ΓΔ: 1392.58 -0.36% Τζίρος: 19.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:47:00 DATA
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Κυρ. Μητσοτάκης: Αποφασίσαμε την αποχή από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ

Η συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Φρ. Φουκουγιάμα στο συνέδριο του Economist που μεταδόθηκε και διαδικτυακά. Τι είπε για την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Η Ελλάδα ευθυγραμμίστηκε με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στο ψήφισμα του ΟΗΕ (σ.σ. η χώρα απείχε) υποστήριξε ο πρωθυπουργός σε διάλογο με τον Φρ. Φουκουγιάμα στο συνέδριο του Economist.

«Δηλώσαμε το προφανές, το Ισραήλ πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του με βάση το διεθνές δίκαιο και ζητούμε από όλες τις πλευρές να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια ακόμα και ανθρωπιστικές παύσεις στις εχθροπραξίες.

Προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε το ψήφισμα αλλά δεν καταφέραμε να περάσουμε θέσεις μας και γι’ αυτό αποφασίσαμε την αποχή», είπε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει δρόμος για «ελληνική διπλωματία» είπε ότι είμασταν από τις τρεις χώρες της ΕΕ που μετείχαν στη Σύνοδο της Αιγύπτου, ενώ ο ίδιος επισκέφτηκε το Ισραήλ. Εχουμε στρατηγική σχέση με το Ισραήλ αλλά και καλές σχέσεις με χώρες της περιοχής. «Είμαστε αντικειμενικοί σε ότι αφορά τη συνολική μας πολιτική». Μια λύση μπορεί να υπάρξει αυτή των «δυο κρατών», υποστήριξε. Τόνισε ότι αν γίνει δυνατό να σταλεί δια θαλάσσης ανθρωπιστική βοήθεια για θαλάσσης η Ελλάδα θα συμμετάσχει.

Εξαίρεση αμυντικών δαπανών 

Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών υποχρεώσεων στην Ε.Ε. υπογράμμισε από το βήμα του Economist ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι τα κράτη-μέλη θα μπορούν έτσι να δαπανούν περισσότερα για την ευρωπαϊκή άμυνα, σε μια εποχή ενισχυμένων γεωπολιτικών προκλήσεων.

Αναφερόμενος στην κρίση της Μέσης Ανατολής, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Xαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν μιλάει εξ ονόματος των Παλαιστινίων, οι οποίοι αντιπροσωπεύονται από την Παλαιστινιακή Αρχή. Υπογράμμισε επίσης τη διαθεσιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δια θαλάσσης και μίλησε για την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα αποσταθεροποιηθούν αραβικές χώρες οι οποίες μπορούν να παίξουν ρόλο στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε εαυτόν στη λάθος πλευρά της ιστορίας χαρακτηρίζοντας τη Χαμάς –όχι τρομοκρατική οργάνωση αλλά– απελευθερωτικό κίνημα. Τόνισε σε κάθε περίπτωση ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης και πως έγκειται στην Τουρκία να διατηρηθεί αυτή η πορεία. Ακόμη και αν οι δύο χώρες συμφωνήσουν ότι διαφωνούν, δεν χρειάζεται η Ελλάδα να είναι αποδέκτης συνεχών απειλών για την εδαφική της ακεραιότητα, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για το μέλλον των φιλελεύθερων δημοκρατιών και την απειλή του λαϊκισμού, μεταξύ άλλων σχολίασε χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε, και μάλιστα από τη θέση της αντιπολίτευσης, «γεγονός που το καθιστά ακόμη πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη».

https://www.youtube.com/live/5v9BPn_U1KI?si=Gq6rnbLn4NBfPl0U

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι ασκούμενες πολιτικές πρέπει να διακρίνονται από ειλικρίνεια

«Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε μια διαφορετική θέση. Το 2023 ανακηρυχθήκαμε χώρα της χρονιάς από τον "Economist". Κατακτήσαμε, επίσης, την κορυφαία θέση στην κατάταξη οικονομιών που κάνει το περιοδικό για δύο διαδοχικά έτη» τόνισε ο πρωθυπουργός.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τον Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας

Έγινε απολογισμός των αντιπλημμυρικών και αρδευτικών έργων που έχουν δρομολογηθεί, τόσο από την Περιφέρεια όσο και από την κεντρική διοίκηση, για το υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας.