Με θετικό τρόπο τοποθετήθηκαν Ντόναλντ Τραμπ και Κυριάκος Μητσοτάκης για την προοπτική μιας συμφωνίας προμήθειας των αεροσκαφών F35 από την Ελλάδα, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος, σε κοινές δηλώσεις κατά την υποδοχή του πρωθυπουργού στον Λευκό Οικό, απέφυγε να πάρει θέση για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, με τον Κ. Μητσοτάκη να υπογραμμίζει ότι η συμφωνία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
«Προσβλέπουμε σε νέες συμφωνίες με την Ελλάδα», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή συμφωνία για τα αεροσκάφη F-35, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο. Υπάρχει ενδιαφέρον από την ελληνική πλευρά για τα F-35, δήλωσε από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης.
Για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι προκαλεί αποσταθεροποίηση, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα αναμένει την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε ωστόσο να πάρει θέση για το θέμα, όταν ερωτήθηκε αν θα μιλήσει σχετικά με τον Ερντογάν.
«Συζητώ με τον Ερντογάν και πολλές χώρες για το θέμα της Λιβύης. Μιλήσαμε με την Άνγκελα Μέρκελ για αυτό το ζήτημα για το τι συμβαίνει εκεί. Θα μιλήσουμε με τη Ρωσία που εμπλέκεται και νομίζω ότι τώρα η κατάσταση δεν είναι καλή. Έχουμε μια πολύ καλή θέση και θα δούμε αν θα βρούμε λύση στο πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά.
Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού που ξεκαθάρισε ότι είναι σημαντικό να γίνει σαφές ότι η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια. «Ευελπιστούμε στην δική σας υποστήριξη ώστε αυτή η προκλητική συμφωνία να μην ισχύσει. Αδημονούμε για τη δική σας υποστήριξη γιατί είναι πολύ σημαντικό θέμα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας αναφέρθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ξεκινώντας τη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη, ο Τραμπ είπε: «Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε».
Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ. Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Οι περισσότερες ερωτήσεις που δέχθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος αφορούσαν θέματα της αμερικανικής πολιτικής επικαιρότητας, από την ένταση με το Ιράν, ως την επικείμενη δίκη του στην Γερουσία, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποπομπής του. O Τραμπ δήλωσε ότι επί μακρόν οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν τον Κασέμ Σουλεϊμανί, τον οποίο χαρακτήρισε «τέρας» και υποστήρισε ότι οι μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν ότι σχεδίαζε μια μεγάλη επίθεση. Όπως είπε ωστόσο θα ήθελε να δει «κάποια στιγμή» τις ΗΠΑ να αποχωρούν από το Ιράκ.
«Οι ΗΠΑ μπορούν πάντα να βασίζονται στην Ελλάδα ως ένα αξιόπιστο εταίρο» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που χαρακτήρισε την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο ως «προνόμιο». Η Ελλάδα θα είναι πάντα ένας αξιόπιστος σύμμαχος είπε ο πρωθυπουργός που τόνισε ότι η οικονομία της χώρας έχει ανακάμψει και αντιδρά θετικά. «Θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα» υπογράμμισε.
Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο Ντόναλαντ Τραμπ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση αυτή και τα έδωσε συγχαρητήρια για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. «Από απόψεως ποσοστού, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο. Είναι τεράστια ανάκαμψη και τα έχετε καταφέρει πάρα πολύ καλά».
Τον πρωθυπουργό, συνοδευόμενο από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια. Όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση δεν θα υπάρξει συνέντευξη τύπου.
Σημειώνεται πως στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς θα είναι παρόντες, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.
Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της δήθεν συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση