Για την ώθηση που δίνει στον συνολικό ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, που ήδη είναι σε εξέλιξη, το νέο νομοσχέδιο-τομή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μίλησε ο Γεώργιος Στεφανόπουλος, γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), εχθές στη δεύτερη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου.
Ο κ. Στεφανόπουλος επεσήμανε ότι το σχέδιο νόμου εισάγει την έννοια της συνολικής ψηφιακής μεταρρύθμισης στο δημόσιο τομέα και οικοδομεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική προστασίας και ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων, ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους - πολιτών και ενός συστήματος που θα διαχειρίζεται με ασφάλεια μεγάλο όγκο δεδομένων και υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να είναι ανοικτές και προσβάσιμες και στον ιδιωτικό τομέα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «χτίζοντας ένα ισχυρό ψηφιακό κράτος, ευνοείται η ποιοτική αναβάθμιση του μείγματος χρήσης των ψηφιακών υπηρεσιών, επιτρέποντας τη μετατόπιση του αυξημένου ειδικού βάρους που έχει σήμερα η κοινωνική δικτύωση και η ψυχαγωγία στη χρήση υπηρεσιών e-government και e-banking, e-commerce και λοιπά, με στόχο να προσεγγίσουμε ένα ευρωπαϊκό μέσο όρο και ανώτερα επίπεδα, αν είναι δυνατόν».
Επεσήμανε ότι το απρόσμενο stress test που επέβαλε το lockdown απέδειξε ότι τα δίκτυα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ψηφιακής, οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας, ανταποκρινόμενα στις αυξημένες ανάγκες των χρηστών και των επιχειρήσεων, καθώς και της δημόσιας διοίκησης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η σημαντική αύξηση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών τον περασμένο Μάρτιο καταγράφηκε στα δίκτυα ως μια αύξηση σχεδόν 45% της χρήσης δεδομένων στην κινητή τηλεφωνία και μια αντίστοιχη αύξηση σχεδόν 35% στις υπηρεσίες φωνής στη σταθερή.
Υπογράμμισε ότι η χώρα έχει μπροστά της μια ευκαιρία να είναι μεταξύ των χωρών - ηγετών στην ανάπτυξη δικτυών νέας γενιάς και να αυξήσει σημαντικά τις ταχύτητες στην πρώτη φάση 10 φορές περισσότερο από τη σημερινή εμπειρία των καταναλωτών και σε μεσοπρόθεσμη βάση σε ακόμα υψηλότερες ταχύτητες.
Αναφέρθηκε επίσης στην προώθηση επενδυτικών σχεδίων με ειδική χρηματοδότηση μέσω της θέσπισης του Ταμείου Φαιστός, καθώς και από το νέο ΕΣΠΑ. Όπως είπε: «Αυτό θα συνδράμει στο να μπορέσει στη νέα εποχή των δικτύων της 5ης γενιάς να συνεισφέρουν ουσιαστικά επιχειρηματικά σχέδια στην ευρύτερη οικονομία, όχι μόνο στον κλάδο των επικοινωνιών. Η στήριξη των επενδύσεων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών πέμπτης γενιάς μέσα από την ίδρυση του ταμείου, θέτει στην ουσία τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός λειτουργικού και βιώσιμου οικοσυστήματος εφαρμογών και υπηρεσιών».
Ο κος Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του και στα σημαντικά ψηφιακά βήματα που έγιναν τους τελευταίους μήνες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, που ανέδειξαν τις τεράστιες προκλήσεις, αλλά και τις δυνατότητες για ακόμα περισσότερα στο μέλλον, επισημαίνοντας ότι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που προωθεί το νέο νομοσχέδιο και στο οποίο, προτάσσεται μέσω της «mobile first» ψηφιακής στρατηγικής που αποτελεί την πυξίδα για την υλοποίηση ενός εθνικού στόχου κάλυψης όλων των ελληνικών πόλεων και των μεγάλων υποδομών από δίκτυα πέμπτης γενιάς μέχρι το τέλος του 2025.
Αναφερόμενος στις δυνατότητες που θα παρέχουν τα δίκτυα 5G, που αναμένεται να είναι εμπορικά διαθέσιμα το α’ εξάμηνο του 2021, ανέφερε πρωτίστως την αυξημένη ευρυζωνικότητα, για παράδειγμα τη δεκαπλάσια ταχύτητα, που θα δώσει την ευκαιρία σε εφαρμογές να αναπτυχθούν για το ευρύ κοινό, ενώ πρόσθεσε ότι η κυρίως επιτυχία της 5ης γενιάς θα βασίζεται σε βιομηχανικές εφαρμογές και σε εφαρμογές ευρείας κλίμακας που απαιτούν και τη συμμετοχή της δημόσιας διοίκησης και υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως είναι η διοχέτευση των οδικών αξόνων, των σιδηροδρόμων, των αεροδρομίων, των λιμανιών κ.λπ.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις, τόνισε ότι για να μπορέσει η χώρα να μπει σε μία συζήτηση αυξημένης δημιουργίας αξίας στην οικονομία στην επόμενη πενταετία, θα πρέπει να κινητοποιήσει δυνάμεις οι οποίες υστερούσαν μέχρι σήμερα στη δημόσια διοίκηση, αυξημένη ψηφιοποίηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της χαμηλής επένδυσης στη χώρα καθώς επίσης και στρεβλώσεις στη φορολογική πολιτική, καθώς όπως ανέφερε στους έμμεσους φόρους η χώρα μας δυστυχώς διακρίνεται αρνητικά, έχουν επιβληθεί ειδικά τέλη στην κινητή τηλεφωνία, τα οποία προσθέτουν περίπου μισό σεντς σε κάθε ευρώ που καταναλώνεται σε ευρυζωνικές δαπάνες του καταναλωτή. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ο μέσος ΦΠΑ δεν ξεπερνά το 24% - 25% και η μέση χρέωση είναι γύρω στο 20%, στην Ελλάδα ανέρχεται σε 46 σεντς στο ευρώ, επισημαίνοντας την ανάγκη αυτό το πρόβλημα να λυθεί στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής εθνικής στρατηγικής αξιοποίησης των υποδομών και των υπηρεσιών.
Κλείνοντας, επεσήμανε ότι υπάρχει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα μια μοναδική ευκαιρία συνδυασμού των πολιτικών περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης και της αντίστοιχης ψηφιακής πολιτικής. Η επιτυχημένη ανάπτυξη τέτοιων πολιτικών για την χώρα μας αποτελεί μοναδική ευκαιρία, ιδιαίτερα ο συνδυασμός πετυχημένων ψηφιακών πολιτικών με την ασφαλή διαχείριση δεδομένων, κι έναν από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής εξόδου από την κρίση.