ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Dimitris Kapantais/SOOC

Τζ. Πάϊατ: Κομβική η Αλεξανδρούπολη για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας από τους δύο μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG στα επόμενα χρόνια και αυτό συνδέεται και με το FSRU της Αλεξανδρούπολης που αποτελεί σημαντικό πρότζεκτ.

Στον πολύ σημαντικό ρόλο που αποκτά η Αλεξανδρούπολη, τόσο ως περιφερειακός ενεργειακός παίκτης, όσο και ως πύλη ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάϊατ, αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων, μιλώντας σήμερα διαδικτυακά στο 1st East Macedonia & Thrace Forum, το οποίο διοργανώνεται από το Ολυμπία Φόρουμ, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, το Energizing Greece και την Hellas Journal.

Εξέφρασε την ευχαρίστησή του για το πόσο σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν τα ενεργειακά θέματα και ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, στην Αθήνα. Σε ό,τι αφορά την εικόνα που παρουσιάζει ο διαρκώς εξελισσόμενος ρόλος της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο «μεταμορφωτικό» από αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Πάϊατ αναφέρθηκε στον Διαδριατικό Αγωγό (TAP) και στη συναίνεση που υπάρχει ως προς το πόσο κρίσιμα σημαντικό ήταν το γεγονός ότι το πρότζεκτ ολοκληρώθηκε εγκαίρως και ότι είχε ήδη σχηματιστεί μια σημαντική υποδομή αγωγών και διασυνδετήριων αγωγών, ακριβώς τη στιγμή που ο Βλαντιμίρ Πούτιν άρχισε να χρησιμοποιεί τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους ως όπλο.

Αυτό, πρόσθεσε, διασφάλισε ανθεκτικότητα στην ΕΕ και επέτρεψε στην Ευρώπη να «πλοηγηθεί» επιτυχώς κατά τον χειμώνα, δείχνοντας ταυτόχρονα στο Κρεμλίνο ότι δεν στέφθηκε με επιτυχία η προσπάθεια να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο, για να διασπάσει τη Διατλαντική κοινότητα και να μειώσει την αλληλεγγύη προς τους Ουκρανούς.

Το αμερικανικό LNG

Μια άλλη σημαντική παράμετρος της δυνατότητας της Ευρώπης να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές πηγές της ήταν και το αμερικανικό Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), που οι Αμερικανοί παραγωγοί μπόρεσαν να «κινητοποιήσουν» ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες που προέκυψαν από την κρίση στην Ουκρανία. Βάσει στατιστικών, είπε, οι ΗΠΑ έστειλαν στην Ευρώπη πάνω από 70 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά) LNG, όγκο διπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και μεγάλο μέρος αυτών των φορτίων διήλθε μέσω Ελλάδας. Μάλιστα, η εξαγωγική δυναμική των ΗΠΑ ως προς το LNG εκτιμάται ότι οδεύει προς αύξηση κατά περίπου 50% μέχρι το 2025, βάσει των αδειοδοτημένων και υπό εξέλιξη πρότζεκτ.

«Μαζί με το Κατάρ, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας από τους δύο μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG στα επόμενα χρόνια και φυσικά αυτό συνδέεται και με το FSRU της Αλεξανδρούπολης, που είναι μια ακόμα σημαντική παράμετρος της ανθεκτικότητας που η Ελλάδα οικοδομεί για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» είπε ο κ.Πάϊατ, συμπληρώνοντας ότι το πρότζεκτ αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά την ευρύτερη περιοχή και αντανακλά τόσο την περιφερειακή ηγεσία της χώρας μας, όσο και τη δέσμευσή της στη συνεργασία.

Κι όλα αυτά συνδέονται, όπως πρόσθεσε, με έναν ακόμα πυλώνα του ρόλου της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου, του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας- Βουλγαρίας (IGB), ο οποίος αποτέλεσε «γραμμή ζωής» για τους Βούλγαρους, όταν η ρωσική πλευρά κατέβασε τους διακόπτες της παροχής αερίου προς τη χώρα τον περασμένο Μάιο.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Πάϊατ και στον διασυνδετήριο αγωγό με τη Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι ένα ακόμα πρότζεκτ που οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά. Όσον αφορά δε, την πράσινη μετάβαση, ο κ. Πάϊατ είπε ότι η βέλτιστη ενεργειακή ασφάλεια είναι αυτή που δεν στηρίζεται σε έναν και μοναδικό προμηθευτή ορυκτών καυσίμων, εξαίροντας την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη ως προς την προώθηση των πράσινων καυσίμων στην Ελλάδα και αναφέροντας ενδεικτικά την ηλιακή ενέργεια, τη βιομάζα, το υδρογόνο και άλλες ΑΠΕ. Οπως ανέφερε, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν κρίσιμη παράμετρο της μακροπρόθεσμης ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και μια από τις ειρωνείες της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία είναι ότι επιτάχυνε την πράσινη ενεργειακή μετάβαση στην ΕΕ.

Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο Αλεξία Τασιούλη, που συντόνισε τη συζήτηση, αν υπάρχει κάποια εκτίμηση ως προς το πότε θα λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο κ. Πάϊατ είπε πως μακάρι να γνώριζε την απάντηση, αλλά ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να απαντήσει σε αυτό είναι ο Ρώσος πρόεδρος. «Ο πόλεμος αυτός είναι προϊόν της εμμονής ενός ανθρώπου με μια γειτονική χώρα, η ωμή εισβολή του σε μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή χώρα» είπε και δήλωσε εξαιρετικά περήφανος για τον ρόλο της Διατλαντικής Συμμαχίας στη στήριξη της Ουκρανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Τσούνης: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στο νέο ενεργειακό χάρτη

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα τόνισε πως η Αλεξανδρούπολη θα αποτελέσει ένα από τα πολλά στρατηγικά πλεονεκτήματα που φέρνει η Ελλάδα στο τραπέζι και εξήρε την αξιοπιστία της χώρας μας ως εταίρο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Μενέντεζ: Εδραιώνεται η ηγετική θέση της Ελλάδας στις ανανεώσιμες πηγές

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας σημείωσε πως οι ελληνικές καινοτομίες στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια εδραιώνουν τη χώρα, χαρίζοντας μεγαλύτερες οικονομικές ευκαιρίες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξανδρούπολη, F-35, ενέργεια στο τραπέζι του διαλόγου με τους Αμερικανούς

Κατά τον 4ο Στρατηγικό Διάλογο οι Ελλάδα και ΗΠΑ αξιοποίησαν την ευκαιρία για να αναδείξουν την όλο και ισχυρότερη διμερή και διατλαντική σχέση τους, βασισμένη στις κοινές αξίες και τα συμφέροντά τους.
tsounis-usa
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ. Τσούνης: Πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας για την περιοχή η Ελλάδα

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα τόνισε την σημασία της Αλεξανδρούπολης ως εφοδιαστικού κέντρου και εκτίμησε πως τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν πολλές επενδύσεις για πράσινη τεχνολογία στη χώρα.
Ypourgeio Perivallontos kai Energeias, Skrekas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κ. Σκρέκα για την ενέργεια με μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου

Ο υπουργός ενημέρωσε τα μέλη του Κογκρέσου και τον Αμερικανό Πρέσβη για το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει εκπονηθεί με στόχο την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.