Τέλη του 2026 με αρχές του 2027 θα ανοίξει τις πύλες του το πρώτο data center του γαλλικού κολοσσού Data 4, που βάζει την Ελλάδα στο επίκεντρο των εξελίξεων στη διακίνηση δεδομένων μεταξύ Ασίας, Μ. Ανατολής και Ευρώπης.
«Η στρατηγική θέση της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι των διαδρομών τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου μεταξύ Ευρώπης, Ασίας, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, την καθιστά καθοριστική τοποθεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Olivier Micheli, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Data4. Τόνισε πως «σήμερα, η Data4 επενδύει 300 εκατομμύρια ευρώ στην τοπική οικονομία, δημιουργώντας το μεγαλύτερο ψηφιακό campus στην Ελλάδα με δύο data centers, και θέλουμε να αναπτύξουμε επιπλέον υποδομές και να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο», υπογραμμίζοντας τις «απίστευτες δυνατότητες» της ελληνικής αγοράς.
Η Data4, προχώρησε σε μια επένδυση που πρόκειται να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ, με την προοπτική να ξεπεράσει και τα 400 εκατ. ευρώ μετά το 2027, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη δημιουργία ενός τρίτου data center. «Έχουμε το κεφάλαιο και την απαραίτητη χρηματοδότηση για να προχωρήσουμε και σε νέες επενδύσεις αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της ελληνικής αγοράς και τη ζήτηση που θα υπάρχει».
Η επένδυση του γαλλικού κολοσσού στη χώρα
Όπως σημείωσε ο κ. Micheli, μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει τις άδειες για τη δημιουργία δυο data center, με το πρώτο που θεμελιώθηκε, να αναμένεται να είναι 15.000 τμ και αναπτύσσεται σε τρείς ορόφους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο data center αναμένεται να φιλοξενήσει τη Microsoft που πρόκειται να αποτελέσει τον πρώτο μεγάλο πελάτη του γαλλικού κολοσσού.
Το δεύτερο data center αναμένεται να ξεκινήσει στη συνέχεια με τον κ. Micheli να σημειώνει ότι θα εξαρτηθεί από την πορεία της αγοράς, ενώ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει έναν καίριο ρόλο να παίξει στην Μεσόγειο» τονίζοντας την ανάγκη να γίνει ένα μεγάλο τεχνολογικό hub που θα συγκεντρώνει υποθαλάσσια καλώδια, τεχνολογικούς κολοσσούς, τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
Η επένδυση της Data4 στην Ελλάδα αποτελεί τμήμα του επενδυτικού της πλάνου, ύψους 7 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, με στόχο να καταστεί κορυφαίος πάροχος data centers στη γηραιά Ήπειρο. Ο γαλλικός κολοσσός στοχεύει να αποτελέσει την πύλη της Νότιας Ευρώπης με ένα ισχυρό δίκτυο data center που αναπτύσσει, με τα δεδομένα να μπορούν να φιλοξενούνται στην Ευρώπη και να μετακινούνται από την Ελλάδα στην Ιταλία και την Ισπανία, μέχρι τη Γαλλία και τη Γερμανία, και ανατολικά στην Πολωνία.
Το ATH1 είναι το πρώτο data center που θα δημιουργήσει ο γαλλικός κολοσσός και θα είναι 25 MW από τα συνολικά 90MW ισχύς που θα έχουν τα υπόλοιπα data center του campus της γαλλικής εταιρείας. Η Data 4 εκτιμά πως μέχρι το 2030 θα έχει δημιουργήσει πάνω από 500 μόνιμες θέσεις εργασίας στο ελληνικό campus της.
Η γαλλική Data4 που θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δυνάμεις της αγοράς και τον Απρίλιο του 2023 εξαγοράστηκε από την Brookfield Infrastructure, και την Ελλάδα να προστίθεται στις Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία που έχει ήδη παρουσία καθώς διαχειρίζεται 35 data center.
Η χρυσή ελληνική αγορά data center
Η στροφή στις υπηρεσίες cloud και η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, και τα δεδομένα που διακινούνται παγκοσμίως αυξάνονται εκθετικά, έχουν εκτοξεύσει τη ζήτηση για data center. Την ίδια στιγμή γίνεται όλο και πιο απαραίτητη η δημιουργία ενός ακόμη ευρωπαϊκού κόμβου για τα δεδομένα που διακινούνται στην Ευρώπη, καθώς η Μασσαλία είναι υπερκορεσμένη και το Μιλάνο βρίσκεται στα όρια του, με την Ελλάδα να μπαίνει στο προσκήνιο εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης.
