Στο καλό κλίμα που έγινε η σημερινή του συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στάθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να χτίσουμε στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών, καθώς άλλαξαν πολλά πράγματα στις σχέσεις των δυο χωρών μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και την έμπρακτη συμπαράστασή της χώρας μας. «Η σημερινή συνάντηση επαλήθευσε τη διάθεση για μια νέα επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για έναν πιο σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες» είπε, ενώ σημείωσε και την πρόθεση των δυο ηγετών να ξανασυναντηθούν προς το τέλος του έτους, στη Θεσσαλονίκη, σε ανώτατο επίπεδο με θετική ατζέντα στο μενού.
«Δεν λύθηκαν, βεβαίως, όλα τα προβλήματα, αλλά υπάρχει διάθεση να επαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας από μια θετική σκοπιά», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Για τις διερευνητικές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως το πλαίσιο που οραματίζεται για μια καλή συνεργασία έχει τρεις άξονες. Ο πρώτος, ο πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών, σημειώνοντας πως «η βασική διαφορά μας ήταν και παραμένει το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών».
Ο δεύτερος είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που μπορούν να αποδώσουν καρπούς και ο τρίτος άξονας η λεγόμενη θετική ατζέντα, σε μια δουλειά που έχει γίνει από τον πρώην ΥΦΥΠΕΞ κ. Φραγκογιάννη και αφορά σε οικονομικά θέματα, ενεργειακά θέματα, τομείς οι οποίοι μπορούν να υπάρξουν απτά αποτελέσματα. «Αυτά μπορούν να οικοδομηθούν στη Θεσσαλονίκη πριν το τέλος του έτους» είπε ο πρωθυπουργός.
«Κάνουμε μια συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία και αυτό προσαρμόζει αυτά που μπαίνουν στη συζήτηση» είπε ακόμα.
Ερωτηθείς για το εν εξελίξει εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας από τις ΗΠΑ, αλλά και τη διαφαινόμενη προμήθεια των μαχητικών F - 16 από την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο άριστο επίπεδο των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, «είναι σημαντικότερες από ποτέ», είπε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας πως στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν και να επαναβεβαιώσει τις πολύ στενές διμερείς σχέσεις.
Τόνισε, δε πως κατά τη σημερινή του παρέμβαση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει εκ νέου τη στρατηγική σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και προεξόφλησε πως σύντομα θα υπάρχουν θετικές ειδήσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της ούτως ή άλλως στενής Νατοικής συνεργασίας.
Απαντώντας για το διαφαινόμενη συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας για τον εκσυγχρονισμό και την προμήθεια αμερικανικών μαχητικών F - 16, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό αφορά την Ελλάδα μόνο έμμεσα, τόνισε ότι μένει να φανεί πως αυτό θα αποτυπωθεί ως αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης προς το Κογκρέσο και υπογράμμισε ότι «έχει γινεί κατανοητό πάντως ότι οι εξοπλισμοί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε βάρος άλλου κράτους - μέλους», ενώ επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε εξάλλου ότι «Ελλάδα και Κύπρος κάθονται στο ίδιο τραπέζι» του Ευρωπαικού Συμβουλίου τονίζοντας ότι τυχόν βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ περνά μέσα από την Αθήνα και τη Λευκωσία. Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι είναι προς το στρατηγικό όφελος μας «η Τουρκία να παίξει με τους δικούς μας κανόνες, ήτοι του Διεθνούς Δικαίου και των πολυμερών σχημάτων».
Ερωτηθείς για το κατά πόσον ετέθη στο ραντεβού του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο αποτελούν υβριδική απειλή για το ΝΑΤΟ και υπογράμμισε ότι η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι τα θέματα, που δε συζητά και δεν θεωρεί ότι αποτελούν κομμάτι του Ελληνοτουρκικού διαλόγου η Αθήνα. «Και εγώ και ο κ. Ερντογάν ξεκινούμε μία νέα θητεία, δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω την ειλικρίνεια των προθέσεων του, ναι είναι μία στροφή της Τουρκίας, πιθανώς και προσαρμογή στην πραγματικότητα και από τη στιγμή που δεν έχω δείγματα γραφής περί του αντιθέτου μπορώ να βλέπω το ποτήρι μισογέματο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Νωρίτερα σήμερα, Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τους, όπως ανακοίνωσε η τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνιών, που ανέφερε ότι «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα» και πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν και ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια».
Οι πλευρές συμφώνησαν για την αξιοποίηση αυτής της θετικής δυναμικής και την ενεργοποίηση διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών κατά την προσεχή περίοδο, πρόσθεσε. «Επιπλέον, ανέθεσαν στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγήσουν τη διαδικασία και να ενημερώνουν για την πρόοδο που σημειώνεται», υπογραμμίζεται επίσης στην ανακοίνωση.
Οι δύο ηγέτες τόνισαν την επιθυμία τους για συχνότερη επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα, με στόχο τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης και τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, λέγοντας πως του επανέλαβε ότι πρέπει να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη, καθώς αφορά το κράτος δικαίου και ότι δεν πρέπει να συμβαίνουν αυτά σε ένα κράτος που θέλει να προσεγγίσει την ΕΕ. «Σέβομαι την ανεξαρτησία της αλβανικής δικαιοσύνης, αλλά το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί άμεσα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.