ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
data-kiniti-mobile-dedomena-kostos
Φώτο: Shutterstock

Πεδίο σύγκρουσης τα δεδομένα κινητής, πέφτουν οι τιμές στα unlimited

Πτώση της τάξεως του 15% φέτος στα κόστη των πακέτων για απεριόριστα δεδομένα, ενώ αυξάνονται συνεχώς οι απαιτήσεις των συνδρομητών. Ποια προγράμματα προσφέρουν εταιρείες κινητής.

Πακέτα απεριόριστων δεδομένων (unlimited), σε τιμές που θα ήταν αδιανόητες πριν από μερικά χρόνια και ακολουθούν συνεχώς πτωτική πορεία, με μείωση της τάξεως του 15% μέσα στο 2021, προσφέρουν πλέον οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Οι πάροχοι βρίσκονται υπό την πίεση της κυβέρνησης για μείωση των τιμών στα data, που εξακολουθούν να είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη, ενώ και οι απαιτήσεις των συνδρομητών είναι πλέον εξαιρετικά αυξημένες.

Τα προγράμματα unlimited που εδώ και χρόνια προσφέρονται στο εξωτερικό, ήρθαν στην ελληνική αγορά μόλις το 2020, με τις τιμές τους να θεωρούνται καλύτερες σε σχέση με τα όσα ίσχυαν παλαιότερα, αν και παραμένουν υψηλές σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Το 2021, έπειτα και από τις συζητήσεις που είχαν οι πάροχοι με την κυβέρνηση στις αρχές της χρονιάς, σημειώθηκε μια σημαντική μείωση τιμών ενώ και το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην αγορά μετά την εξαγορά της Wind από την United Group και την σχεδιαζόμενο είσοδο της Volton ως MVNO προδιαθέτει για αυξημένη ένταση του ανταγωνισμού.

Καθώς οι φορητές συσκευές και ιδιαίτερα τα smartphones έχουν μετατραπεί στο βασικό εργαλείο επικοινωνίας, ενημέρωσης, πραγματοποίησης αγορών, διάδρασης με το Δημόσιο και οργανισμούς αλλά και ψυχαγωγίας, όλος ο κόσμος μετατρέπεται σε έναν «ωκεανό» data, με μεγάλη αύξηση της κατά κεφαλήν χρήσης δεδομένων.

Η Vodafone που εισήγαγε πρώτη τα unlimited προγράμματα το 2020, έχει προχωρήσει σε σημαντική μείωση των τιμών ενώ όπως έχει αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χ. Μπρουμίδης για το 2022 ο στόχος είναι ένας στους τέσσερις πελάτες της Vodafone Ελλάδος που φτάνουν τα 4,178 εκατ. στη κινητή τηλεφωνία, να χρησιμοποιεί ένα τέτοιο πακέτο.

Η εταιρεία είχε ξεκινήσει με τρία διαφορετικά πακέτα για ιδιώτες και επαγγελματίες, όπου οι χρήστες κοστολογούνται ανάλογα με την ταχύτητα που επιθυμούσαν, ενώ δίνονταν και απεριόριστες κλήσεις και sms. Το φθηνότερο πακέτο που ήταν το Vodafone Giga Unlimited Surf  στα 55 ευρώ. Το μεσαίο πακέτο Vodafone Giga Unlimited Play  με μέγιστη δυνατή ταχύτητα στα 10 Mbps έφτανε στα 65 ευρώ το 2020, με την τιμή του το 2021 να έχει πέσει πλέον στα 55,25 ευρώ, ενώ το μεγάλο πακέτο, Vodafone Giga Unlimited Ultra, το οποίο δεν έχει περιορισμό στην ταχύτητα σύνδεσης, κόστιζε 69 ευρώ το 2020 και φέτος προσφέρεται στα 59 ευρώ.

Η Cosmote διαθέτει τα προγράμματα Gigamax που μπορούν να προσφέρουν απεριόριστα δεδομένα και συνδυασμούς λεπτών ομιλίας και sms, χωρίς περιορισμούς στην ταχύτητα της πρόσβασης στο διαδίκτυο, εν αντιθέσει με τον ανταγωνισμό. Προσφέρει τρία προγράμματα επίσης, όπου το οικονομικότερο, το Gigamax Unlimited GB M που περιλαμβάνει 300 λεπτά ομιλίας και 300 sms σε συνδυασμό με απεριόριστα δεδομένα προσφέρεται σήμερα στα 54 ευρώ, έναντι 55 ευρώ αρχικά.

Το Gigamax Unlimited GB L που δίνει τον διπλάσιο χρόνο ομιλίας σε σχέση με το βασικό πακέτο από τα 65 ευρώ που ήταν το 2020 μειώθηκε στα 59 ευρώ το 2021, ενώ το μεγαλύτερο πακέτο, το Gigamax Unlimited που δίνει απεριόριστη ομιλία, sms και δεδομένα από τα 70 ευρώ έχει πέσει στα 64 ευρώ.

