ΓΔ: 2643.62 1.28% Τζίρος: 333.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων

Θεσσαλονίκη: 490.000 ψηφιακές αιτήσεις σε 600+ υπηρεσίες το 2025

Παλαιότερα, οι απόφοιτοι Ιατρικής στη Θεσσαλονίκη έτρεχαν με εκτυπωτές στα χέρια για τα απαραίτητα έγγραφα. Πλέον, η διαδικασία αίτησης για ειδικότητα γίνεται ψηφιακά, εξασφαλίζοντας ταχύτητα, διαφάνεια και εξοικονόμηση χρόνου.

Σημαντικές αλλαγές στην εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων φέρνει η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία και δηλώσεις των αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών. Η μετάβαση σε ψηφιακές διαδικασίες έχει καταστήσει εφικτή την άμεση και διαφανή εξυπηρέτηση, μειώνοντας δραστικά τη γραφειοκρατία και τον χρόνο αναμονής.

Παραδοσιακά, οι νέοι πτυχιούχοι της ιατρικής έπρεπε να προσκομίζουν αυτοπροσώπως τα δικαιολογητικά τους, με συγγενείς και φίλους να σπεύδουν στους διαδρόμους των πανεπιστημίων με εκτυπωτές και υπολογιστές. Πλέον, η διαδικασία κατάθεσης δικαιολογητικών για την άσκηση ιατρικής ειδικότητας πραγματοποιείται ψηφιακά, με τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τα απαραίτητα έγγραφα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αποκτώντας αυτόματα αύξοντα αριθμό προτεραιότητας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει πλέον πάνω από 620 ψηφιακές υπηρεσίες, προσφέροντας διαφάνεια, ταχύτητα, ιχνηλασιμότητα και σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και κόστους. Όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Νίκος Τζόλλας, το 2025 κατατέθηκαν ψηφιακά 490.000 αιτήσεις για περισσότερες από 600 υπηρεσίες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 30% του πληθυσμού της Περιφέρειας.

Η επιτυχία αυτή αποδίδεται στη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών και στη συλλογική προσπάθεια του ανθρώπινου δυναμικού. Σύμφωνα με τον κ. Τζόλλα, στόχος είναι η διαρκής αναβάθμιση των συστημάτων και η ενθάρρυνση της καινοτομίας για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων των πολιτών.

Βραβεύσεις και επέκταση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων

Το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ) έχει ήδη βραβευτεί για τον σχεδιασμό και την υλοποίησή του στον διαγωνισμό smart cities, ενώ λειτουργεί πιλοτικά σε 80 υπηρεσίες. Προβλέπεται σταδιακή επέκταση σε όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, με στόχο την πλήρη κάλυψη έως 800 υπηρεσιών.

Σημαντικό μέρος των αιτήσεων αφορά τη Διεύθυνση Μεταφορών, όπου το 80-85% των διαδικασιών πραγματοποιείται πλέον ηλεκτρονικά, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών, Σωκράτη Δωρή. Η μεταβίβαση αυτοκινήτων, οι ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας και οι εκδόσεις διπλωμάτων οδήγησης γίνονται χωρίς φυσική παρουσία, μέσω ψηφιακών αιτήσεων και εφαρμογών όπως το «Ε-plate», το οποίο διασφαλίζει τη διαφάνεια και την ταχύτητα στη χορήγηση πινακίδων κυκλοφορίας.

Ψηφιοποίηση Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η ψηφιοποίηση επεκτείνεται και στην Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με 143 λειτουργίες –όπως η χορήγηση πιστοποιητικών εμβολιασμού και η αναγγελία άσκησης επαγγέλματος– να πραγματοποιούνται πλέον ηλεκτρονικά. Όπως αναφέρει η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, η διαδικασία υποβολής αιτημάτων για ιατρικές ειδικότητες έχει απλουστευθεί σημαντικά, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών.