Η ενσωμάτωση της χώρας στο παγκόσμιο δίκτυο ενισχύεται περαιτέρω από την άφιξη αρκετών σημαντικών υποθαλάσσιων καλωδίων, όπως το σύστημα καλωδίων AAE-1, που συνδέει την Ελλάδα με βασικές αγορές στην Άπω Ανατολή, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2024, 20 υποθαλάσσια καλώδια θα συνδέουν την Ελλάδα με τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική (MENA) και την Ασία. Παράλληλα, η ελληνική αγορά κέντρων δεδομένων αναπτύσσεται ραγδαία, με τη συνολική χωρητικότητα της αγοράς να αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2030.
Επίσης, μέχρι το 2030, ο αριθμός των κέντρων δεδομένων στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5 φορές, φτάνοντας περίπου τα 23 GW εγκατεστημένης χωρητικότητας. Σχεδόν το ήμισυ αυτής της χωρητικότητας (11 GW) θα είναι αφιερωμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με μελέτες της Data4 και η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση σε αυτή τη θεμελιώδη τάση.
Η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης για τη διακίνηση δεδομένων από και προς την Ευρώπη, καθώς αποτελεί κόμβο που συνδέει Ευρώπη, Ασία και Αφρική και είναι η συντομότερη οδός για τα υποβρύχια καλώδια που περνάνε από τη Διώρυγα του Σουέζ ώστε να φτάσουν σε Βαλκάνια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Όπως σημείωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή θεμελίωσης του πρώτου data center της Data 4, η Ελλάδα «βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων», σημειώνοντας πως «προφανώς τα data center συνδυάζονται και με πολύ σημαντικές επενδύσεις που γίνονται σε καλώδια μεταφοράς δεδομένων». Μέχρι το τέλος του 2024 εκτιμάται πως συνολικά 20 υποθαλάσσια καλώδια θα συνδέουν την Ελλάδα με την περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας.
Το δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι η πρόσβαση σε φθηνές καθαρές μορφές ενέργειας και να παρέχει σταθερά σε μεγάλο βαθμό πράσινη ενέργεια στα ενεργοβόρα μεγάλα data center.
Τα πλεονεκτήματα αυτά έχουν οδηγήσει την ελληνική αγορά data center να αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και τη συνολική χωρητικότητα να αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2030. Η ελληνική αγορά εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 1,2 δις. ευρώ σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που θα πλησιάζει το 10% και θα έχουν δημιουργηθεί περίπου 70.000 τετραγωνικά μέτρα νέων data center που θα φτάσουν στον αριθμό των 24 και την συνολική ισχύ τους να ανέρχεται σε 139 MW από 34MW που είναι σήμερα
Ήδη η χώρα έχει προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις από κολοσσούς όπως η Microsoft, Digital Realty, Google, AWS, αλλά και η ιταλική Sparkle που σχεδιάζει να διευρύνει το αποτύπωμά της στην ελληνική αγορά, με την Lancom να παραμένει η μοναδική ελληνική αντίπαλος των κολοσσών καταγράφοντας και υψηλές επιδόσεις. Η ΔΕΗ επίσης πρόκειται να αποτελέσει ένα σημαντικό παίκτη της αγοράς καθώς έχει προαναγγείλει τη δημιουργία data center σε συνεργασία με την αραβική DAMAC, ενώ έχει εκφραστεί μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και από τα Αραβικά Εμιράτα.
Εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει ένα από τα σημεία όπου η κίνηση των δεδομένων θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα δυόμιση χρόνια, καθώς μαζί με Βουλγαρία και Τουρκία αποτελούν πολύ σημαντικούς προορισμούς για την επέκταση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της Ευρώπης. Οι τρεις χώρες αυτές συνολικά, το 2023 εκτιμάται από την Telegeography ότι θα τρέξουν 123 TB χωρητικότητας διαδικτυακής κίνησης και αναμένεται η κίνηση να αυξάνεται με ρυθμούς 31,5% ετησίως.