ΓΔ: 1390.25 -0.88% Τζίρος: 130.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 DATA
tilepikoinonies-tilefonia-keraies
Φώτο: Vantage Towers

Αργά τα ελληνικά δίκτυα 5G, χάνουμε συνεχώς θέσεις στη διεθνή κατάταξη

Η καθυστέρηση των επενδύσεων από τους παρόχους στα «γνήσια» δίκτυα πέμπτης γενιάς, το 5G Standalone, οδήγησε τη χώρα μας να πέσει στην 39η θέση της διεθνούς κατάταξης.

Προβληματίζουν τα δίκτυα κινητής της χώρας, που χάνουν θέσεις στη διεθνή κατάταξη, καθώς οι πάροχοι δεν έχουν προχωρήσει επαρκώς τις επενδύσεις στις υποδομές πέμπτης γενιάς και οι ταχύτητες αυξάνονται με βραδύτερους ρυθμούς από τους αντίστοιχους σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να υποχωρήσει στην 39η θέση της διεθνούς κατάταξης της Ookla.

Ακόμα και αν οι καταναλωτές που έχουν συνηθίσει στις χαμηλές ταχύτητες των σταθερών δικτύων, βλέπουν πλέον και το «πετράδι του στέμματος», την κινητή, να χάνει ρυθμό. Το βασικό πρόβλημα φαίνεται ότι είναι η καθυστέρηση των επενδύσεων στα «καθαρόαιμα» δίκτυα πέμπτης γενιάς, τα δίκτυα 5G Standalone (5G SA), που έχει αποτέλεσμα υποβαθμισμένες επιδόσεις των δικτύων, σε σύγκριση με τα δίκτυα άλλων χωρών, όπου προχώρησαν πολύ ταχύτερα οι επενδύσεις στα «γνήσια» δίκτυα 5G.

Έτσι, μπορεί τα δεδομένα κινητής να έχουν αποδειχθεί χρυσωρυχείο για τους παρόχους με την κατανάλωση «να ανεβαίνει συνεχώς εκθετικά και ξεπερνάει τα 20 GB τον μήνα» όπως επισημαίνουν στελέχη του κλάδου στο BD, ωστόσο η αυξημένη χρήση έχει φέρει σημαντικές τεχνικές προκλήσεις, καθώς τα δίκτυα δείχνουν ότι δεν μπορούν να σηκώσουν τον τεράστιο όγκο των data.

Καθώς οι πάροχοι προσφέρουν πλέον όλο και περισσότερα προγράμματα unlimited και ανά περιόδους δίνουν δωρεάν δεδομένα στους χρήστες, η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί ανοδικά, με στελέχη του κλάδου να επισημαίνουν ότι «ο ανταγωνισμός είναι ορατό πλέον ότι εντείνεται. Το είδαμε και με την αύξηση των πακέτων unlimited και των προσφορών από τις εταιρείες».

Η είσοδος των 5G δικτύων δημιούργησε προσδοκίες για το μέλλον τόσο για τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις. Όμως, καθώς η υιοθέτηση του 5G αυξάνεται, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες των παρόχων, τα δίκτυα επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο αν και η διείσδυση των 5g συσκευών στην αγορά είναι μόλις στο 20%. Οι επιδόσεις του δικτύου υποβαθμίζονται, με την πύκνωση των υποδομών να είναι απαραίτητη για να αυξηθεί η χωρητικότητα, παρότι οι πάροχοι κλείνουν το 3G για να την ενισχύσουν.

Οι ταχύτητες στην κινητή δεν αυξάνονται σύμφωνα με τις προσδοκίες που έχουν δημιουργήσει οι επενδύσεις των παρόχων και το 5G, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βλέπει την ψαλίδα να μεγαλώνει ακόμα και με χώρες που μέχρι πρότινος ξεπερνούσε όπως η Βουλγαρία και η Β. Μακεδονία, παραμένοντας ακόμα κολλημένα κάτω από τα 80 Mbps.

Προβληματισμός για την πτώση της κινητής

Το «καμπανάκι» που χτυπάει από την περασμένη χρονιά για τα δίκτυα κινητής που δείχνουν να χάνουν έδαφος δεν φαίνεται να έχει ακουστεί από τις εταιρείες, με τα ελληνικά δίκτυα να μένουν τελικά πίσω στη διεθνή κατάταξη.

