Άνοιξε η ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας οι οφειλέτες της εφορίας μπορούν να αναβιώσουν τις χαμένες ρυθμίσεις των χρεών τους, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται σε 6 βήματα, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίδει η φορολογική Αρχή.
Παράλληλα, η ΑΑΔΕ κοινοποιεί στους οφειλέτες email με τα οποία τους ενημερώνει ότι πρέπει να επισκεφθούν την εφαρμογή, ακολουθώντας τη διαδρομή Αρχική σελίδα - Ψηφιακές Υπηρεσίες - Ρυθμίσεις με ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις, για να επανεντάξουν τις οφειλές τους στις ρυθμίσεις, ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες.
Σημειώνεται πως η σχετική διάταξη δεν έχει ακόμη ψηφιστεί, καθώς το φορολογικό νομοσχέδιο που την περιλαμβάνει είναι υπό επεξεργασία και συζήτηση στη Βουλή και η διαδικασία ψήφισης και δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απαιτεί περίπου μια εβδομάδα.
Οι οδηγίες βγήκαν νωρίτερα, διότι μεταξύ των όρων αναβίωσης είναι και η πληρωμή των εκκρεμών δόσεων μέχρι τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι για… ανάσταση των ρυθμίσεών τους θα πρέπει να σπεύσουν άμεσα, καθώς οι βασικοί όροι της αναβίωσης οποιουδήποτε διακανονισμού έχει χαθεί από το 2014 και μετά είναι οι ακόλουθοι:
- Μέχρι να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο σχετικός νόμος, οι οφειλέτες μπορούν να πληρώσουν τις χαμένες δόσεις που εκκρεμούν έως και τον Μάρτιο του 2024.
- Στο ύψος των ποσών που απαιτούνται για την κάλυψη των δόσεων έως και τον Μάρτιο του 2024 συμπεριλαμβάνονται και οι πληρωμές που έχουν γίνει στο παρελθόν και εμφανίζονται ως «υπερεισπράξεις». Δηλαδή είχε κλείσει για κάποιο λόγο η ρύθμιση και τα χρήματα που έβαζε ο υπόχρεος δεν πιστώνονταν στη ρύθμιση, αλλά ήταν και είναι σε εκκρεμότητα.
- Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις οι οποίες δεν έχουν ακυρωθεί με απόφαση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., αλλά μόνο εκείνες που εμφανίζονται στον λογαριασμό του φορολογούμενου. Όσες δεν εμφανίζονται δεν μπορούν να αναβιώσουν.
Σε ότι αφορά στα ποσά που καλείται να πληρώσει ο οφειλέτης για να αναβιώσει τη χαμένη ρύθμιση, σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγάλα, αλλά το όφελος που θα έχει με την αναβίωση της ρύθμισης είναι η διαγραφή των προσαυξήσεων που έχει πετύχει με την αρχική ένταξη σε αυτή.
Τα χαμένα ποσά και οι επιστροφές φόρου
Από την ΑΑΔΕ αρχικά διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 87 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις» σε ρυθμίσεις, που με βάση τις κείμενες διατάξεις συνεπάγονται την απώλειά τους, λόγω εκπρόθεσμων ανεξόφλητων δόσεων, πιστώνονται:
- όσες καταβολές έχουν γίνει ή θα γίνουν, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή μέχρι τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
- τυχόν εκκρεμείς επιστροφές φόρου.
Αναφορικά με τους τόκους και τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, η ΑΑΔΕ σημειώνει πως υπολογίζεται μηνιαίος τόκος εκπρόθεσμης καταβολής 0,73% στο κεφάλαιο της καθυστερούμενης δόσης, για κάθε μήνα καθυστέρησης μέχρι σήμερα ή μέχρι την τελευταία δόση της ρύθμισης, εάν η προθεσμία καταβολής της έχει σήμερα παρέλθει.
Επίσης, υπολογίζεται προσαύξηση στην τελευταία ή τις δύο τελευταίες δόσεις της ρύθμισης (ανάλογα με τον τύπο της, 24/48 δόσεις, 36/72 δόσεις, 100 δόσεις, 120 δόσεις κλπ).
Μετά την πίστωση των καταβολών και των τυχόν εκκρεμών επιστροφών, εφόσον τακτοποιείται το σύνολο των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, η ρύθμιση θεωρείται πλέον εξυπηρετούμενη και δεν θα οδηγηθεί σε απώλεια. Εφόσον τακτοποιείται μέρος των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, επέρχεται απώλεια για το υπολειπόμενο μέρος αυτών.
Τα βήματα
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να αναβιώσουν τις χαμένες ρυθμίσεις τους θα πρέπει να μπουν στη νέα εφαρμογή που βρίσκεται στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή Εφαρμογές / Φορολογικές Υπηρεσίες / Ρυθμίσεις με ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις.
Εκεί ο φορολογούμενος μπορεί να ενημερωθεί, κατεβάζοντας το σχετικό ψηφιακό αρχείο.
Στην αρχική σελίδα αποτυπώνονται:
1. Οι τυχόν επιστροφές και «υπερεισπράξεις», οι οποίες θα συμψηφιστούν με τις ανεξόφλητες δόσεις ρυθμίσεων.
2. Οι ανεξόφλητες δόσεις, πριν και μετά το συμψηφισμό των επιστροφών και υπερεισπράξεων.
3. Το συνολικό ποσό που απαιτείται, για να καταστούν όλες οι σχετικές ρυθμίσεις ενήμερες.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η επανένταξη είναι η πληρωμή να γίνει μόνο μέσω web banking, στην Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής, ενώ η ΑΑΔΕ τονίζει πως δεν παρέχεται δυνατότητα πληρωμής μέσω IRIS ή κάρτας.
Ποιες ρυθμίσεις αφορά
Οι ρυθμίσεις που μπορούν να αναβιώσουν είναι οι ακόλουθες:
- Πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων του ν. 4152/2013.
- Ρύθμιση "100 δόσεων" του άρθρου 51 ν. 4305/2014.
- Ρύθμιση "100 δόσεων" άρθρου 8 ν. 4321/2015.
- Ρύθμιση "120 δόσεων" άρθρων 98-109 του ν. 4611/2019.
- Ρύθμιση "120 δόσεων" του άρθρου 293 του ν. 4738/2020.
- Ρύθμιση 72 δόσεων άρθρων 4 έως 13 του ν. 5036/2023, για τα χρέη της πανδημίας.