Στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη θέλει να φέρει τη χώρα η κυβέρνηση με το εθνικό σχέδιο που περιλαμβάνει έξι εμβληματικά έργα.
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, σε ειδικό εργαστήριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Tόνι Μπλερ στο Λονδίνο, έκανε αναφορά στο εθνικό σχέδιο για τη μετάβαση της χώρας στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην εφαρμογή του εθνικού σχεδίου που πρότεινε η Συμβουλευτική Επιτροπή, ενώ σημείωσε πως η χώρα θέλει να είναι στο επίκεντρο των φιλοσοφικών ερωτημάτων γύρω από τη χρήση της, καθώς και της συζήτησης που αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε και πάλι την ηθική διάσταση στη χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας ως γενέτειρα της φιλοσοφίας στη συζήτηση αυτή.
«Διεκδικούμε να γίνουμε ένα από τα επτά "AI factories"», τόνισε ο πρωθυπουργός χθες, μιλώντας σε εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Morgan Stanley στο Λονδίνο. «Έχουν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί, οι οποίοι θα μας δώσουν πρόσβαση σε σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Κατασκευάζουμε τον πρώτο ελληνικό υπερυπολογιστή και αποτελούμε ελκυστικό προορισμό για κέντρα δεδομένων. Πολλά από αυτά βρίσκονται ήδη στο στάδιο της κατασκευής. Και βέβαια, θα χρειαστούμε επίσης ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να τους παράσχουμε ενέργεια».
Τα εμβληματικά έργα
Η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη στάθηκε στους κεντρικούς στόχους που πρέπει να υπάρξουν όπως η βελτίωση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα, η αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας και υγείας ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε μαθητή ή ασθενή, η ανάπτυξη νέων εργαλείων πολιτικής προστασίας εναντίον των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η προστασία της δημοκρατίας και του δημόσιου διαλόγου από την παραπληροφόρηση και η ενίσχυση της εθνικής άμυνας.
Επίσης η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει την ελκυστικότητά της ως επενδυτικός προορισμός για υψηλή τεχνολογία, σημειώνοντας πως μπορεί να δημιουργηθεί ένα θετικό μομέντουμ μόλις υπάρξουν οι πρώτες επιτυχίες επενδυτών.
Η Επιτροπή συνέστησε έξι εμβληματικά έργα, μεταξύ των οποίων την καθιέρωση της Ελλάδας ως χώρας πρότυπο στη συλλογή και διακυβέρνηση των δεδομένων, που είναι απαραίτητη βάση για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και την ίδρυση ενός κέντρου αριστείας για την ΤΝ, το οποίο θα αποτελεί ερευνητικό και εκπαιδευτικό ίδρυμα παγκόσμιας εμβέλειας. Σκοπός είναι με αυτόν τον τρόπο, αφενός να τεθεί ένα πρωτοποριακό ρυθμιστικό – λειτουργικό πλαίσιο και αφετέρου να συγκροτηθεί ένας πυρήνας διεπιστημονικής καινοτόμας έρευνας, προωθώντας την ανάπτυξη της ΤΝ και ταυτόχρονα τονώνοντας το επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό περιβάλλον στην Ελλάδα.
Στα εμβληματικά έργα περιλαμβάνονται, ακόμα, η ανάπτυξη μιας κεντρικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας ΤΝ η οποία θα υποστηρίζει τη διδασκαλία, τη μάθηση και τη διαδικτυακή συνεργασία· η ενθάρρυνση της ανάπτυξης οικοσυστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης γύρω από δεδομένα, υπολογιστικούς πόρους και ευκαιρίες για επενδύσεις και εκπαίδευση.
Επίσης η δημιουργία ενός χώρου δεδομένων για την ελληνική γλώσσα, που θα προωθήσει την αξιοποίηση ελληνικών κειμένων και έργων πολιτισμού από τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται σήμερα από την Τεχνητή Νοημοσύνη, κάτι που θα συμβάλλει τόσο στην ακριβέστερη ενσωμάτωση αυτών των πληροφοριών στην εκπαίδευση της ΤΝ όσο και στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας· και η εγκαθίδρυση ενός παγκόσμιου forum για την ηθική της ΤΝ και ενός παγκόσμιου παρατηρητηρίου για την ΤΝ στη δημοκρατική διαδικασία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κ. Δασκαλάκης επισήμανε ότι «ενώ προσπαθήσαμε οι προτάσεις να είναι ρεαλιστικές και να έχουν σημαντική πιθανότητα για μεγάλο αντίκτυπο στη χώρα, παρόλα αυτά η υλοποίηση είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε».
Τα ελληνικά εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης
Το ελληνικό εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης θα βασιστεί σε τρεις άξονες: Υγεία, στον Πολιτισμό με τα μεγάλα ανοιχτού κώδικα γλωσσικά μοντέλα, καθώς επίσης το Περιβάλλον και η Βιωσιμότητα, με τον υπερυπολογιστή Δαίδαλο να αποτελεί το «κλειδί». Όπως έχει υπογραμμίσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου, ο ιδιωτικός τομέας θα έχει τον πρώτο λόγο.
Το εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης, θα αποτελέσει έναν κόμβο όπου επιχειρήσεις και οργανισμοί θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τα δεδομένα για την ανάπτυξη εφαρμογών και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εκπαιδεύσουν και να αναπτύξουν μεγάλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και Generative AI, γλωσσικά (Large Language Models), με έμφαση στην ελληνική γλώσσα και πολυτροπικά μοντέλα (Multimodal Models), ώστε να δημιουργήσουν πρωτότυπα προϊόντα και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Τα εργοστάσια ΤΝ είναι δυναμικά οικοσυστήματα που προωθούν την καινοτομία, τη συνεργασία και την ανάπτυξη στον τομέα της ΤΝ. Συγκεντρώνουν τα απαραίτητα συστατικά — την ισχύ των υπολογιστών, τα δεδομένα και το ταλέντο — για τη δημιουργία πρωτοποριακών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Χρησιμεύουν ως κόμβοι που οδηγούν στην πρόοδο των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους βασικούς τομείς, από την υγεία έως την ενέργεια και από την κατασκευή έως τη μετεωρολογία.
Συγκεντρώνουν υπολογιστική ισχύ, δεδομένα και ταλέντο ως απαραίτητα στοιχεία για να δημιουργήσουν πρωτοποριακά μοντέλα Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI) και να εξελίξουν τις εφαρμογές της σε διάφορους κρίσιμους τομείς. Το πρόγραμμα είναι ύψους 1 δισ. ευρώ και υποστηρίζεται από τα προγράμματα «Ψηφιακή Ευρώπη» και «Ορίζοντας Ευρώπη» της Ε.Ε. και από ίσο ποσό χρηματοδότησης από τα κράτη – μέλη.