ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
internet-diadiktyo-fiber
Φώτο: Shutterstock

Πιο αργή από το Κονγκό η ταχύτητα των ελληνικών συνδέσεων ίντερνετ

Καθυστερούν οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού των δικτύων και η Ελλάδα υποχώρησε στην 104η θέση της διεθνούς κατάταξης, σύμφωνα με την Ookla. Στην 37η θέση οι ταχύτητες των συνδέσεων μέσω κινητού.

Μπορεί οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι να έχουν εξαγγείλει επενδυτικά πλάνα που θα φέρουν υψηλότερης ποιότητας και ταχύτητας δίκτυα στη χώρα, ωστόσο οι εξελίξεις δείχνουν ήδη να μας έχουν προσπεράσει καθώς η μετάβαση από την εποχή του χαλκού στην οπτική ίνα κινείται με... «ρυθμούς χελώνας», τα δίκτυα κινητής υποχωρούν υπό το βάρος των αυξημένων απαιτήσεων και η Ελλάδα βλέπει την απόστασή της με τις υπόλοιπες χώρες να μεγαλώνει.

Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα, οι ταχύτητες σταθερών συνδέσεων ίντερνετ παραμένουν πολύ χαμηλές, με βάση τις μετρήσεις της Ookla, καθώς δεν ξεπερνούν τα 50 Mbps, με τη διείσδυση της οπτικής ίνας να βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικό της καθυστέρησης στην ανάπτυξη των δικτύων είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα όπου οι ταχύτητες σύνδεσης στο ίντερνετ μέσω κινητής είναι μεγαλύτερες από αυτές των σταθερών δικτύων.

Όπως είναι γνωστό, το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της χώρας βασίζεται σε δίκτυα χαλκού τα οποία αναπτύχθηκαν στη διαδρομή πολλών δεκαετιών. Τώρα, οι πάροχοι καλούνται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αλλάξουν όλη την τηλεπικοινωνιακή ραχοκοκκαλιά της χώρας με στόχο να περάσει στη ψηφιακή εποχή.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla για τον Ιούλιο, η χώρα μας στα δίκτυα σταθερής βρίσκεται στην 104η θέση της κατάταξης, υποχωρώντας κατά επτά θέσεις, με την ταχύτητα να υποχωρεί στα 41,8 Mbps έναντι των 44,05 Mbps του Ιουνίου, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία για δεύτερο μήνα μετά το υψηλό των 45,52 Mbps τον Μάιο.

Παρά το γεγονός ότι η ταχύτητα του δικτύου έχει αυξηθεί κατά 21% σε ετήσια βάση φτάνοντας πλέον τα 41,8 Mbps έναντι των 34,52 Mbps τον Ιούλιο του 2022, η Ελλάδα μετά από ένα χρόνο, βρέθηκε και πάλι κάτω από την 100η θέση της κατάταξης, καθώς τον Αύγουστο του 2022 ήταν στην 101η θέση, και πλέον βρίσκεται πίσω από χώρες όπως η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Βουλγαρία, η κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία, η Παλαιστίνη, η Μογγολία, ο Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κονγκό.

Η ταχύτητα upload αντίστοιχα τον Ιούλιο του 2023 έφτασε 7,57 Mbps από 8,02 Mbps που ήταν τον προηγούμενο μήνα, με τη χώρα μας να απέχει έτη φωτός από τους παγκόσμιους μέσους όρους που για τα δίκτυα σταθερής τον Ιούλιο ήταν στα 82,56 Mbps στο download και 36,08 Mbps στο upload.

Χαώδης δε είναι και η απόσταση από την πρώτη πεντάδα, όπου βρέθηκαν η Σιγκαπούρη με μέση ταχύτητα download 247,44 Mbps, το Χονγκ Κονγκ με 242,99 Mbps η Χιλή με 240,34 Mbps, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 238,28 Mbps και η Ταϊλάνδη με 211,28 Mbps.

«Γονάτισαν» τα δίκτυα κινητής

Η εκρηκτική άνοδος της κίνησης δεδομένων φάνηκε πως έπιασε απροετοίμαστους τους παρόχους, καθώς τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζονται στα δίκτυα πανελλαδικά αντανακλούν τη σοβαρή έλλειψη υποδομών. Ήδη πολλές περιοχές καταγράφουν κακή ποιότητα ή και απώλεια σήματος, με το δίκτυο να γίνεται όλο και πιο αργό, με αποτέλεσμα τα παράπονα των καταναλωτών να αυξάνονται, ενώ οι πάροχοι βλέπουν τις εξελίξεις να τρέχουν γρηγορότερα από ό,τι είχαν προβλέψει, αλλά και να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην προσπάθεια να βελτιώσουν τα δίκτυα τους.