Κάτι που φαίνεται και από τα στοιχεία της Ookla για την κινητή, με τη χώρα μας να έχει υποχωρήσει κατά τέσσερις θέσεις και να κινδυνεύει να πέσει κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των top 40 χωρών, έχοντας ήδη αποχαιρετίσει από την περσινή χρονιά την παραμονή της στις υψηλές θέσεις της 30αδας. Η χώρα μας δεν μένει πίσω μόνο από ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά την προσπέρασε και η Κύπρος, και μεγαλώνει το χάσμα με τις βαλκανικές χώρες.

Το ελληνικό δίκτυο κινητής κατέγραψε πτώση τεσσάρων θέσεων και βρέθηκε στην 39η θέση παρά το γεγονός ότι τρέχει γρηγορότερα έναντι της περσινής χρονιάς που βρισκόταν ωστόσο στην 34η θέση της κατάταξης.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό δίκτυο κινητής έφτασε τον Σεπτέμβριο στα 75,05 Mbps downoad, σημειώνοντας άνοδο από τα 68,98 Mbps της περασμένης χρονιάς, ενώ αντίστοιχα ο παγκόσμιος μέσος όρος ταχυτήτων αυξήθηκε ελαφρώς στα 56,76 Mbps από 48,01 Mbps τον Σεπτέμβριο του 2023. Στο upload το ελληνικό δίκτυο έφτασε στα 12,83 Mbps σημειώνοντας οριακή πτώση από τα 13,12 Mbps, ενώ παγκοσμίως το upload ανέβηκε στα 11,04 Mbps από 10,91 Mbps.

Η Ελλάδα βλέπει με το… κυάλι την πρώτη πεντάδα που αποτελούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 413,14 Mbps, το Κατάρ με 350,50 Mbps, το Κουβέιτ με 257,15 Mbps η Νότιος Κορέα με 143,11 Mbps, και η Ολλανδία με 142,22 Mbps.

Σταθερά σε χαμηλά επίπεδα η σταθερή παρά την άνοδο

Την ίδια στιγμή, τα δίκτυα σταθερής και παρά την πορεία μετάβασης της χώρας στην οπτική ίνα, το επενδυτικό κενό των προηγουμένων δεκαετιών παραμένει, με τις ταχύτητες να καταγράφουν ελάχιστη άνοδο έναντι της περασμένης χρονιάς. Αποτέλεσμα, η χώρα μας να κινείται σταθερά κάτω από τα 50 Mbps τον Σεπτέμβριο ανεβαίνοντας ωστόσο πάνω από την 100η θέση.

Ειδικότερα, η ταχύτητα των δικτύων σταθερής έφτασε τα 47,61 Mbps τον Σεπτέμβριο σημειώνοντας οριακή άνοδο από τα 45,87 Mbps τον αντίστοιχο μήνα το 2023 που ήταν στην 101η θέση, αποδεικνύοντας πως η πρόοδος που καταγράφεται στη χώρα μας είναι πολύ μικρή, κινδυνεύοντας να χάσουμε το τραίνο. Η ταχύτητα upload αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο του 2024 σημείωσε οριακή άνοδο στα 9,16 Mbps από 8,57 Mbps που ήταν το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, με τη χώρα μας ωστόσο να απέχει σημαντικά από τους παγκόσμιους μέσους όρους.

Την ίδια στιγμή, παγκοσμίως, οι ταχύτητες τον Σεπτέμβριο έφτασαν τα 94,16 Mbps, έχοντας σημειώσει σημαντική άνοδο από τα 85,83 Mbps στο download, ενώ στο upload έφτασε στα 49,18 Mbps από 38,86 Mbps.

Χαώδης δε είναι και η απόσταση από την πρώτη πεντάδα, όπου βρέθηκαν η Σιγκαπούρη με μέση ταχύτητα download 305,01 Mbps, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 299,07 Mbps, το Χονγκ Κονγκ με 285,23 Mbps η Χιλή με 273,25 Mbps, και οι ΗΠΑ με 246,33 Mbps.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έρχεται ο νόμος για βαριές ποινές και σε χρήστες πειρατικής τηλεόρασης

Θέμα λίγου χρόνου η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, που καθυστέρησε λόγω ευρωεκλογών. Συνεχείς επιχειρήσεις κατά των δικτύων πειρατείας. Βρέθηκαν στο στόχαστρο μεταπωλητές αλλά και χρήστες.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Φτάνει το τέλος του δορυφορικού πιάτου: Η τηλεόραση πάει στο ίντερνετ

Οι συνδρομητές με δορυφορικό πιάτο το 2023 ήταν για πρώτη φορά λιγότεροι από εκείνους που προτιμούν τη μετάδοση μέσω του ίντερνετ. Η αναβάθμιση των δικτύων και το streaming έχουν αλλάξει το τοπίο.