ΓΔ: 1391.33 0.49% Τζίρος: 34.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:33:33 DATA
Politeia Kainotomias, YPAN
Φωτο: Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημιουργία της ελληνικής Silicon Valley

Το Τεχνολογικό Πάρκο Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον από το Ισραήλ, καθώς στο τουλάχιστον 40% της έκτασης τους θα αναπτυχθούν εταιρείες τεχνολογίας από τη γειτονική χώρα.

Έπειτα από καθυστερήσεις και εμπλοκές με το ΣτΕ, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC μπαίνει στην τελική του ευθεία με την πίεση των χρονοδιαγραμμάτων να είναι έντονη. Η ελληνική Silicon Valley που θα υποδεχθεί εκατοντάδες εταιρείες, προσελκύει έντονο ενδιαφέρον εταιρειών από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αρθεί και τα τελευταία εμπόδια και με την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος θα αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες έτσι ώστε μέχρι τα μέσα του 2026 να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του έργου. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες, και σειρά θα πάρει η πρώτη φάση υλοποίησης του έργου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και διαμόρφωσης του ανάγλυφου, έργα υποδομών και κτηριακών εγκαταστάσεων, έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και απαιτούμενες μελέτες. Ειδικότερα, θα δημιουργηθούν βασικές υποδομές και δίκτυα, που φτάνουν στο 25% της επιφάνειας του ακινήτου.

Στόχος του Thess Intec είναι να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα καινοτομίας στην Ευρώπη και να αναβαθμίσει τον ρόλο της Ελλάδας ως τεχνολογικό κόμβο προσελκύοντας επενδύσεις και εταιρείες που θα διαμορφώσουν την επόμενη μέρα της οικονομίας και της κοινωνίας. Η τεχνολογική επένδυση της Θεσσαλονίκης έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον καθώς περίπου 100 επιχειρήσεις και ιδρύματα έχουν συνάψει μέχρι σήμερα μνημόνια συνεργασίας πριν καν ξεκινήσει το έργο. Εκτός από το ΕΤΕΚΑ που θα επενδύσει σημαντικά με στόχο την ανάπτυξη κτιρίων τεχνολογίας και έρευνας,  οι Ισραηλινοί έχουν μπει πολύ δυνατά στο παιχνίδι, έχοντας δεσμεύσει το 40% του πάρκου καινοτομίας με 70.000 τμ έχοντας option να φτάσουν ακόμα και τα 130.000 τμ όπου θα στεγαστούν εταιρείες καινοτομίας από τη γειτονική χώρα.

Επίσης μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι έχουν προχωρήσει σε συζητήσεις για να μεταφερθεί το R&D τμήμα τους στο Thess Intec βάζοντας τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα στο επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων για τα επόμενα χρόνια.

Το τελευταίο διάστημα έχει εκφραστεί μεγάλο ενδιαφέρον από το Ισραήλ για να μεταφερθούν νεοφυείς επιχειρήσεις στη χώρα μας λόγω του πολέμου και της αβεβαιότητας που επικρατεί. Σημειώνουν πως έχουν υπάρξει διερευνητικές επαφές από ισραηλινά Venture Capital που έχουν στο portfolio τους δεκάδες επιχειρήσεις που εξετάζουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να μεταφερθούν και να δημιουργήσουν hub καινοτομίας.

Η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη με 35 εκατ. ευρώ να προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, 30 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το ισραηλινό fund, 25 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΚΑ και ακόμα 20 εκατ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια.

Πιάνουν δουλειά στην ελληνική Silicon Valley

Το Thess Intec πρόκειται να δημιουργηθεί κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, απέχοντας περίπου 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Η αναμονή για την ολοκλήρωση του έργου και του αποτελέσματος που θα έχει είναι τόσο μεγάλη που ήδη δυο πανεπιστήμια και το ΕΤΕΚΑ έχουν τεθεί επικεφαλής έξι μεγάλων πρότζεκτ, που καλύπτουν από τεχνητή νοημοσύνη και νανοτεχνολογία έως smart cities, όπου εμπλέκονται περίπου 20 εταιρείες.

Υπενθυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα, το Thess Intec υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης (ΚΙΤ), ένα από τα ισχυρότερα της Γερμανίας, σηματοδοτώντας την υλοποίηση κοινών δραστηριοτήτων σε τεχνολογίες αιχμής αλλά και γενικότερα την ενίσχυση καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότερες από 7.000 πρόκειται να είναι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν κατά την πλήρη ανάπτυξη του Thess Intec, που εκτιμάται ότι θα αυξήσει κατά 2% το ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας και θα μπορεί να έχει συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα που θα ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ.

Οι ζώνες του Thess INTEC

Ζώνη Τεχνολογικού Πάρκου στην οποία εκτός των ερευνητικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων του τεχνολογικού πάρκου περιλαμβάνονται συνεδριακό κέντρο και οι χώροι για τις συνοδευτικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης (κτίρια και εγκαταστάσεις έργων υποδομών, χώροι στάθμευσης κλπ), καθώς και ο κοινόχρηστος χώρος, ο οποίος θα οριστεί χωρικά με το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής.

Ζώνη Τουρισμού Αναψυχής στην οποία περιλαμβάνονται ξενοδοχειακή εγκατάσταση και θεματικό πάρκο εκπαίδευσης και αναψυχής (ενυδρείο).

Ζώνη Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου κατά μήκος τυ βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στις startups «ποντάρει» η Εθνική: Πώς επενδύει στην καινοτομία

Σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί το πρόγραμμα NBG Seeds, που ανοίγει δρόμους ανάπτυξης σε καινοτομικές εταιρείες. Ποιες νεοφυείς εταιρείες εξασφάλισαν συνεργασία με την τράπεζα.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΒ: Αξίες δισεκατομμυρίων και χιλιάδες θέσεις εργασίας από τις startup

Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν για το ελληνικό οικοσύστημα startup που αναμένεται στα επόμενα πέντε χρόνια να φτάσει σε αξία που θα ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ, δημιουργώντας 20.000 θέσεις εργασίας.
kainotomia, innovation
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πολυεθνικές και εγχώριοι όμιλοι στήνουν σε όλη τη χώρα κέντρα καινοτομίας

Το υψηλής ποιότητας εργατικό δυναμικό μετατρέπει την Ελλάδα σε βάση για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Ποιες είναι οι πόλεις που φιλοξενούν ήδη hubs καινοτομίας. Ο ρόλος των πανεπιστημίων.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποιες ελληνικές startups «μάζεψαν» πάνω από 1 δισ. δολ. στο εννεάμηνο

Το ελληνικό οικοσύστημα άντεξε στη δύσκολη διετία των υψηλών επιτοκίων και... βλέπει φως από το 2025 με τη μείωση. Νέα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης συγκέντρωσε 35 εκατ. δολ., ενώ καταγράφονται επτά εξαγορές.