Με το χρόνο να μετράει αντίστροφα για την διεξαγωγή της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και τα ζητήματα που αφορούν την Πολιτική Προστασία, συζήτηση που προκάλεσε με επιστολή του στον κ. Τασούλα ο Πρωθυπουργός, πληθαίνουν τα σενάρια για νέες αλλαγές στην Πολιτική Προστασία τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και δομικών αλλαγών.
Με δεδομένο ότι η Βουλή ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η συζήτηση να προγραμματιστεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, με τα κόμματα να ακονίζουν ήδη τα μαχαίρια τους για την πρώτη μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου μετά τις εκλογές.
Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί προβληματισμός για την οργανωτική απόδοση του μηχανισμού που έχει δημιουργηθεί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, όπου παρά την αναβάθμιση σε μέσα - κυρίως εναέρια - τη φετινή αντιπυρική περίοδο, η έως τώρα αξιολόγηση έφερε στην επιφάνεια αρρυθμίες στο επίπεδο του συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων επί του πεδίου.
Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι το έμψυχο δυναμικό σε πυροσβέστες έχει αγγίξει τον αριθμό των 16.500, ενώ τα πτητικά μέσα είναι αυξημένα κατά 50% σε μία τετραετία και συνολικά καταγράφονται πολλοί περισσότεροι εθελοντές.
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ο οποίος παραδέχθηκε ότι «πέρυσι πήγαμε καλύτερα, φέτος όμως δεν έχουμε πάει τόσο καλά όσο θα μπορούσαμε αλλά σε ένα ακραίο καιρικά καλοκαίρι, το χειρότερο ιστορικά».
Όσοι γνωρίζουν τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προσδιορίζουν τις επικείμενες αλλαγές με το τέλος της αντιπυρικής περιόδου και αφού προηγουμένως θα έχει γίνει ο αναγκαίος απολογισμός για όσα έγιναν προληπτικά σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και σε κεντρικό επίπεδο για την αποτελεσματικότητα του εποπτικού μηχανισμού.
«Μέτωπο» με το σύνολο της αντιπολίτευσης
Σε πολιτικό επίπεδο το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ήδη αντιμέτωπο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία καταλογίζουν ανεπάρκεια στον κρατικό μηχανισμό και στρέφουν τα βέλη τους στο λεγόμενο επιτελικό κράτος, με την κυβέρνηση να ανταπαντά - κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ - υπενθυμίζοντας ότι μετά το Μάτι είχε συσταθεί μια επιτροπή ειδικών υπό τον επιστήμονα κ. Γκολντάμερ και από τα πορίσματα και τις συστάσεις της επιτροπής έχει εφαρμοσθεί σχεδόν το 90%, όπου μεταξύ άλλων προέβλεπε τη δημιουργία επιτελικής δομής.
Σε μια προσπάθεια να περάσουν στην αντεπίθεση κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται τα στοιχεία της θερινής περιόδου που διανύουμε, σύμφωνα με τα οποία ο χάρτης επικινδυνότητας φέτος έχει χτυπήσει κόκκινο επτά φορές, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα προκλήθηκαν 418 φωτιές δασικές πυρκαγιές.
Σημείωναν δε ότι έχουν γίνει σε διάφορες περιοχές της χώρας, μόνο φέτος περισσότερες από 100 συλλήψεις για εμπρησμούς, με τον αρμόδιο υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, να κάνει λόγο για εννέα απόπειρες εμπρησμού στην περιοχή του Αυλώνα και να στέλνει αυστηρό μήνυμα ότι «κάποιοι αλητήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές, θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως ανθρώπινες ζωές».