ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
starlink
Φώτο: Shutterstock

Μόνο με 60 ευρώ τον μήνα το γρήγορο δορυφορικό ίντερνετ του Ε. Μασκ

Σε μεγάλες μειώσεις στο κόστος αγοράς εξοπλισμού και τις μηνιαίες χρεώσεις προχώρησε η Starlink, που προσφέρει ταχύτητες άνω των 200 Mbps ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και γίνεται ανταγωνιστική με τους παραδοσιακούς παρόχους.

Δύσκολα ετοιμάζεται να βάλει ο Έλον Μασκ στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στην Ελλάδα, μετά τις σημαντικές μειώσεις χρεώσεων που έχει προχωρήσει η Starlink, που φτάνουν έως και το 40%, κάνοντας πιο ανταγωνιστικό το δορυφορικό ίντερνετ, που μπορεί να αλλάξει το τοπίο των τηλεπικοινωνιών.

Με το δορυφορικό ίντερνετ, ο χρήστης βλέπει τις ταχύτητες να ξεπερνούν τα 200 Mbps και μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 300 Mbps, ενώ και το latency μπορεί να φτάσει ακόμα χαμηλότερα από τα 31ms που ισχύουν σήμερα. Ωστόσο οι μεταβλητές που απαιτούνται για τη διαμόρφωση υψηλής ταχύτητας (καλές καιρικές συνθήκες, σταθερότητα δορυφορικού σήματος) και το υψηλό κόστος ενδέχεται να προβληματίσουν τους χρήστες.

Παράλληλα μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή εναλλακτική που προσφέρει υπερυψηλές ταχύτητες σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, εκεί που ακόμα οι ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο (αν υπάρχουν) είναι εξαιρετικά χαμηλές. Όπως είχε δηλώσει εξάλλου και ο Έλον Μασκ, η Starlink στοχεύει ουσιαστικά στις «λευκές» περιοχές, εκείνες δηλαδή που μένουν εκτός της κάλυψης των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, δηλαδή ένα ποσοστό 3-5% της επιφάνειας του πλανήτη.

Επίσης, άνθρωπος της αγοράς με τεχνικές γνώσεις σημειώνει ότι μέσω της δορυφορικής σύνδεσης θα μπορούν να εξυπηρετηθούν περισσότερα από ένα νοικοκυριά και θα μπορούν να μοιραστούν το κόστος και να γίνει πιο προσιτό.

Όπως είχε υπογραμμίσει παλαιότερα σε συνέντευξή του στο Business Daily ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, οι μικροδορυφόροι θα συμβάλουν σημαντικά στην αλλαγή του τοπίου στις τηλεπικοινωνίες. «Συνδυαστικά με τους μικροδορυφόρους, οι οποίοι θα ανταγωνιστούν σε ευρεία κλίμακα την παροχή ίντερνετ στη σταθερή τηλεφωνία, θα διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο στις τηλεπικοινωνίες» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η επιτάχυνση του δορυφορικού ίντερνετ στην Ελλάδα

Τηρώντας την δέσμευση του προέδρου της SpaceX,, Γκουίν Σότγουελ που είχε αναφέρει πως ο εξοπλισμός αναμένεται να γίνει πολύ φθηνότερος μετά το τέλος του 2021, η Spacelink καταφέρνει να γίνει πιο ανταγωνιστική στην Ελλάδα, καθώς από τα 654 ευρώ που στοίχιζε ο εξοπλισμός τον Απρίλιο, όταν και ξεκίνησε η λειτουργία της υπηρεσίας, έχει πέσει πλέον στα 400 ευρώ.

Παράλληλα, η μηνιαία συνδρομή από τα 99 ευρώ υποχώρησε κατά 40% στα 60 ευρώ φτάνοντας πλέον σε πολύ ανταγωνιστικά επίπεδα έναντι των παρόχων στην Ελλάδα στα αντίστοιχα πακέτα, που ωστόσο περιλαμβάνουν είτε τηλεόραση ή υπηρεσίες φωνής. Επιπλέον τα μεταφορικά κόστη από 85 ευρώ είναι προς το παρόν δωρεάν, ενώ όπως αναφέρεται σε εξειδικευμένα forum η Starlink θα αποζημιώσει όσους χρήστες αγόρασαν πιο ακριβά τον εξοπλισμό και την υπηρεσία, λίγα 24ωρα πριν τις αλλαγές στις τιμολογιακές πολιτικές.

Υπενθυμίζουμε πως η Starlink χρησιμοποιεί επίγειους δορυφορικούς σταθμούς που διαθέτει σε γειτονικές μας χώρες για να παρέχει τις υπηρεσίες της, ενώ στα άμεσα σχέδιά της είναι και η κατασκευή ενός επίγειου σταθμού και στην Ελλάδα. Η Starlink έχει δημιουργήσει ήδη στη χώρα μας θυγατρική εταιρεία με το όνομα STARLINK GREECE, με το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας να είναι ύψους 1.000 ευρώ, τα οποία προέρχονταν από την STARLINK HOLDINGS NETHERLANDS B.V..

Ο πρώτος πάροχος 5G IoT

Επίσης, μέσα στην εβδομάδα το Ταμείο Φαιστός επένδυσε στην OQ Technology που είναι ο πρώτος πάροχος 5G IoT που αναπτύσσει ένα παγκόσμιο υβριδικό σύστημα όπου συνδυάζονται δορυφορικά και επίγεια ασύρματα δίκτυα. Η εταιρεία χρησιμοποιεί δορυφόρους χαμηλής τροχιάς για την παροχή απρόσκοπτης συνδεσιμότητας σε εγκαταστάσεις Internet of Things, (IoT) σε περιοχές όπου τα επίγεια δίκτυα δεν παρέχουν κάλυψη. Η εταιρεία έχει την έδρα της στο Λουξεμβούργο.

Το συγκεκριμένο σύστημα της εταιρείας παρέχει απρόσκοπτη συνδεσιμότητα χρησιμοποιώντας 5G πρότυπα και εξοπλισμό  για μια ποικιλία εφαρμογών IoT, όπως η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών, η γεωργία, η εφοδιαστική αλυσίδα, η ναυτιλία, οι έξυπνες μετρήσεις, η εξόρυξη, η αεροπλοΐα και η άμυνα. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε IoT συσκευή (όπως αισθητήρες, κάμερες κ.τ.λ.) μπορεί να συνδεθεί στους δορυφόρους της OQ Technology για συνεχή κάλυψη.

Παράλληλα η OQ Technology, αναπτύσσει έναν σχηματισμό δορυφόρων με παγκόσμια κάλυψη για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών 5G IoT σε παρόχους και πελάτες σε κλάδους όπως η ενέργεια, η εξόρυξη, η εφοδιαστική αλυσίδα, η ναυτιλία, η γεωργία και η άμυνα.

Στα τέλη του Ιουλίου, η OQ Technology προχώρησε στην ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στην Ελλάδα, με την επωνυμία "OQ Technology Hellas". Η εταιρεία έχει  ως έδρα τη μονάδα Corallia του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», η οποία φιλοξενεί το si-Cluster (Space Technologies and Applications Cluster).

Σύμφωνα με μελέτη της Transparency Market Research, η παγκόσμια αγορά δορυφορικού IoT 5G αποτιμήθηκε σε 843,2 εκατ. δολάρια το 2021 και εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 6,142 δισ. δολάρια έως το 2031, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) να διαμορφώνεται στο 22% για την περίοδο 2021-2031.

Το σύστημα της Amazon

Αντίστοιχο σύστημα δορυφορικής πρόσβασης αναπτύσσει και η Amazon, με το όνομα Project Kuiper και τον Τζεφ Μπέζος να συνεχίζει την μάχη του με τον Έλον Μασκ για την κατάκτηση του διαστήματος.

Η Amazon έχει λάβει άδεια για 3.236 δορυφόρους, και σχεδιάζει να πραγματοποιήσει περισσότερες από 80 εκτοξεύσεις πυραύλων στα επόμενα πέντε χρόνια, έχοντας αποκαλέσει το Project Kuiper, «τη μεγαλύτερη εμπορική προμήθεια οχημάτων εκτόξευσης στην ιστορία». Μέχρι τέλος του 2022 η Amazon έχει ανακοινώσει πως θα πραγματοποιήσει δυο αποστολές με τους πρώτους δορυφόρους, με πληροφορίες να αναφέρουν πως ο τεχνολογικός κολοσσός κοιτάει και προς την Ελλάδα για την ανάπτυξη της υπηρεσίας.

Η Ελλάδα εξάλλου προσφέρεται για τέτοιου είδους υπηρεσίες λόγω του γεωγραφικού της ανάγλυφου, όπως έχουν σημειώσει ειδικοί της αγοράς, και η Amazon έχει ανακοινώσει πως εκτός των ΗΠΑ όπου θα γίνει η αρχή, θα επεκταθεί και στην Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

starlink
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ανατροπή στις τηλεπικοινωνίες από τους μικροδορυφόρους του Έ. Μασκ

Έρχεται στην ελληνική αγορά η Starlink και θα προσφέρει υψηλές ταχύτητες σύνδεσης ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Κυρ. Πιερακκάκης: «Δημιουργείται νέο τοπίο στις τηλεπικοινωνίες».
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποιες περιοχές της Ελλάδας... σπιντάρουν στο ίντερνετ με ταχύτητες 100 Mbps

Αττική, Θεσσαλονίκη και Πελοπόννησος πρωταθλητές σε ταχύτητες internet με το Βόρειο Αιγαίο και τη Θεσσαλία ουραγούς στη σχετική κατάταξη. Χάνει έδαφος η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες του κόσμου.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Φθηνό και... super fast ίντερνετ οπτικής ίνας με επενδύσεις 7 δισ. ευρώ

Αφήνει πίσω της τον χαλκό η Ελλάδα και στόχος είναι ταχύτητες άνω των 250 Mbps, με τους παρόχους να δεσμεύονται για την ανάπτυξη δικτύων οπτικής ίνας. Μεγάλα ποσά δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πρωταθλήτρια σταθερού ίντερνετ η Αθήνα, καλύτερο δίκτυο κινητής στο Αιγαίο

Ακόμα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα 50 Mbps το σταθερό δίκτυο της χώρας, ενώ το δίκτυο κινητής υποχωρεί υπό το βάρος των αυξημένων απαιτήσεων. Απογοητευτικές συγκρίσεις με Ουκρανία και Παλαιστίνη.
internet-diadiktyo-fiber
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πιο αργή από το Κονγκό η ταχύτητα των ελληνικών συνδέσεων ίντερνετ

Καθυστερούν οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού των δικτύων και η Ελλάδα υποχώρησε στην 104η θέση της διεθνούς κατάταξης, σύμφωνα με την Ookla. Στην 37η θέση οι ταχύτητες των συνδέσεων μέσω κινητού.
data-kiniti-mobile-dedomena-kostos
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πέπλο αδιαφάνειας στις τηλεπικοινωνίες με μεγάλες αποκλίσεις τιμών

Την ύπαρξη τεράστιων αποκλίσεων ανάμεσα στις τιμές τιμοκαταλόγου και στις πραγματικές τιμές μετά τις εκπτώσεις επιβεβαιώνει νεότερη έρευνα. Δυσκολεύονται να κάνουν επιλογές οι καταναλωτές.