ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Getty

Στη σύνταξη βγαίνει το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ αστροναύτης

Είχε ύψος 1,80 και ζύγιζε 160 κιλά, όμως η δουλειά του στο Διάστημα τελείωσε και πλέον ο Φιόντορ, το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ αστροναύτης παίρνει σύνταξη.

Αποστολή εξετελέσθη για το πρώτο ρωσικό ανθρωποειδές ρομπότ που ταξίδεψε στο διάστημα. Ο Φιόντορ "συνταξιοδοτείται" και δεν θα ξαναχρησιμοποιηθεί για τέτοιες αποστολές, όμως θα αντικατασταθεί από ένα άλλο μοντέλο, κατάλληλα προσαρμοσμένο για τα μακρινά και επικίνδυνα διαστημικά ταξίδια.

"Δεν θα πετάξει ξανά. Δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει εκεί, ολοκλήρωσε την αποστολή του", δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti ο Εβγκένι Ντουντόροφ, ο υπεύθυνος της ομάδας που κατασκεύασε τον Φιόντορ. "Από τεχνικής άποψης, όλα πήγαν θαυμάσια με το ρομπότ και επομένως είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι", πρόσθεσε ο Ντουντόροφ, εξηγώντας ότι το ρομπότ δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα μέσα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Το ανθρωποειδές επέστρεψε στη Γη στις 6 Σεπτεμβρίου, αφού παρέμεινε για περίπου μία εβδομάδα στον ISS, για να "βοηθήσει" τους Ρώσους αστροναύτες Αλεξάντρ Σκβορτσόφ και Αλεξέι Οβτσίνιν. Κατά τη διάρκεια της αποστολής του έκανε μια σειρά εργασιών με όργανα που βρίσκονταν ήδη εκεί και συγκέντρωσε δεδομένα.

Σύμφωνα με την ομάδα που ανέπτυξε το ρομπότ, ο Φιόντορ, που έχει ύψος 1,80 και ζυγίζει 160 κιλά, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους κοσμοναύτες σε άλλες, δυσκολότερες αποστολές, όπως στις εξόδους τους στο διάστημα.

Ο Φιόντορ (το όνομά του προέρχεται από το ακρωνύμιο της φράσης "Final Experimental Demonstration Object Research), είναι ικανός να μιμηθεί τις κινήσεις του ανθρώπου και υπάρχει η δυνατότητα τηλεχειρισμού του. Όμως δεν μπορεί να μετακινηθεί σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας και τα μακριά πόδια του αποδείχθηκαν άχρηστα μέσα στον ISS. Το ταξίδι του όμως άξιζε, καθώς ήταν μια πρώτη δοκιμή για την ανάπτυξη πιο προηγμένων μοντέλων.

Σύμφωνα με τον Ντουντόροφ, οι Ρώσοι ερευνητές ήδη σχεδιάζουν τον αντικαταστάτη του ο οποίος θα πρέπει "να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των εργασιών εκτός του διαστημοπλοίου". Το μέλλον του ίδιου του Φιόντορ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos ελπίζει ότι θα χρησιμοποιεί ρομπότ για δύσκολες επιχειρήσεις, όπως για τους "διαστημικούς περιπάτους" και, εντέλει, "για να κατακτήσει το μακρινό διάστημα".

Ο Φιόντορ ήταν το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που εστειλε στο διάστημα η Ρωσία. Είχαν προηγηθεί, το 2011, το ρομπότ Ρόμπονοτ 2 της NASA, που επέστρεψε στη Γη το 2018 λόγω τεχνικών προβλημάτων και το μικρό ιαπωνικό ρομπότ Κιρόμπο, το 2013.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Ευρώπη ετοιμάζει τεχνολογία ικανή να συλλέγει ενέργεια στο Διάστημα

Η Αγγελική Καπόγλου, εργαζόμενη στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και στο Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Καινοτομίας. μιλάει για «ένα πρόγραμμα που μοιάζει να έχει βγει από ιδέες του κόσμου της επιστημονικής φαντασίας».
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η NASA ανοίγει μια νέα σελίδα για την εξερεύνηση της Σελήνης

Το πρόγραμμα Artemis φιλοδοξεί να στείλει στη Σελήνη την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο μη λευκό αστροναύτη. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί εκεί μια βιώσιμη ανθρώπινη παρουσία για να προετοιμαστεί ένα ταξίδι προς τον Άρη.
Mars, Aris, Planitis
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εκτός της ευρωπαϊκής συμμαχίας για το ταξίδι στον Άρη μένει η Ρωσία

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι του δόθηκε εντολή από το διοικητικό συμβούλιο «να τερματίσει επισήμως» τη συνεργασία με τη Roscosmos στην αποστολή ExoMars.