Η Wind από την πλευρά της έχει λανσάρει μόνο ένα πακέτο με απεριόριστο όγκο δεδομένων. Πρόκειται για το πακέτο W Unlimited GB που προσφέρει επιπλέον 3.000 λεπτά ομιλίας και 3.000 SMS με κόστος 44,90 ευρώ το μήνα. Η Wind αποτελεί και την εξαίρεση στη κατηγορία, καθώς το συγκεκριμένο πακέτο βρίσκεται πλέον στα 49 ευρώ έχοντας καταγράψει αύξηση σε σχέση με την περασμένη χρονιά, όμως προσφέρει και το πρόγραμμα W Unlimited στα 33 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους σε όσους έχουν ήδη μια σύνδεση Wind. Ωστόσο η εταιρεία, που πέρασε πρόσφατα στον έλεγχο της United Group, έχει διαμορφώσει προγράμματα που συνδυάζουν σταθερή και κινητή προσφέροντας unlimited data στους χρήστες.

Παραμένουν ακριβά τα δεδομένα στην Ελλάδα

Τα έσοδα από τις υπηρεσίες δεδομένων κινητής τηλεφωνίας αποτελούν πλέον ένα σημαντικό κομμάτι του τζίρου των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, καθώς το 2020 αντιστοιχούσαν στο 40% των συνολικών εσόδων με το μερίδιο αυτό να αυξάνεται το 2021. Παρότι οι τιμές παραμένουν πολύ υψηλές, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, τα στοιχεία της ΕΕΤΤ δείχνουν ότι το 2015 τα έσοδα των παρόχων ανά GB έφταναν τα 8,3 ευρώ, ενώ το 2020 το ποσό αυτό είχε περιοριστεί στα 1,3 ευρώ, καταγράφοντας πτώση 90%. Το 2020 η κίνηση στα δεδομένα αυξήθηκε κατά 68% σε σχέση με το 2019, ενώ τα έσοδα σημείωσαν αύξηση μόνο 17% και ανήλθαν στα 508 εκατ. ευρώ, καθώς οι εταιρείες έριξαν τις χρεώσεις.

Πάντως, ακόμη και μετά τη μείωση που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ενστάσεις σχετικά με το κόστος των δεδομένων κινητής. Νέα έρευνα της Rewheel που συνεργάζεται με την Επ. Ανταγωνισμού και δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας όπου είναι παρόντες μόνο τρεις πάροχοι δικτύων κινητής τηλεφωνίας, κατατάχθηκε για άλλη μια φορά ως η ακριβότερη αγορά κινητής τηλεφωνίας στην ΕΕ και ως μία από τις πιο ακριβές αγορές στον κόσμο. Ακόμη και μετά την εξαίρεση του φόρου κινητής τηλεφωνίας, οι ελάχιστες μηνιαίες ελληνικές τιμές των προγραμμάτων smartphone με 1, 3 ή 5 gigabyte ήταν οι υψηλότερες στην ΕΕ».

Παγκόσμια εκτόξευση της χρήσης

Σύμφωνα με την Mobility Report της Ericsson, η συνολική παγκόσμια κίνηση mobile data, εξαιρουμένης της κίνησης που δημιουργείται από τα δίκτυα σταθερής ασύρματης πρόσβασης (FWA), εκτιμάται ότι θα φτάσει παγκοσμίως περίπου τα 65 exabytes το μήνα μέχρι το τέλος του 2021 με τη μηνιαία χρήση να διαμορφώνεται στα 11,4 GB και προβλέπεται να φτάσει τα 288 exabytes το μήνα το 2027 ενώ μέχρι τότε η μηνιαία χρήση δεδομένων στην Δυτ. Ευρώπη θα έχει εκτοξευθεί στα 51 GB.

Τα smartphone συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης των mobile data, αποτελώντας περίπου το 97%. Η παρακολούθηση βίντεο εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 69% της συνολικής κίνησης mobile data, με τα smartphone να έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό τους επιτραπέζιους υπολογιστές και τις smart tv ως βασικές συσκευές παρακολούθησης, ένα ποσοστό που προβλέπεται να αυξηθεί στο 79% το 2027. Αν και το βίντεο εξακολουθεί να είναι η κατηγορία περιεχομένου που έχει την μεγαλύτερη κίνηση, το gaming αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία περιεχομένου με τα παιχνίδια να αντιστοιχούν στο 6,1% της παγκόσμιας κίνησης έως το 2025.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ουραγοί στην Ευρώπη τα ελληνικά δίκτυα κινητής: Άργησε το «γνήσιο» 5G

Cosmote, Vodafone και Nova βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των ομίλων τους με κριτήριο την ποιότητα δικτύου, σύμφωνα με διεθνή έρευνα. Με καθυστέρηση η ανάπτυξη του 5G Stand Alone. Γιατί μπαίνουν «κόφτες» στη χρήση.
tv_piracy
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς έγιναν οι πειρατές... κυρίαρχοι στη συνδρομητική τηλεόραση

Σε ένα εκατομμύριο υπολογίζονται οι πειρατικές συνδέσεις στην Ελλάδα και έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Πώς λειτουργούν και τι προσφέρουν τα «μποξάκια». Οι κίνδυνοι για τους χρήστες και οι διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.