Την Τετάρτη (αύριο) θα γίνουν ανακοινώσεις για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, σημειώνοντας πως η «Η Ελλάδα στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα, το δικαίωμά του να ζει σε καθεστώς ασφάλειας. Αυτό αμφισβητήθηκε από την επίθεση της Χαμάς».
Ερωτηθείς, ειδικότερα, για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ, ο υπουργός Επικρατείας παρέπεμψε σε σχετικές ανακοινώσεις αύριο, Τετάρτη, και προσέθεσε: «Εξετάζεται, όντως, μία επίσκεψη του πρωθυπουργού, θα δούμε πότε θα γίνει. Το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε όλοι ότι η Ελλάδα έχει να παίξει ένα ρόλο. Είναι συνομιλητής της ισραηλινής κυβέρνησης. Αυτό το οποίο πιστεύουμε και υποστηρίζουμε [...] είναι ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα. Υπάρχει μια θηριωδία, που έχει συμβεί από τη Χαμάς, η οποία είναι μια τρομοκρατική οργάνωση».
Ερωτηθείς για την ανθρωπιστική κρίση, επεσήμανε ότι «καταβάλλονται σοβαρές διπλωματικές προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να υπάρξει ένας διάλογος με τις ηγεσίες του αραβικού κόσμου, για να υπάρξει προστασία των αμάχων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβει προφανώς υπ' όψιν και η κυβέρνηση του Ισραήλ, σε κάθε περίπτωση η θηριωδία που έχει γίνει από τη Χαμάς, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, «είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρξει επέκταση των προβλημάτων στον υπόλοιπο κόσμο, στην Ευρώπη, και ταυτόχρονα να μην εξελιχθεί σε περιφερειακή κρίση».
Για τα θέματα ασφάλειας, αναγνώρισε ότι «υπάρχει ανησυχία για όλη την Ευρώπη, δυστυχώς έχουν εξαπολυθεί απειλές από τη Χαμάς προς όλο το δυτικό κόσμο, όλους όσοι έχουν στηρίξει το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα. Λαμβάνονται όλα τα μέτρα, είμαστε σε επαγρύπνηση». Εξ άλλου, «έχει συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ πριν από λίγες ημέρες, όλα τα συναρμόδια Υπουργεία είναι σε διαρκή επαγρύπνηση, με εμφανή και αφανή τρόπο».
Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, απάντησε πως «προς το παρόν δεν φαίνεται αυτό». Και τούτο «γιατί η περιοχή αυτή δεν εντάσσεται στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, δεν έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, που πυροδότησε την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση. Κρατούμε στάση αναμονής», σημείωσε εν κατακλείδι.
Αλλάζοντας θέμα, για τον εκλογικό απολογισμό, ο κ. Σκέρτσος παρατήρησε ότι «τα εκλογικά μαθηματικά από τον β' γύρο αδικούν και την προσπάθεια που έχει καταβληθεί και την τοπική αυτοδιοίκηση συνολικά. Δεν νομίζω ότι πρέπει να βάζουμε τέτοιου είδους κομματικές ταμπέλες ή αναγνώσεις σε ένα περιβάλλον 2ου γύρου, όπου υπάρχει αναμέτρηση δύο υποψηφίων και ισχυρές συσπειρώσεις ή αντισυσπειρώσεις. Αυτό που αποδείχθηκε και από τις δύο Κυριακές, είναι ότι η κυβέρνηση διατηρεί αναλλοίωτη την πολιτική της δύναμη».
Επιπλέον, «υπάρχουν πρόσωπα που οδηγούν σε υψηλότερες συσπειρώσεις, ακόμη και του ποσοστού που λάβαμε πριν τρεις μήνες στις εθνικές εκλογές. Για παράδειγμα ο κ. Χαρδαλιάς πήρε 46%, η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει κοντά στο 42%. Ο κ. Τζιτζικώστας πήρε 60% στην περιφέρεια, 51% στην Α' Θεσσαλονίκης».
Πέραν αυτών, «υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις, αν θυμάμαι καλά, περιφέρειες, όπου στον α' γύρο για λίγο δεν πιάστηκε το όριο του 43%», ενώ στη συνέχεια, στο β' γύρο, «μπήκαμε σε ένα περιβάλλον μεγαλύτερης πόλωσης, που όντως δημιούργησε κάποιες αντισυσπειρώσεις».
Σύμφωνα με τον Ά. Σκέρτσο, «το ζητούμενο, από εδώ και πέρα, είναι να βάλουμε μια τελεία στην εκλογολογία, η Ελλάδα ασχολείται με εκλογές εδώ και ένα χρόνο -και αυτό έχει δημιουργήσει μια κόπωση στην κοινωνία. Υπήρξε πάρα πολύ χαμηλή συμμετοχή στο β' γύρο, αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Προφανώς θέλουμε μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών, αυτό θα έλθει με το να υπηρετούμε πρώτα πολιτικές και μετά κατάλληλα πρόσωπα, τα οποία μπορούν να υλοποιούν αυτές τις πολιτικές, που παρέχουν ασφάλεια, δυναμική, συνεκτική ανάπτυξη και πρόοδο στο πεδίο της ψηφιοποίησης, της ενεργειακής εξοικονόμησης, της ενεργειακής αυτονομίας. Αυτές είναι οι πολιτικές, τις οποίες υπηρετούμε και τα πρόσωπα που επιλέγουμε».
Με αφορμή δε, τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού και του νέο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο υπουργός Επικρατείας συνεχάρη τον κ. Κουρέτα, όπως και όλους τους νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες και δημάρχους. «Ο πρωθυπουργός έδειξε με τη σημερινή συνάντηση ότι είμαστε εδώ χωρίς παρωπίδες και κομματικά γυαλιά, με όλους. Αυτό κάναμε στο παρελθόν, αυτό δείχνει η περίπτωση του κ. Αρναουτάκη», σχολίασε. Και παρέπεμψε στα 12 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης, τα οποία η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει για όλες τις περιφέρειες, πλην της Αττικής. Πρόκειται για 60 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν εξασφαλισθεί και δρομολογηθεί για μεγάλα έργα, συμπλήρωσε.
Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση ανησυχεί, με αφορμή τις αναμετρήσεις στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, ότι την εγκατέλειψε το πολιτικό κέντρο, διευκρίνισε πως κάθε μάχη έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Εν κατακλείδι, «η πολιτική της ΝΔ είναι η στήριξη στην αυτοδιοίκηση για να κάνει καλύτερα, αποτελεσματικότερα, ταχύτερα τη δουλειά της».