ΓΔ: 1403.87 -0.96% Τζίρος: 129.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Κ. Μητσοτάκης: Επιστρέφει σε λίγο καιρό η επενδυτική βαθμίδα στη χώρα

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ξεπεράστηκε το μοναδικό εμπόδιο που υπήρχε και αφορούσε την πολιτική αβεβαιότητα της χώρας που πλέον έχει σταθερή κυβέρνηση. Ενθαρρυντικές χαρακτήρισε τις προβλέψεις της ΤτΕ για την οικονομία.

Ζήτημα χρόνου χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Για την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την Οικονομία και την επενδυτική βαθμίδα ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Πιστεύω ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι ζήτημα χρόνου. Το μοναδικό εμπόδιο ήταν η πολιτική αβεβαιότητα, από τη στιγμή που έχουμε σταθερή κυβέρνηση, εκτιμώ ότι σύντομα η Ελλάδα θα έχει επενδυτική βαθμίδα. Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ενθαρρυντικές. Δεν θα εκπλαγώ αν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι τελικά καλύτεροι. Οι υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης είναι απαραίτητοι για να πετύχουμε αύξηση των μισθών, να φέρουμε επενδύσεις. Προτάσει την κοινωνική συνοχή και τη μείωση των ανισοτήτων».

Σε ότι αφορά τα στοιχεία της eurostat για τον πληθωρισμό ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: "Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι επίμονος ειδικά στα τρόφιμα. Είχα προβλέψει ότι είχαμε δει τα χειρότερα, αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιώνεται αλλά ο πληθωρισμός είναι εδώ. Το καλάθι του νοικοκυριού θα συνεχιστεί για ακόμα έξι μήνες. Δεν θα αρκεστούμε εκεί. Θα περιμένετε τις προγραμματικές δηλώσεις και το περιεχόμενο του πρώτου νομοσχεδίου. Η απάντηση δεν είναι τα επιδόματα αλλά η ενίσχυση του εισοδήματος με μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και μείωση στη φορολογία. Θα νομοθετήσουμε και την κοστολόγηση των προγραμμάτων. Δεν νομίζω να ξαναπάμε σε εκλογές χωρίς κοστολόγηση των προγραμμάτων".

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα και τις διαπραγματεύσεις που υπήρξαν, χωρίς να βγει «λευκός καπνός» ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ήταν μια μακρά και δύσκολη συνεδρίαση στην οποία δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμπεράσματα, λόγω της άρνησης της Πολωνίας και της Ουγγαρίας να συνταχθούν με τα υπόλοιπα κράτη».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «θα γίνουν δηλώσεις από το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου αργότερα που απηχούν την εικόνα των υπολοίπων 25 κρατών της ΕΕ» είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως παρά τις διαφωνίες, «υπάρχει καθολική συμφωνία στην ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων. Υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο υπουργών για το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου αλλά Πολωνία και Ουγγαρία διαφώνησαν σήμερα» και ανέδειξε την «ανάγκη να συνεργαστούμε με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και να τσακίσουμε τα δίκτυα διακινητών έτσι ώστε ευάλωτοι να μην μπαίνουν σε σαπιοκάραβα».

«Πρέπει να βρούμε τρόπους να αποτρέψουμε τους διακινητές να βάζουν ανθρώπους σε βάρκες» επανέλαβε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως είναι «ελληνική επιτυχία ότι πολύ λιγότερες βάρκες ξεκινούν από την Τουρκία» γιατί «γνωρίζουν ότι η πιθανότητα να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό είναι περιορισμένη».

Σε ερώτηση για την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε πως «Θα είναι πρώτη συνάντηση μετά την επανεκλογή και των δυο. Είμαστε και οι δυο στην αρχή της κυβερνητικής μας θητείας με ισχυρή λαϊκή εντολή και είναι ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς βέβαια η Ελλάδα να κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της για τις οποίες έχω μιλήσει πολλές φορές δημόσια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Λείπει μία αποτελεσματική πολιτική επιστροφών

«Η Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης μιας πολύ αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η εργαλειοποίηση μεταναστών για γεωπολιτικούς σκοπούς

O πρωθυπουργός συμμετείχε στη συζήτηση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Αφρικής-Ευρώπης, παρουσιάζοντας το τρίπτυχο της αποτελεσματικής διαχείρισης της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης.
mitsotakis_EU_council
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη να επενδύσει για να γίνει πιο ανταγωνιστική

«Πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Τα ζητήματα της οικονομίας πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο πολύ πιο δραστικό», τόνισε ο πρωθυπουργός. Τι είπε για τον Τραμπ και τον Ερντογάν.