύσκεψη στη Λέσβο για μέτρα βιοασφάλειας κατά του αφθώδους πυρετού

Σε σύσκεψη στη Λέσβο συζητήθηκαν τα προβλήματα του αφθώδους πυρετού και τα μέτρα βιοασφάλειας. Ενισχύθηκε η επιτήρηση με νέους κτηνιάτρους, ενώ τονίστηκε η σημασία της στήριξης της κτηνοτροφίας στο νησί.
Αγροτικά τρακτέρ διαμαρτυρία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένταση στον Προμαχώνα: Παραγωγοί προσπάθησαν να μπουν στη ζώνη απολύμανσης

Ένταση προκλήθηκε στον Προμαχώνα, όταν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις Σέρρες προσπάθησαν να προσεγγίσουν τη ζώνη απολύμανσης και απωθήθηκαν από την αστυνομία. Η κυκλοφορία οχημάτων δεν επηρεάστηκε.
Κοπάδι προβάτων βοσκή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποζημιώσεις 3,6 εκατ. ευρώ σε 226 κτηνοτρόφους για ευλογιά αιγοπροβάτων

Πιστώνονται 3,6 εκατ. ευρώ σε 226 κτηνοτρόφους Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας ως αποζημίωση για ζώα που θανατώθηκαν λόγω ευλογιάς. Τα ποσά κατανέμονται σε 34 και 192 δικαιούχους αντίστοιχα, σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ.
Ποικιλία ελληνικών τυριών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

237,8 τόνοι ώριμων τυριών διακινήθηκαν από Λέσβο την πρώτη εβδομάδα άρσης μέτρων

Πάνω από 237 τόνοι ώριμων τυριών διακινήθηκαν από τη Λέσβο προς την εγχώρια αγορά την πρώτη εβδομάδα της μερικής άρσης των περιορισμών λόγω αφθώδους πυρετού, βάσει οδηγιών βιοασφάλειας του ΥΠΑΑΤ.
ΑΑΔΕ σε φορητό υπολογιστή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία ξανά η πλατφόρμα για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του 2025

Η ΑΑΔΕ άνοιξε ξανά το σύστημα Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2025 και την εφαρμογή Agrisnap, δίνοντας στους παραγωγούς τη δυνατότητα διόρθωσης ή συμπλήρωσης στοιχείων σε οριστικοποιημένες αιτήσεις.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: Ακυρώνονται τα προγράμματα βιολογικής μελισσοκομίας και κτηνοτροφίας

Ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Σχοινάς, ανακοίνωσε την ακύρωση των προγραμμάτων βιολογικής μελισσοκομίας και κτηνοτροφίας, ύψους 134 εκατ. ευρώ, λόγω προβλημάτων. Οι πόροι θα διατεθούν σε άλλες προτεραιότητες, όχι στη βιολογική γεωργία.