Οι απαιτήσεις αυξάνονται, ενώ με την υιοθέτηση του 5G να κλιμακώνεται τα δίκτυα επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο, την ίδια στιγμή που οι πάροχοι προχωρούν στην αναβάθμιση των υποδομών τους προς την 5G πραγματικότητα σε μια κούρσα με τον χρόνο. Οι επιδόσεις του δικτύου υποβαθμίζονται, με την πύκνωση των υποδομών να είναι απαραίτητη για να αυξηθεί η χωρητικότητα, παρότι οι πάροχοι κλείνουν το 3G για να την ενισχύσουν.

Γεγονός που αποτυπώνεται και στα στοιχεία της Ookla για το δίκτυο της κινητής, που έχει υποχωρήσει στην 37η θέση καταγράφοντας πτώση έξι θέσεων από τον Ιούνιο με την ταχύτητά του να έχει καταγράψει σημαντική επιβράδυνση από τον Μάιο που βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο. Συγκεκριμένα, το ελληνικό δίκτυο κινητής καταγράφει ταχύτητα στα 59,80 Mbps κατρακυλώντας κατά 15% από τα 70,38 Mbps τον Ιούνιο, όπου και βρισκόταν στην 31η θέση. Πάντως, η ταχύτητα στην Ελλάδα (50,22 Mbps) ξεπερνά τον διεθνή μέσο όρο (42,35 Mbps).

Στα δίκτυα κινητής οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα και απέχουν έτη φωτός από την Ελλάδα: πρόκειται για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ, η Ουρουγουάη και τη Νότια Κορέα, με μέσες ταχύτητες 205,77 Mbps, 186,35 Mbps, 160,87 Mbps, 149,08 Mbps και 140,49 Mbps αντίστοιχα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποιες περιοχές της Ελλάδας... σπιντάρουν στο ίντερνετ με ταχύτητες 100 Mbps

Αττική, Θεσσαλονίκη και Πελοπόννησος πρωταθλητές σε ταχύτητες internet με το Βόρειο Αιγαίο και τη Θεσσαλία ουραγούς στη σχετική κατάταξη. Χάνει έδαφος η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες του κόσμου.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Φθηνό και... super fast ίντερνετ οπτικής ίνας με επενδύσεις 7 δισ. ευρώ

Αφήνει πίσω της τον χαλκό η Ελλάδα και στόχος είναι ταχύτητες άνω των 250 Mbps, με τους παρόχους να δεσμεύονται για την ανάπτυξη δικτύων οπτικής ίνας. Μεγάλα ποσά δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πρωταθλήτρια σταθερού ίντερνετ η Αθήνα, καλύτερο δίκτυο κινητής στο Αιγαίο

Ακόμα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα 50 Mbps το σταθερό δίκτυο της χώρας, ενώ το δίκτυο κινητής υποχωρεί υπό το βάρος των αυξημένων απαιτήσεων. Απογοητευτικές συγκρίσεις με Ουκρανία και Παλαιστίνη.
starlink
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μόνο με 60 ευρώ τον μήνα το γρήγορο δορυφορικό ίντερνετ του Ε. Μασκ

Σε μεγάλες μειώσεις στο κόστος αγοράς εξοπλισμού και τις μηνιαίες χρεώσεις προχώρησε η Starlink, που προσφέρει ταχύτητες άνω των 200 Mbps ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και γίνεται ανταγωνιστική με τους παραδοσιακούς παρόχους.
data-kiniti-mobile-dedomena-kostos
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πέπλο αδιαφάνειας στις τηλεπικοινωνίες με μεγάλες αποκλίσεις τιμών

Την ύπαρξη τεράστιων αποκλίσεων ανάμεσα στις τιμές τιμοκαταλόγου και στις πραγματικές τιμές μετά τις εκπτώσεις επιβεβαιώνει νεότερη έρευνα. Δυσκολεύονται να κάνουν επιλογές οι καταναλωτές.
starlink
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ανατροπή στις τηλεπικοινωνίες από τους μικροδορυφόρους του Έ. Μασκ

Έρχεται στην ελληνική αγορά η Starlink και θα προσφέρει υψηλές ταχύτητες σύνδεσης ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Κυρ. Πιερακκάκης: «Δημιουργείται νέο τοπίο στις τηλεπικοινωνίες».