Έχουν περάσει 23 ημέρες από την κίνηση - έκπληξη της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, ανήμερα τις εθνικής επετείου στις 25 Μαρτίου, με τις ευχές στα ελληνικά για την εθνική μας εορτή. Τότε, οι απανταχού αναλυτές, διπλωμάτες, αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών είχαν μιλήσει για την κορύφωση της «διπλωματίας των σεισμών» και για μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε με μια νέα «επίθεση φιλίας» από τους γείτονες, ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα, με πρωταγωνιστή και πάλι την τουρκική πρεσβεία, με ευχές για «Καλό Πάσχα» στους Έλληνες πολίτες, με μία ανάρτηση στο «Twitter» γραμμένη στα ελληνικά και τα τουρκικά.
Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Μπουλέντ Τουράν, προσκαλούσε τον Νίκο Δένδια να πάει και στην Τένεδο, τονίζοντας με νόημα ότι «υπάρχουν επίσης Ρωμιοί πολίτες εδώ. Έχουν επίσης μια εκκλησία εδώ. Έχουν πολύτιμες αναμνήσεις, ειδικά το καμπαναριό, το οποίο ανακαινίστηκε μόλις τον περασμένο μήνα».
Τα παραπάνω γεγονότα ερμηνεύονται από την Αθήνα ως κινήσεις διπλωματικής αβρότητας από την τουρκική ηγεσία, με ορισμένους μάλιστα -τους πιο αισιόδοξους- να θεωρούν ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν περάσει σε άλλο στάδιο.
Υπάρχουν όμως και εκείνοι που επιμένουν να κρατάνε μικρότερο καλάθι, εκτιμώντας ότι στον δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκίας στις 14 Μαΐου, η ηγεσία της γείτονος δεν πρόκειται επουδενί να εγκαταλείψει την αναθεωρητική της ατζέντα, υπενθυμίζοντας σε κάθε ευκαιρία τα σχέδια περί «Γαλάζιας Πατρίδας» και τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το κλίμα αισιοδοξίας, ήρθε να προσγειώσει απότομα ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής Μουσταφά Σεντόπ, ο οποίος βρέθηκε στην Κομοτηνή και μίλησε «για τον αγώνα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης», προκαλώντας εκ νέου.
Αλλά και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρά το κάλεσμα για την επανέναρξη διαλόγου ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, προειδοποίησε ότι η ένταση μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή, θυμίζοντας τα πολλά ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές.
Η στάση της Τουρκίας που θυμίζει την τακτική «μαστίγιο και καρότο» δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς στον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια, από τη στιγμή που βασικό ζητούμενο παραμένει, το διαφαινόμενο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές στην Τουρκία.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν τρέφουν αυταπάτες ότι, όποιος και αν είναι ο νικητής των τουρκικών εκλογών, θα υπάρξει κάποια εντυπωσιακή αλλαγή, επί της ουσίας, στην εξωτερική πολιτική της γείτονος. Και οι δύο πλευρές γνωρίζουν πολύ καλά ότι για τα εθνικά θέματα και στις δύο πλευρές του Αιγαίου υπάρχει συνέχεια και, για αυτό το λόγο, Αθήνα και Άγκυρα βαδίζουν παράλληλα σε εκλογές, χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να εκφράζει και την προτίμησή της για τον νικητή των εκλογών στις δύο χώρες.