Νέα έργα και επόμενα βήματα στην ψηφιακή διακυβέρνηση

Μέχρι το 2026, δύο νέα ψηφιακά συστήματα αναμένεται να ενταχθούν στο παραγωγικό σύστημα της Περιφέρειας, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και συνολικό προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ. Τα έργα αφορούν την ψηφιοποίηση αρχείων και μεταφορών, καθώς και τη δημιουργία διαλειτουργικού γεωπληροφοριακού συστήματος για το περιβάλλον και την ανάπτυξη.

Ήδη έχουν ψηφιοποιηθεί πάνω από 20 εκατομμύρια σελίδες, με αντικείμενα όπως άδειες μεταποιητικών επιχειρήσεων, περιβαλλοντικοί μετρητές και διαδικασίες αδειών οχημάτων. Τα νέα εργαλεία αναμένεται να βελτιώσουν περαιτέρω την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων, αλλά και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Αξιοποίηση δεδομένων και ενοποίηση ψηφιακών υπηρεσιών

Ο επόμενος στόχος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η αξιοποίηση των δεδομένων που παράγονται από τις ψηφιακές διαδικασίες. Όπως σημειώνει ο διευθυντής Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Απόστολος Πλεξίδας, τα ανοιχτά δεδομένα μπορούν να οδηγήσουν σε χρήσιμα συμπεράσματα και να στηρίξουν τη λήψη αποφάσεων σε τομείς όπως η κυκλοφορία οχημάτων, η λειτουργία φαρμακείων και οι αγορανομικοί έλεγχοι.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημαντικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα ενσωματωθούν στο ενιαίο ψηφιακό σύστημα των 13 Περιφερειών, προσφέροντας ενιαία ψηφιακή εμπειρία σε πολίτες και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στόχος είναι η πλήρης αποσυμφόρηση των γκισέ και η εξυπηρέτηση των πολιτών ηλεκτρονικά, γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρεγάτα Κίμων θάλασσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή στο κοινό η φρεγάτα «Κίμων» στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου

Η φρεγάτα FDI "Κίμων" του Πολεμικού Ναυτικού θα ελλιμενιστεί στη Θεσσαλονίκη και θα δέχεται επισκέπτες από 24 έως 27 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.
Άκης Σκέρτσος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση του Άκη Σκέρτσου με την Αφροδίτη Νέστορα στη Θεσσαλονίκη

Η Αφροδίτη Νέστορα επισκέφθηκε τον Άκη Σκέρτσο και συζήτησαν για έργα και επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη, με έμφαση στην επέκταση του Μετρό στα δυτικά. Τόνισε τη σημασία της αναπτυξιακής πορείας για την πόλη και τους κατοίκους της.
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεθνής βράβευση για 12 ερευνητές του ΠΑΜΑΚ στη Θεσσαλονίκη

Δέκα μέλη ΔΕΠ και δύο μεταδιδακτορικοί του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εντάχθηκαν στη λίστα Stanford-Elsevier με τους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως, κατακτώντας σημαντική διεθνή διάκριση για την επιρροή του έργου τους.
Κατάσχεση ναρκωτικών Τελωνείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη δύο ατόμων με ναρκωτικά σε Καλαμαριά και Εύοσμο

Στη σύλληψη δύο ανδρών, 37 και 45 ετών, σε Καλαμαριά και Εύοσμο, προχώρησε η αστυνομία, κατασχέτοντας πάνω από 5 κιλά κάνναβης, κοκαΐνη, MDMA, 13 δενδρύλλια κάνναβης και 8.300 ευρώ, στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Τέλος στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο

Φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν στο κέντρο Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας αυξημένη χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης, φοιτητική μέριμνα και βελτίωση υποδομών, συμμετέχοντας σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Νέα συστήματα και drone στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Η φετινή παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2026 στη Θεσσαλονίκη θα αναδείξει τη νέα εποχή των Ενόπλων Δυνάμεων, με υπερσύγχρονα αμυντικά συστήματα όπως το David's Sling και το Spyder, ενταγμένα στην «Ασπίδα του Αχιλλέα».